'İslam'ın Bilim Anlayışı Avrupa'da Hâlâ Hakim'
Avrupa'nın 8. yüzyıldan başlayarak İslam kültüründen etkilendiğini belirten Duisburg-Essen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gaby Herchert, bu etkinin pek bilinmese de hâlâ devam ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Herchert, tıptan ticarete, edebiyattan tekstile kadar her alanda İslam kültürünün izlerinin olduğunu kaydetti. Toplumlar ve kültürlerarası etkileşimle önyargıların giderilerek fertlerin birbirlerini daha iyi tanımalarına katkıda bulunmayı hedefleyen Essen merkezli Ruhrdialog Derneği aylık söyleşilerine devam ediyor.
Bu ayın konuğu Duisburg-Essen Üniversitesi Ortaçağ Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gaby Herchert oldu. Ortaçağ Avrupa'sında İslam etkisi konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Herchert, Avrupa'nın 8. yüzyıldan aydınlanma dönemine kadar İslam kültüründen etkilendiğini belirterek, bu etkilenmenin bilgi, dil, sanat ve eşyaya bakış gibi birçok alanda yaşandığını söyledi.
Tıptan ticarete, edebiyattan tekstile kadar her alanda İslam kültürüyle iç içe geçmiş bir Avrupa olduğunu anlatan dil ve edebiyat uzmanı Herchert, İbn-i Sina, Harun Reşid ve İbni Haldun'ların etkilerinin Avrupa üzerinde hâlâ hakim olduğuna dikkat çekti. Ortaçağ'daki gelişmelerde dinin çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Herchert, Hıristiyanlık'ta hastalıklar bir ceza olarak görülürken, İslamiyet'te ölümden başka her şeyin çaresinin olduğunun vurgulanmasının bilimsel çalışmalara kapı araladığını, böylece tıp ve matematik biliminin temellerinin İslam dünyasında atıldığını söyledi.
Prof. Dr. Herchert, "İslam'da bilim talebinin, insanlık için çalışmak olarak değerlendirilmesi ve bunun ibadet olarak vurgulanması Ortaçağ'daki bilimsel gelişmeler üzerinde çok etkili oldu.” dedi. Avrupa'da günümüzde hâlâ çok yaygın olarak kullanılan bazı kelimelerin Müslümanların konuştuğu dillerden alındığını örneklerle anlatan Prof. Dr. Herchert, risk kelimesinin Arapçadaki rızk kelimesinden, saten kumaşın Arapçadaki satenden geldiğini, İspanyolcada Arapçadaki sıfır kelimesinin aynen kullanıldığını belirtti.
Ruhrdialog Derneği Başkanı Celal Fındık da İslam kültürünün Avrupa'da etkili olmasının İslam'ın tolerans ve karşılıklı saygıya verdiği öneme dayandığını söyledi. Fındık, çalışmalarının ilgi görmesinden memnuniyetini de dillendirerek, benzer programlara devam edeceklerini kaydetti. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.