İslam: Bakım Aylığı Uygulamasıyla 150 Binden Fazla Yaşlıya Evinde Bakılıyor

İslam: Bakım Aylığı Uygulamasıyla 150 Binden Fazla Yaşlıya Evinde Bakılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 150 binden fazla yaşlıya ailelerin yanında evde bakım aylığıyla bakıldığı açıkladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Bakanlığı...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 150 binden fazla yaşlıya ailelerin yanında evde bakım aylığıyla bakıldığı açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Bakanlığı ve Yaşlılık Platformu işbirliğiyle düzenlenen Farklı Yönleri ile Yaşlılığa Bakış Konferansı'na katıldı. Bakanlık olarak yaşlıların aileleriyle birlikte olmalarında büyük faydalar sağlayan evde bakım aylığı uygulamasına devam ettiklerini belirten İslam, "Evde bakım aylığı uygulamasıyla 150 binin üzerinde bakıma ihtiyaç duyan yaşlıya ailelerinin sıcak ortamında bakım hizmeti sunuluyor. Böylece yaşlılarımız ihtiyacı olan bakımı kendi sıcak aile ortamlarında alıyor, herhangi bir dışlanma hissetmeden ailenin saygın bir bireyi olarak yaşamlarını sürdürürlerken, ailelerine destek olabilmenin de gururunu yaşıyorlar.” diye konuştu.

Büyüklerin hizmeti, onların ihtiyaçlarının karşılanması için gösterilen gayreti, ibadet kabul eden bir medeniyetin temsilcileri olduklarını belirten İslam, "Bizim tarihimiz, geleneğimiz ve inancımız her yaşta, her mekânda, her makamda insana verilen değerin önemini gösterecek örneklere sahiptir. Peygamberimizin; ‘Bereket büyüklerimizdedir.’ hadisi büyüklerimizin bizim için bereket kaynağı olduğunu bize hatırlatır. Bizim dinimiz, kültürümüz ve medeniyetimiz; yaşlılığı bilgelikle eş tutar. Onun için; 'ak sakallı ihtiyar'larımız her zaman başımızın tacıdır. Her zaman hürmet edilendir." diye konuştu.

Ülkemizde 65 yaş üstü nüfusun tüm nüfusa oranının 2013 yılı sonu itibari ile yüzde 7,7 iken, bu oranın 2023 yılında yüzde 10,2’ye ve 2050 yılında yüzde 21’e ulaşmasının beklendiğini kaydeden İslam, "Doğurganlığın azalması ve daha iyi yaşam şartlarının oluşması ile birlikte Türkiye de yaşlanan bir ülke konumuna gelmektedir. Ancak Bakanlık olarak biz bu alanı asla bir sorun alanı olarak görmüyor, aksine iftihar edilecek bir görev addediyoruz." dedi.

Bakanlık olarak yaşlıların aileleriyle birlikte olmalarında büyük faydalar sağlayan evde bakım aylığı uygulamasına devam ettiklerini vurgulayan İslam, "Evde bakım aylığı uygulamasıyla 150 binin üzerinde bakıma ihtiyaç duyan yaşlıya ailelerinin sıcak ortamında bakım hizmeti sunuluyor. Böylece yaşlılarımız ihtiyacı olan bakımı kendi sıcak aile ortamlarında alıyor, herhangi bir dışlanma hissetmeden ailenin saygın bir bireyi olarak yaşamlarını sürdürürlerken, ailelerine destek olabilmenin de gururunu yaşıyorlar." şeklinde konuştu.

"12 BİN 446 KAPASİTELİ 121 HUZUREVİNDE 11 BİN 511 YAŞLIMIZ HİZMET ALMAKTA"

