İsrail büyükelçiliğine saldırı

İsrail büyükelçiliğine saldırı

Mısır'da protestocular başkent Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğine girdi. İşte dakika dakika Mısır'da yaşananlar

Mısır'da protestocular başkent Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğine girdi.
Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğine giren 30 kadar protestocu büyükelçilikteki bazı evrakları ele geçirerek tahrip etti. Görgü tanıkları da protestocuların İsrail Büyükelçiliği'nden çıkarttıkları bazı evrakları büyükelçilik önünde havaya saçtıklarını söylediler.
Elçilik çevresinde görev yapan askerlerin protestocuları elçilik binasından uzaklaştırmak için göz yaşartıcı bomba kullandığı bildirildi.
Protestocuların büyükelçiliğe girişi sırasında çıkan çatışmada 15 kişinin yaralandığı öğrenildi.
Bugün Tahrir Meydanı'nda toplanan 10 bine yakın protestocu öğleden sonra İsrail'in Kahire Büyükelçiliğine giderek, Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nin talimatıyla elçilik önüne yapılan, koruma duvarlarını yıkıp Nil Nehri'ne atmıştı.
Mısır Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre olaylar esnasında 23 kişi yaralanmıştı.

--------------------------------------------------------------------------------
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ MISIR'DAN AYRILDI
İsrail'in Mısır büyükelçisinin ülkeden ayrıldığı bildirildi.
Mısır Devlet televizyonu ve El Arabiya uydu kanalı şiddet ve öfke dolu bir günün ardından İsrail Büyükelçisi'nin Mısır'dan ayrıldığı haberini verdi.
Mısır Devlet televizyonu haberinde büyükelçi, ailesi ve büyükelçilik çalışanlarının İsrail'e ait bir uçakla ülkeden ayrıldıklarını belirtti.
 
--------------------------------------------------------------------------------
İSRAİLLİ BİR DİPLOMAT MISIR'DA KALDI
BÜYÜKELÇİ VE ELÇİLİK ÇALIŞANLARINI TAŞIYAN UÇAK İSRAİL'E İNDİ
Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliğine girmesi ile başlayan olayların ardından büyükelçi ve elçilik çalışanlarını tahliye eden Kudüs'ün, bir diplomatının Mısır'da kalmasına karar verdiği bildirildi.
İsrailli bir yetkili, Büyükelçi Yizhak Levenon'un yardımcısı olarak tanımlanan diplomatın, İsrail'in, Kahire'deki gösterilere nasıl bir yanıt vereceğine karar verene kadar Mısır'da kalacağını söyledi.
Bu arada, İsrail radyosu büyükelçi ve elçilik çalışanlarını taşıyan uçağın İsrail'e iniş yaptığını duyurdu.

--------------------------------------------------------------------------------
EL CEZİRE TELEVİZYONU ''OLAYLARDA BİR KİŞİ KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ''
Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesi ile başlayan olaylarda bir kişinin kalp krizinden öldüğü bildirildi.
Katar'ın El Cezire televizyonuna göre, 65 yaşındaki bir protestocu elçilik önündeki olaylar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Elçilik önünde asker ile göstericiler arasında çatışmalar devam ederken, polisin olaylara karıştığı belirlenen toplam 17 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.
Mısır'ın resmi Nil televizyonu, İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın, İsrail elçiliğinde yaşanan olaylarda yabancı güçlerin parmağı olduğuna dair imada bulunduğunu duyurdu.
İsrail ile Mısır arasında 19 Ağustos tarihinde başlayan diplomatik krizden bu yana İsrail'in Kahire Büyükelçisi Yizhak Levenon'un biri tatil olmak üzere üçüncü kez ülkesine döndüğü kadedildi.
Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr, Avrupa'ya yaptığı resmi geziyi , İsrail'in Kahire Büyükelçiliği'nde yaşanan olaylardan dolayı yarıda keserek bakanlar kurulu toplantısına katılmak üzere Kahire'ye döndü.
Mısır cumhurbaşkanı adaylarından Arap milliyetçisi Karame Partisi Lideri Hamdin Sabahi, İsrail Büyükelçiliği önünde yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınadı.
Mısır Liberal Özgürlük Partisi kurucularından Amr Hamzavi ise İsrail elçiliğine yönelik saldırıların sorumsuzca bir davranış olarak niteledi.

