İsmini herkesin bildiği holdingden dev yatırım! 330 milyon Euro’ya İrlandalı şirketi satın aldı

İsmini herkesin bildiği holdingden dev yatırım! 330 milyon Euro’ya İrlandalı şirketi satın aldı

Türkiye'de son yıllarda pek çok şirket yurtdışında yatırımların artırarak ihracat ağını genişletmeyi hedefliyor. bu bağlamda pek çok holding yeni yatırımlar yapıyor

Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (CIMSA), “Çimentodan Yapı Malzemelerine”, “Yerelden Küresele” ve “Griden Yeşile” olarak tanımladığı üç ayaklı dönüşüm stratejisini başarıyla uygulamaya devam ediyor. Şirket, bu strateji kapsamında küresel ayak izini genişletme hedefiyle önemli bir adım attı. 2021 yılında İspanya merkezli Bunol’u bünyesine katan Çimsa, 2023 yılında ABD’de yeni bir gri çimento öğütme tesisi yatırımı gerçekleştirmişti. Şimdi ise Avrupa’nın önde gelen yapı malzemeleri üreticilerinden İrlanda merkezli Mannok Holdings DAC hisselerinin yüzde 94,7’sini 330 milyon Euro karşılığında satın almak üzere anlaşma imzaladı.

Sabancı Topluluğu'nun bir parçası olan Çimsa, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, İrlanda’da yerleşik çimento şirketi Mannok Holdings DAC’ın çoğunluk paylarının alımına dair detayları duyurdu. Satın almanın amacı, sürdürülebilir yapı malzemeleri alanında büyümek ve global ayak izini genişletmek olarak belirtildi.

Hisse Alım Sözleşmesi İmzalandı

Dün gerçekleştirilen hisse alım sözleşmesine göre, Sabancı Building Solutions BV (SBS) tarafından yüzde 100 oranında sahip olunan Cimsa Ireland Ltd., Mannok Holdings DAC’ın İrlanda Cumhuriyeti’ndeki çimento, çimento bazlı ürünler, yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimi ve satışına yönelik paylarının yüzde 94,7’sini satın aldı.

Mannok, 2024 yılının ilk yarısında konsolide olarak 293,7 milyon Euro net satış ve 57,5 milyon Euro FAVÖK elde etti. Şirketin İrlanda ve Kuzey İrlanda’da üretim tesisleri, İrlanda, Kuzey İrlanda ve İngiltere’de ise satış ve dağıtım ağı bulunuyor.

Stratejik Büyüme ve Döviz Gelirleri

Bu satın alma işlemi, Çimsa’nın global yapı malzemeleri pazarında büyüme stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Şirket, döviz bazlı gelirlerin toplam gelir içerisindeki payını yüzde 70’in üzerine çıkarmayı hedefliyor.

KAP açıklamasında, Mannok’un toplam şirket değerinin 330 milyon Euro olduğu, kapanış tarihindeki finansal borçların düşülmesi ve diğer düzeltmelerin yapılmasının ardından sermayenin yüzde 94,7’sine isabet eden nihai hisse alım bedelinin belirleneceği ifade edildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.