İstihbaratın Arşivinden 2005 Tarihli Nsu Cd'si Çıktı

İstihbaratın Arşivinden 2005 Tarihli Nsu Cd'si Çıktı

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütünün varlığının 2005 yılından beri bilindiğine dair yeni bir belge ortaya çıktı. Federal İç İstihbarat Dairesi'nin arşivinde 2005 yılına kayıtlı 'NSU/NSDAP' etiketli CD bulunması milletvekillerinin...

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütünün varlığının 2005 yılından beri bilindiğine dair yeni bir belge ortaya çıktı. Federal İç İstihbarat Dairesi'nin arşivinde 2005 yılına kayıtlı 'NSU/NSDAP' etiketli CD bulunması milletvekillerinin tepkisini çekti. Almanya'da 2000 ila 2007 yılları arasında sekizi Türk olmak üzere toplam 10 kişiyi öldüren NSU adlı aşırı sağcı terör örgütünün varlığından Federal İç İstihbarat Dairesi'nin (BfV) 2005 yılından beri haberdar olduğu ileri sürüldü.

Konu hakkında Alman medyasında yer alan haberlere göre BfV'nin arşivinde 2005 yılına kayıtlı NSU terör örgütü hakkında içinde ipuçlarının yerladığı bir CD bulundu. 'NSU/NSDAP' etiketli CD, kısa süre önce aktuel soruşturmalar çerçevesinde yapılan dosya incelemeleri esnasında bulunmuş. Bu CD, bu yılın 7 Nisan günü evinde ölü bulunan iç istihbarat adına Corelli takma adıyla çalışan muhbir (V Leute) Thomas R. tarafından bir istihbarat memuruna verilmiş. Şimdiye kadar Almanya'nın muhtelif kentlerinde yedi yıl boyunca Ceska 83 marka silahla cinayetler işleyen NSU terör örgütünün yetkili mercilerce 2011 yılına kadar bilinmediği iddia ediliyordu.

Almanya kamuoyu, NSU terör örgütünün varlığından 4 Kasım 2011 tarihinde, örgütün iki üyesi Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos'un ölümünün ve örgütün Zwickau kentindeki evinin Beate Zschaepe tarafından havaya uçurulmasının ardından haberdar olmuştu. BfV yetkililerinin, CD'nin üzerinde 'NSU' yazmasından terör örgütünün var olduğu sonucuna varamayacaklarını savundukları ve CD'nin incelenmek üzere Federal Kriminal Daireye gönderildiği haber verildi.

NSU ETİKETLİ CD MİLLETVEKİLLERİNİ KIZDIRDI

Söz konusu CD'nin ortaya çıkması, konu hakkında inceleme yapan federal ve eyalet milletvekillerini şaşkına çevirdi. Yeşiller milletvekili İrene Mihaliç, son bulgunun aşırı sağcı terör olayını açıklığa kavuşturacak Federal İç İstihbarat Dairesinin hatalar halkasına eklenen yeni bir zincir olduğunu ifade etti. Münchener Merkur gazetesinde yer alan haberde istihbarat dairesinin olayı aydınlatma becerisi olmadığı mı yoksa kasten birşeylerin mi saklandığı sorusu gündeme getirildi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Burkhard Lischka ise Alman Meclisinin ve kamuoyunun neler olduğunu bilmesi için istihbaratdaki her taşın altına yeniden bakılması gerektiğini söyledi.

Bavyeralı milletvekilleri mercilerin eksik bilgi vermesinden şikayetçi

Söz konusu CD'nin ortaya çıkması Bavyera meclisinin NSU komisyonunda görev alan milletvekillerinin de tepkisini çekti. ''NSU hakkındaki resmi açıklamalarda önemli şüpheler var'' başlığıyla bir basın bildirisi yayınlayan SPD'li milletvekili Franz Schindler, Bavyeralı NSU komisyonunun resmi mercilerce kasten yanlış yönlendirildiğini savundu ve hükümetten acil açıklama istedi. Schindler, parlamentonun kasten yanlış yönlendirildiğinin tespit edilmesi halinde sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

Hür Seçmenler Partili Prof. Dr. Michael Piazolo ise araştırma komisyonu çalışmaları esnasında NSU'nun 2011 yılı öncesi bilinmediği bilgilerinden kuşku duyduklarını ve yeni belgeler ortaya çıktığında ve hükümetin tatmin edici cevaplar verememesi üzerine komisyonun yeniden görevine başlayabileceğini ima etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.