İslam esas alınmalı

İslam esas alınmalı

Rızkın 10'da 9'unun ticarette olduğunu anımsatan İlahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit, insanların yaptığı ticarette İslam'ın prensiplerini almaları gerektiğini ve dürüst ticaretin Allah yolunda cihad etme

Rızkın 10'da 9'unun ticarette olduğunu anımsatan İlahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit, insanların yaptığı ticarette İslam'ın prensiplerini almaları gerektiğini ve dürüst ticaretin Allah yolunda cihad etmek gibi olduğunu söyledi

Meram Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'İslam'da Ticaret Prensipleri' konulu konferans gerçekleştirildi. Konevi Kültür Merkezi'nde yapılan konferansın konuşmacısı İlahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit hocaydı. Konferansa; Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
RIZKIN 10'DA 9'U TİCARETTEDİR
Prof. Dr. Cevat Akşit, rızkın 10'da 9'u ticarette diğer 10'da 1'lik kısım ise diğer yollarda olduğunu söyleyerek, insanların rızkını kazanması bulması için ticaret yapmalı ama yaptıkları ticarette İslam'ın prensiplerini kale almaları gerektiğini belirtti. Allah (CC) katında en güçlü olan yaradandan en çekinen ve korkan olduğunu aktaran Prof. Dr. Akşit, "Güçlü olmak için yaradanımızdan korkmalıyız. Onun belirlediği kuralların dışına çıkmamalıyız. Herkesin rızkını veremeye Allah (CC) üstlenmiştir. Allah (CC)istediğine istediği kadar mal ve mülk verir. Yine yaradanımız insanların rızkına ulaşması için çalışması gerektiğini zorunlu kılmıştır. Rızkımızı bulmak için çalışmamız şarttır. Allah (CC) dostu peygamberler bile rızıklarını bulmak için çalışmıştır. Tüm peygamberler geçimlerini çalışarak sağlamıştır. Nitekim son Peygamber Hz. Muhammet Mustafa (SAV) Efendimiz de ticaret yapıp, ücret karşılığı koyun gütmüştür. Biz insanlarda geçim sıkıntısı yaşamamak için çalışmalıyız. Peygamberimizi örnek almalıyız" dedi.
DÜRÜST TİCARET ALLAH YOLUNDA CİHAD YAPMAK GİBİDİR
Yaptığımız ticarette tüm insanların hidayet rehberi olarak indirilen Kur'an-ı Kerim kale alınması gerektiğini belirten İlahiyatçı Prof. Dr. Akşit, "Allah (CC) Kur'an-ı Kerim'de insanlara; mallarınızı haksız yere yemeyiniz, kumar gibi yollarla elinizdeki malları çıkarmayın, yalan yeminlerle birilerinin mallarına el koymayın buyuruyor. Bunu günümüze uyarlayalım. Maalesef mahkemelerimiz yalancı şahit dolu. Bu yalancı şahitlik sektör haline gelmiş. Müslümanlar olarak bundan kaçınmalıyız. Hayatımızın her anını kutsal kitabımız Kur'an'a göre şekillendirmeliyiz. Efendimiz, dürüst ticaret yapmak Allah (CC) yolunda cihad yapmak gibidir diye buyuruyor. Bu durumları kale almalıyız" ifadelerini kullandı.
İSLAM DİNİNE GÖRE FAİZ HARAMDIR
"Günümüzde faizsiz ticaret, toplum olur mu diyorlar. Bunu söyleyenler ya Kur'an-ı Kerim'in ayetini bilmiyorlar, ya uymuyor ya da Kur'an'a inanmıyor demektir. Dinimize göre faiz haramdır" diyen ilahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit, "Faizin haram olduğunu ben hatırlatınca bana çağdışısın diyorlar. Böyle insanlar maalesef günümüzde var. Müslüman bir insan dininin prensiplerini bilmelidir. Allahü teala karaborsacılığı, parayı depolayarak diğer insanların zor durumda kalmasına neden olanları uyarmaktadır. Yine yaradanımız insanların ellerindeki paraların, altının ve gümüşün zekatını vermesini zorunlu tutmuştur. Efendimiz elindeki paranın 40'ta 1'ini zekat olarak vermeyen insanın dinin kabul etmemiştir. Zekat toplumun dayanaklarından birisidir. Zekan vermeyen ülkeler geçmişte battı, günümüzde de batıyor. Avrupa ve ABD dünyayı sömürmelerine rağmen battılar. Ayrıca insanlara iş kurarak çalıştırmak çok sevaptır. İnsanların rızkını kazanmalarını sağlamak birçok sevaptan daha hayırlıdır" diye konuştu.
Ticari hayatta İslami esaslara ilişkin kuralları detaylı bir şekilde anlatan Prof. Dr. Akşit, katılımcıların sorularına da cevap verdi.
Programın sonunda Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı ile TMMOB Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, Prof. Dr. Cevat Akşit'e günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti.
MUSTAFA AKÇA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.