İsrail mallarına boykot çağrısı

İsrail mallarına boykot çağrısı

Gazze'de yaptığı katliamlarla insanlık suçu işleyen terör devleti İsrail'in mallarına boykot çağrısı yapıldı. Tüketiciler Birliği ise boykotun bilinçli ve kalıcı bir şekilde yapılması çağrısında bulunuyor

İsrail, günlerdir devam eden hava bombardımanının ardından Gazze’de kara operasyonuna başladı. Kara operasyonu ile birlikte binlerce Filistinli evini terk etmek zorunda kalırken, çocuk, yaşlı ve yüzlerce Filistinli hayatını kaybetti. Terör devleti İsrail'e yine en büyük tepkiyi Türkiye gösterdi. Dünya sessiz sedasız Filistin’de yaşanan gelişmeleri izlerken Türkiye, tepkisini göstermek amacıyla her platformda tepki göstererek dünyayı harekete geçirmeye çalıştı.

SOSYAL MEDYADA BOYKOT KAMPANYASI

Bu kapsamda tüm Türkiye’de sosyal medyada İsrail ürünlerinin listeleri paylaşımla hızla yayılıyor. #israilboykot başlığı altında açılan tagda herkes İsrail damgalı ürünleri isim isim sıralayarak boykota çağrı yapıyor.  729 barkod numarası ile başlayan ürünlerin İsrail menşeili olduğu ve kullanılmaması isteniyor. Tüketiciler Birliği ise vatandaşları uyarıyor. Listede yer alan bazı firmaların ticari kaygı taşıyan bazı kişiler tarafından İsrail malı olmadığı halde koyulduğu belirtiliyor. Dünya İsrail zulmüne sessiz kalırken, Türkiye şimdiden İsrail mallarına boykota başladı. Filistin’deki şiddetin bir an evvel sonlanması için hükümetin de sert adımlar atması bekleniyor. Birçok vatandaş, “Kınıyoruz” mesajlarından ziyade somut adımlar atılmasını istiyor. İsrail pazarının Türkiye’de etkili olması ekonomik sıkıntıların yaşanmaması için hükümetin sadece kınama mesajı yayınladığı iddia ediliyor.

BAZI FİRMALAR DOĞRUDAN DESTEK VERİYOR

Türkiye’de İsrail mallarına karşı hızla yayılan boykot çağrısı sonuçlarını vermeye başladı. Ülke genelinde İsrail mallarının satışında azalma yaşandığı öğrenildi.  Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, gelirlerinin belli bir kısmını doğrudan İsrail’e destek veren firmaların olduğunu söyledi. Bu firmalara karşı uygulanacak boykotun önemli sonuçlar vereceğini ifade eden Dinç, “Coca Cola, American Airlines ve MCDonalds gibi firmalar doğrudan destek veriyor. Ramazan’da iftar sofralarında görülen Coca Cola reklamları durumu apaçık ortaya koyuyor. İsrail terörüne karşı ‘Cephane Bizden Değil’ kampanyası ile birlikte halkımızı boykota çağırıyoruz. 2003 yılında Amerika ürünlerine yapılan boykot, anında geriş dönüş sağladı. Amerika Dışişleri Bakanı rahatsızlığını Başbakanımıza iletmişti. Yine aynı kararlığı ortaya koyarak, İsrail mallarının satışını çok durdurabiliriz” diye konuştu.

DEVLETİN HAREKETE GEÇMESİ ÇOK ZOR

Hükümetin boykot ile ilgili net bir adımın atmasının çok zor olduğunu işaret eden Dinç, “Burada iş vatandaşa düşüyor. Çünkü; hükümetin imzaladığı uluslararası anlaşmalar var. Avrupa Birliği yanı sıra dünyada yüzlerce ülkenin üye olduğu iş birliği anlaşmaları var. Bundan dolayı hükümetin doğrudan tepki vermesi oldukça zor ve zaman alır. En fazla askeri anlaşmalar ihaleler askıya alınabilir. Bu da tazminata kadar varan bir takın yaptırımlara neden olur. Halkımızın tepkisi burada devreye girmesi gerekiyor. 76 milyon ülkede bir gün kola içilmediği zaman satışlar oldukça düşecektir. İnsan kola içmediği zaman ölmez. Filistin için kola içmemeliyiz. Ev hanımları alışverişlerini yaparken bizim tarafımızdan belirlenen listeye göre alışveriş yapsınlar. Çünkü; ticari kaygı güdenler, o listeye sevmediği firmaların da ismini ekliyor. Bunlara da dikkat etmemiz gerekiyor. Devletin yönlendirmesi önemli ama harekete geçmesi kolay değil. Çünkü, İsrail markalarının ülkemizde bir sürü fabrikası var. Bu fabrikalarda binlerce kişi çalışıyor. Kola üretilirken; şişesinden, dışındaki ambalajına kadar Türkiye’de üretiliyor. Bunun için devlet, ‘İsrail malı tüketmeyin’ diyemez. Vatandaşlar uzun süreli bir boykota girerek, bu kıyım bitene kadar boykota devam etmeli. Günlük satışlar devamlı takip ediliyor. Bir günde bile satışların düşmesi İsrial’i doğrudan etkileyecektir” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.