--------------------------------------------------------------------------------
ELÇİLİK ÖNÜNDEKİ ÇATIŞMALARDA 240 KİŞİ YARALANDI
İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN ALINDIĞI İLERİ SÜRÜLEN BELGELER PROTESTOCULARIN ELİNE GEÇTİ
İsrail'in Kahire Büyükelçiliğini dün öğle saatlerinden itibaren ablukaya alan Mısırlı protestocular, büyükelçiliğe girerek İbranice, Arapça ve İngilizce olmak üzere çok sayıda evrakı ele geçirdi. Elçilik önünde protestocular ile asker arasında savaşı aratmayan çatışmalar yaşanıyor.
Mısır Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre İsrail Büyükelçiliği önünde asker ile göstericiler arasında meydana gelen çatışmalarda yaralanan 240 gösterici, başkent Kahire'deki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
Askerlerin, sayısı 10 bine ulaşan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandığı ve havaya ateş açtıkları gözleniyor.
Büyükelçilik önünde güvenliği sağlayan polise ait 2 araç da protestocular tarafından yakıldı.
Mısır ordusunun, Giza Güvenlik Merkezi'ni korumak üzere bölgeye takviye birlik ile zırhlı araç sevk ettiği belirtildi. Ordu, büyükelçilik binası çevresine ise güvenliği sağlamak üzere tank gönderdi. 
Mısır'da yayımlanan bağımsız ''El Masri El Yovm'' gazetesi askerlerin, olaylara karıştığı ileri sürülen 10 kadar göstericiyi gözaltına aldıklarını duyurdu. 
İsrail Büyükelçiliğine girerek çok sayıda evrakı ele geçirdiklerini iddia eden bazı protestocular, elçilik içinden çektikleri cep telefonu görüntülerini de gazetecilere gösterdiler.
AA muhabirine elçilikten ele geçirdiklerini ileri sürdükleri evrakları gösteren bir grup gösterici,''İçeriden çok sayıda doküman elde ettik. Göstericiler ayrıca elde ettikleri dokümanların İbranice, Arapça ve İngilizce olduğunu söylediler.
Elçilikten ele geçirildiği iddia edilen belgeler arasında, banka dekontları, kesilmiş gazete kupürleri ve bazı İsrail düşünce kuruluşlarına ait dokümanlar bulunuyor.
Mısır ile İsrail arasındaki diplomatik kriz geçen ay İsrail'in Eliyat kenti yakınlarında bir konvoya düzenlenen saldırının ardından İsrail ordusunun Mısırlı 5 askeri öldürmesi ile başladı. İsrail, olayın ardından ''Üzgün olduğunu'' açıkladı ve sözlü özür dilemesine rağmen resmi olarak özür dilemedi.
İsrail Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesini talep eden protestocular, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmesini veya en alt düzeye indirmesini istiyorlar.

--------------------------------------------------------------------------------
ABD BAŞKANI OBAMA, İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ: BAŞKAN OBAMA, OLAYLARDAN DUYDUĞU ENDİŞEYİ DİLE GETİRDİ
ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü ve Mısırlı protestocuların İsrail büyükelçiliğine girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiği bildirildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin şiddet olaylarının artmasından endişe duyduğu ve olaylar artmadan sorunun çözülmesine yardımcı olmak için adımlar attığı kaydedildi.
Başkan Obama'nın ayrıca Mısır Hükümetine çağrıda bulunduğu ve ''İsrail Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak için uluslararası yükümlülükleri olduğunu'' söylediği belirtildi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.