İso’dan Teşvik Tenkidi

İso’dan Teşvik Tenkidi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, teşvikte sadece geri kalmış yerlere odaklanan sistemlerin yürümediğini belirtti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, teşvikte sadece geri kalmış yerlere odaklanan sistemlerin yürümediğini belirtti. Bahçıvan, “Geri kalmış bölgelere tabi ki teşvikler yapılmalı. Ama İstanbul, Ankara, İzmir yakınındasın diye de üretim aşkı ile çalışanları da teşvikten mahrum etmemek gerekiyor.” dedi.


İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomi muhabirleri ile bir araya geldi. Buluşmada büyüme rakamlarını yorumlayan Bahçıvan, şunları kaydetti:

“2013 büyümesinde yüzde 4’e yakın bir oranın yakalayabileceğimiz tahmininde bulunduk. Birinci çeyrekte elde edilen yüzde 2,9 büyümenin ardından yüzde 4,4 ile gelen ikinci çeyrek, bu tahminin hakikat olabileceğine işaret ediyor. İlk 6 ay için büyüme oranımız yüzde 3,7. Büyümenin ana kaynağı ise iç tüketim. Yani ikinci çeyrekte ağırlıklı olarak tüketimin katkı yaptığı bir büyümeye tanıklık ediyoruz. Büyümeye net ihracatın katkısı yok. Kamu kesiminin büyüme de ağırlıklı bir rol oynadığı ise bir hakikat. Bizim tahminimiz, Türkiye eğer ilk yarıyı yüzde 3,7 büyüme ile kapattıysa, sene sonu için öngörülen yüzde 4 hedefini yakalayabilir.”


Şu aşamada üretimden gelen büyümeye odaklanılmasını öneren Bahçıvan, şöyle devam etti:

“2010 ve 2011’de görüldüğü gibi dış kaynak finansmanına ve tüketime dayalı büyümenin sürdürülebilir bir yanı yok. 2012 büyümesi bunu ortaya koydu. 2013’te de bunu görüyoruz. Yani, dış finansman kaynakları kısıldığı ya da sınırlandırıldığı anda büyüme hemen geriliyor. Türkiye şu anda bu konuda yol ayrımını yapmak durumunda. Finansın yaratmış olduğu huzurla, sadece finanstan gelen mutluluk kaynağıyla bir yere kadar geldik. Finansal istikrara dayalı mutluluklar dönemseldir. Tüketime dayalı büyümeyle bir yere kadar gelinebilir. Artık değişime ihtiyaç var. Türkiye’nin halen elinde yeni bir sanayi hamlesi yapabilmesi için, daha bozulmamış bir finansal istikrar kozu var. Artık finansal istikrarın, enflasyonuyla, düşük faiziyle, uzun vadeli kaynak bulabilme rahatlığını yarattığı bir Türkiye var. Bu kaynakların kısa vadeli bir takım amaçlar doğrultusunda kullanılmaması gerekiyor.”


Teşviklere de değinen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, burada sadece geri kalmış yerlere odaklanmış sistemlerin yürümediğine temas ettti. Bahçıvan, “Geri kalmış bölgelere teşvikler yapılmalı. Ama İstanbul, Ankara, İzmir yakınındasın diye de üretim aşkı ile çalışanları da teşvikten mahrum etmemek gerekiyor. Bölgesel anlamda pozitif ayrımcılık yapılması doğru değil. Bölgesel anlamda teşviklerde ayrımcılıkta ölçünün kaçtığı kanıskındayım. Sadece İstanbul’da olanların da cezalandırılmaması gerekir. İstanbul, sanayisiz bir kent olarak görülemez. Turizm merkezi de olsa alış veriş merkezi de olsa finans merkezi de olsa, İstanbul’un sanayisini silip atamayız.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.