İslam'da yeri yok

İslam'da yeri yok

İslam dininde ve Türk kültüründe yılbaşı kutlamalarının olmamasına rağmen, Konya'da Hıristiyan bayramını kutlamak isteyenler hazırlıklarını tamamladı.

İslam dininde ve Türk kültüründe yılbaşı kutlamalarının olmamasına rağmen, Konya'da Hıristiyan bayramını kutlamak isteyenler hazırlıklarını tamamladı. Prof. Dr. Saffet Köse, "Mekke'nin fethine rastlayan bu geceyi dinimize, inancımıza ve yaşam tarzımıza uygun kutlayalım" diye konuştu.

Bugün 2014'e elveda derken Hıristiyan alemi de dini bayramını kutlamak için hazırlıklar yapıyor. Hz. İsa'nın doğum günü olarak bilinen 31 Aralık gecesi Hıristiyanlar, Allah'ın haram kıldığı içki, kumar, zina ve eğlenceyi Müslümanlara da empoze ediyor. Peygamberimiz'in (sav), "Kim bir kavme benzerse, o da onlardandır" Hadisi Şerif'ine rağmen, Türkiye'de günler öncesinden yılbaşı hazırlıklarına başlandı. Konya'da da birçok dükkanda süslenmiş çam ağaçları satılırken, esnaf vitrinlere, 'Hoşgeldin yeni yıl' yazılı pankartlar astı. Canlı müzik kafeleri de günler öncesinden yılbaşı programına başladı. Yılbaşı kutlamarına karşı eleştiri yapıldığında da para odaklı iş yapan birçok kesim bundan rahatsız oluyor. Birçok otelde evlilik cüzdanına bakılmaksızın yılbaşı gecesi gençleri zinaya teşvik etmek için çeşitli kampanya ve indirim uyguluyor.

"İSLAM'DA YILBAŞI KUTLAMASI YOKTUR"

Yılbaşı münasebetiyle çam fidanları noel hurafesi uğruna kesilip yok ediliyor. Müslümanların da bu katliama ortak olması Hıristiyanlara özendiğimizi gösteriyor. Uzmanlar yılbaşı gecesi de yenilen hindinin mekruh olduğunu belirtiyor. Tombala çekmek gibi oyunların da caiz oldmadığını belirten uzmanlar, "Harama ortak olmayın" diyerek Müslümanları uyarıyor. Yılbaşının ne dini ne de tarihi bir öneminin olmamasına rağmen Müslüman ülkelerde de kutlanması tamamen bir taklitçilik hastalığı olarak görülüyor.

"İslam'da yılbaşı kutlaması yoktur" diyen İlahiyatçı Prof. Dr. Saffet Köse, yeni yıla girilirken başka bir kavme benzemenin İslam'da yasak olduğunu söyledi.

Hıristiyanların yaşam tarzına özenerek yaşamanın Türk-İslam kültürüne aykırı olduğunu kaydeden Köse, "Onların hayat tarzına benzemek son derece yanlıştır. Onlar gibi yaşadığımız zaman Müslümanlık tehlikeye girer. Peygamberimiz bizi (sav) konu hakkında uyarmıştır. Allah'ın rızasına aykırı işler yapmak Müsyümanlara yakışmaz. 'Hakkın gelip, batılın zail olduğu' ayeti ile de ifade bulan ve Mekke'nin fethine rastlayan bu geceyi dinimize, inancımıza ve yaşam tarzımıza uygun kutlayalım. Yılın bitimini ömürden giden, kaybolan zaman sermayesi olarak görmeli ve muhasebesini yapmalıyız" diye konuştu.

ONLAR ÖLÜMÜ UNUTTURUYOR

Yeni yıla girilirken eğlence yerine geçen yılla ilgili değerlendirmede bulunmak gerektiğini kaydeden Köse, "Sonuç olarak ömrümüzden bir yıl geçiyor. Bize ömrümüz emanet olarak verildi. Bunları görmezden gelmemeliyiz. Ancak Batı odaklı yaşamda ölüm unutuluyor. Aslında yılbaşına girilirken yaşlanıyoruz. Fakat Hıristiyan dünyası ölümü hatırlamak istemiyor. Bize de bunu empoze etmeye çalışıyorlar. Allah bizden her saniyenin hesabını yapacaktır. Bunu düşünerek yaşamalıyız. Ye yılın ne getireceğini bilmiyoruz ama biten bir yılın nasıl geçtiğini biliyoruz. Bundan dolayı. Geçen yıl için 'Ben ne yaptım' demeliyiz. Hem maddi hem de manevi anlamda bunu gerçekleştirmeliyiz. Hıristiyan dünyasının bayramlarını kutlamak yerine kendi dinimizin bayramlarını en mübarek şekilde geçirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

MADDİ VE MANEVİ ZARAR

Bu tip günlerin özellikle son yıllarda ekonomiyi canlandırmak için bilerek gündeme getirildiğini kaydeden Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise, "Bu gece bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Herkes birbirine yılbaşı hediyesi alıyor. Yeni yılda; televizyon, ev, telefon ve araba gib yeni şeyler almamızı istiyorlar. Başkaların kutsal günleri bize empoze edilmeye çalışılıyor. Der gelirli aileler buna dikkat etmeli. Bu tarz lüzumsuz şeylerden uzak durulmalı. Sonuç olarak bir yıl boyunca alınan yeni ürünün taksidi ödenecek. Bunlardan uzak durulmalı. En önemlisi ise Müslüman adeti olmaması. Bizim için bu günün hiçbin önemi yok. Bir gün için hem maddi hem de manevi anlamda zarara girmeye gerek yok. Bugün kuruyemiş bile almamalıyız. Çünkü; onlara benzemiş oluruz" dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.