İsveç, Abd Ve İsrail Arasında Filistin Polemiği Büyüyor
İsveç Başbakanı Stefan Löfven, 35. hükümetin bakanlarını açıkladıktan sonra yaptığı konuşmada Filistin’i resmen devlet olarak tanıyacaklarını söyledi. Stefan Löfven, “İsrail ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir” şeklindeki açıklamasının ardından hedef tahtasına oturtuldu.
İlk eleştiri ABD’den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İsveç’in Filistin’i tanıma kararının vakitsiz, prematüre olduğunu söyledi. ABD’nin Filistin devletini kesinlikle desteklediğini belirten Jen Psaki, “Ancak bu bir müzakere sonucu, her iki tarafça karşılıklı bir birlerini tanıma kararı ile olabilir” dedi.
İSRAİL: ESEFLE KARŞILADIK
Jen Psaki’nin açıklamasının ardından bir açıklama da İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’dan geldi. İsveç’in kararını esef ile karşıladığını belirten Avigdor Lieberman, İsveç’i İsrail ile Filistin arasındaki sorunu tam anlamıyla anlamadan aceleci karar vermekle suçladı. Öte yandan İsrail, İsveç’in bu kararını protesto etmek için İsveç’in Tel Aviv Büyükelçisi Carl Magnus Nesser’ı İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.
Tepkiler üzerine bir açıklama yapan çiçeği burnunda İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, “Nasıl bir politika yürüteceğimize Amerika mı karar verecek? Politikamızı kendimiz belirleriz. Bütün taraflarla ve Amerika ile de diyalog içinde kalarak Filistin’i tanıyacağız.” dedi.
İSVEÇ HÜKÜMETİNİN BU KARARI FİLİSTİNLİLERİ SEVİNDİRDİ
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsveç hükümetinin Filistin’i devlet olarak tanıyacağı yönündeki açıklamasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Yazılı bir açıklama yapan Maliki, “Bağımsız devletini kurması ve geleceğini tayin etmesiyle ilgili Filistin halkının meşru haklarını destekleyen İsveç’e şükranlarımızı sunuyoruz.” ifadesine yer verdi.
Filistin’i henüz tanımamış diğer Avrupa Birliği ülkelerine de seslenen Maliki, adil barışı tesis etmek ve İsrail hükümetine güçlü bir mesaj göndermek üzere İsveç’i örnek alma çağrısında bulundu.
DÜNYA GENELİNDE 112 ÜLKE FİLİSTİN’İ TANIYOR
Avrupa Birliği (AB) üyesi yedi ülke; Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Malta, Polonya ve Romanya’nın da aralarında bulunduğu dünya genelinde toplam 112 ülke Filistin’i tanıyor. İsveç’in Filistin’i tanıması, AB üyesi iken Filistin’i tanıyan ilk ülke olması sebebi ile önem kazanıyor. Yukarıda sözü geçen ülkeler, AB üyesi olmadan önce Filistin’i devlet olarak tanımıştı.
İsveç’in bu kararının, diğer AB üyesi ülkeleri de bu yönünde harekete geçireceği yorumları yapılıyor. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.