İslam Ülkelerinin Uzmanlarına Türkiye’nin Yabancı Sermaye Başarısı Anlatıldı

İslam Ülkelerinin Uzmanlarına Türkiye’nin Yabancı Sermaye Başarısı Anlatıldı

İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelere yönelik uzman eğitim programı olan Türkiye Tecrübe Paylaşım Programı Çanakkale'de yapıldı.

İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelere yönelik uzman eğitim programı olan Türkiye Tecrübe Paylaşım Programı Çanakkale'de yapıldı. Ekonomi Bakanlığı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) işbirliğiyle düzenlenen programda, Türkiye’nin son yıllarda yabancı sermaye çekme konusundaki başarıları ve deneyimleri, İslam Kalkınma Bankası üyesi 20 ülkenin yatırım ajansları yetkililerine anlatıldı.

Açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel, 5 bin 580 üyeleri olduğunu ve ağırlıkla gıda sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyledi. Çanakkale'nin ülkenin tarıma dayalı çiftliği halini aldığını, yeni yatırımlar olacağını ve bunların en önemlisinin 6 milyar dolar değerindeki Çanakkale Boğaz Köprüsü ve çevre yolları olduğunu ifade etti. Yüksel, "Çanakkale’de kruvaziyer limanı konusunda önemli bir yatırım daha yapılacak. Son yıllarda İstanbul çok hızlı gelişti. Bu gelişim dalgası buraya doğru geliyor. İstanbul’daki fırsatı yakalayamayan yatırımcılar da Çanakkale’ye geliyor." dedi. Yüksel daha sonra toplantıya katılan Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Gambiya, Kazakistan, Kırgızistan, Mali, Mozambik, Nijerya, Umman, Pakistan, Tacikistan, Tunus Uganda, Ürdün ve Yemen yatırım ajanslarının yetkililerini, Çanakkale iş dünyası temsilcilerine tek tek tanıttı. Uzmanların, işadamlarına yatırım ve işbirliği konularında yardımcı olacağını söyledi.

Daha sonra kürsüye gelen Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Hasan Aslan Akpınar, İslam Kalkınma Bankası ile Ekonomi Bakanlığı'nın düzenlediği tecrübe paylaşım programının üçüncüsü yaptıklarını söyledi. Bu programın daha önce Ankara'da düzenlendiğini, Balıkesir ve Çanakkale'de de yapıldığını belirten Akpınar, şunları kaydetti: "Son 10 yılda ülkemize, 128 milyar dolar tutarında doğrudan yabancı sermaye yatırımı geldi. Türkiye'nin bu başarısı, İslam Kalkınma Bankası üyelerinin de dikkatini çekti. Son üç yıldır İslam Kalkınma Bankası'nın hükümetimizle işbirliği içerisinde, ülkemizin doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının çekilmesi konusunda edindiği tecrübeleri üye ülkelerle paylaşmak adına bu programı düzenliyoruz. Ülkelerin yatırım promosyon ajansları, Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımlarının çekilmesi konusunda yaptığı çalışmaları öğreniyor ve kendi ülkelerinde de uygulama fırsatı buluyorlar."

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Çanakkale Koordinatörü Recai Başaran da il ve ekonomisi hakkında bilgi verdi. Başaran, Çanakkale’de kişi başına milli gelirin 16 bin 500 dolar seviyesinde olduğunu, tarım, turizm, lojistik, ulaşım, sağlık, eğitim ve enerji alanlarında yatırım fırsatları bulunduğunu söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.