Bakanlık olarak ülkemizin dört bir yanına yayılmış huzurevleriyle sosyal güvencesi olan ya da olmayan tüm yaşlılarımıza hizmet verdiklerini anlatan İslam şunları söyledi: "2002 yılında 63 Huzurevi ve Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerimizde 4 bin 952 yaşlıya hizmet verilirken, bugün Bakanlığımıza bağlı toplam 12 bin 446 kapasiteli 121 huzurevinde 11 bin 511 yaşlımız hizmet almaktadır. Türkiye genelinde belediyelerimizin ve özel sektörün hizmet verdiği huzurevleri hesaba katıldığında 26 bin 21 kapasiteli 329 huzurevinde toplam 21 bin 204 yaşlımıza hizmet sunulmaktadır. Huzurevlerimize ekonomik yoksunluğu olan yaşlılar hizmetlerimizden ücretsiz yararlanabilmektedir. Çeşitli nedenlerle aileleri ile birlikte olamayan bakıma muhtaç tüm yaşlılarımız sıra gözetilmeksizin derhal uygun huzurevine alınmaktadır. Huzurevlerindeki yaşlıların günlük sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmakta, memnuniyetleri de sürekli bir şekilde takip edilmektedir. Huzurevlerimizde gündüzlü bakım hizmeti de sunulmaktadır. Ayrıca yaşlılarımıza sosyal psikolojik hukuki destek hizmeti de verilmektedir. Diğer taraftan kuruluşlarımızda bulunan yaşlılar arasında Alzheimer gibi daha özel ve hassas bakım gerektiren rahatsızlıklara sahip yaşlılarımız için ihtisaslaşmış bakım merkezlerine geçmeye başladık. Bu tip rahatsızlıklarda bu konuda yetkin personel yetiştirilmesi ile yaşlılarımızın özel bina ve mekânlarda bakılmalarının da bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz."

Verdikleri hizmetleri çağın gereksinimleri ile toplumun ihtiyaçlarına göre yeniden dizayn ettiklerini ifade eden İslam, "Bugün artık yaşlının koğuş tarzı kurumlarda değil, mümkün olduğu kadar kendi içinde bulunduğu ve alıştığı ortamda hayatını devam ettirebilmesine yönelik bir hizmet anlayışına sahibiz. Yeni yaklaşımımızda kurumsal bakımın yerini evde destek, evde bakım ve mobil hizmet anlayışı alıyor. Yerinde destek kapsamında evde destek hizmetinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca aile yakınlarının yanında yaşayan yaşlılara aile bireyleri gün içinde çalışma hayatında olduklarında hizmet veren Yaşlı Hizmet Merkezlerinin de yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Gündüzlü olarak eğitimden spora, sanattan vücut bakımına kadar çok çeşitli alanlarda yaşlılara gündüz desteği sunan bu merkezlerin yaygınlaştırılması için Sağlık Bakanlığı, ilgili yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisindeyiz. Yaşlılarımızın kendi ailesiyle birlikte desteklenmesinin mümkün olamadığı durumlarda, evlerine en yakın olan ev ortamında, ihtiyaç duydukları bakımın sağlanması için Yaşlı Yaşam Evleri modelini geliştirdik." açıklamasında bulundu.

YAŞLI YAŞAM EVLERİ SAYISI 28’E ÇIKTI AMACIMIZ ÜLKE GENELİNE YAYILMASI

Tercihen bir müstakil ev veya bir apartman dairesinde, uygun ve az sayıda yaşlının kalabildiği Yaşlı Yaşam Evi modelinde, dört-beş kişinin beraberce yaşadığı nezih bir dairede yaşlılara hizmet sunulduğunu dile getiren İslam şu açıklamalarda bulundu: "2012 yılında pilot uygulama olarak başlattığımız ‘Yaşlı Yaşam Evleri’ uygulamasının Türkiye genelindeki sayısı şu anda 28’e, bakılan yaşlı sayısı ise 100’e ulaştı. Yakın gelecekteki hedefimiz, Yaşlı Yaşam Evlerinin ülkemiz genelinde daha da yaygınlaştırılmasıdır. Bakanlık olarak bizler yaşlıların bakım ihtiyacı söz konusu olduğunda çaresiz kalmadıkları, hastaların gereken standartlarda ve ihtiyaç duyduğu yerde bakım hizmeti alabildiği, ailelerin tüm bu ihtiyaçlar söz konusu olduğunda desteklendiği bir ülke hayal ediyoruz." Yaşlıların birikimi ve deneyimini genç nesillerin enerjisi ve gücü ile birleştirmek için çalıştıklarını hatırlatan İslam, bakanlık olarak, yaşlıların yaşamlarını sağlıklı ve aktif bir şekilde sürdürmeleri stratejik amaçlarından birini oluşturduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.