İşinden İlham Aldı, Evdeki Fazlalık Eşyalar İçin Müzayede Başlattı

İşinden İlham Aldı, Evdeki Fazlalık Eşyalar İçin Müzayede Başlattı

Resim-heykel brokerı Murat Can, evinde biriktirdiği eşyalar artık odalara sığmayınca çare aramaya başladı. Bu arada satış yapmak için gittiği müzayedeler ona ilham oldu. Pek ala hala kullanılabilir durumda olan eski eşyalar için de böyle...

Resim-heykel brokerı Murat Can, evinde biriktirdiği eşyalar artık odalara sığmayınca çare aramaya başladı. Bu arada satış yapmak için gittiği müzayedeler ona ilham oldu. Pek ala hala kullanılabilir durumda olan eski eşyalar için de böyle bir ortam hazırlayabilirdi. Kolları sıvayan Can, böylece yaklaşık 2 yıl önce ‘sat-kurtul müzayedesi’ni başlattı.

İlk önce İstanbul Çukurcuma’da yapılan müzayedeler, yaklaşık bir aydır Balat Kültür Evi’nde devam ediyor. Müzayede, her cumartesi günü saat 14.00’te başlıyor. Satılığa çıkarılan eşyalar arasında; mırra setinden (25 TL), piyasa değeri 10 bin TL olan yağlı boya tablolara (70-80 TL) kadar pek çok çeşit bulunuyor. Can ile geçen cumartesi günü yapılan müzayede esnasında görüştük. Bu fikrin, gittiği müzayedelerde yaptığı gözlemler sonucu oluştuğunu aktarırken, "İnsanların atıl durumda olan; çatı aralığında, bodrum katlarında kullanmadıkları bisiklet, motosiklet, dvd, fotoğraf olur. Veya yağlı boya tablo, kitapları. Bu gibi artık kullanılmayan eşyaların satılabileceği bir alan oluşturmaya çalıştık. Sat-kurtulu duyup, bavullarını doldurup getirenler çok. Hoş bir proje oldu. 'Kullanmıyorum, Ne yapayım?' deyip getirip burada satıyor. İkinci el dönüşüm oluyor aynı zamanda. İnsanları ikinci ele sevk ediyoruz. Yenilerini tüketme anlamında bir kültürden kaçma, insanların eski eşyaları da tekrar kullanılabilirlik durumuna getirme. Bu da son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Müzayede’ye getirilenler arasında çok ilginç eşyalara rastladıklarını anlatan Murat Can, "Bir keresinde caz müzik koleksiyonu gelmişti. Biz 1 TL’den çıkarmıştık satışa, salonda en az 8-10 kişi onun için yarıştı ve 3 bin 500 TL’ye satıldı. Onun dışında tablolar satılıyor mesela. 1 TL’den başlayıp bin 750 TL’ye çıkanlar oldu. Her an her şey olabiliyor. Çok interaktif bir mezat." dedi.

"ÜRÜNÜNÜ SATAN, ÜCRETİNİ ALIP GİDEBİLİYOR"

Can, bir şey satmak için gelenlerin çoğu zaman bir şey alarak gittiklerini anlatırken, müşterilerinin elden çıkardıkları ürünün parasını anında alabildiklerini vurguladı.

Müzayedenin katılımcıları da hallerinden oldukça memnun. Kapattığı hediyelik eşya dükkanından kalanları Balat Kültür Evi’nde müzayedeye çıkaran Hera Mimaroğlu, "Ben, elime broşür geçti ve öyle katıldım. Dükkânımı kapatmıştım ve bir sürü mal vardı elimde. Sıfır, kullanılmamış ürünler. Satmaya çalışıyorum kimse para vermiyor. Koymak istediğim bir yer olsa depo parası ile bayağı zorlanacaktım. Bayağı ümitsiz bir durumda idim. Elime o broşür geçince inanın hayatım değişti. Ayrıca burada benim de ihtiyacım olan şeyler buluyorum ve alıyorum." şeklinde konuştu.

Bir diğer satıcı-müşteri Fetih Yeniay da müzayedenin herkes için güzel fırsatlar sunduğunu ifade etti. Yeniay, "Şöyle; hiç ummadığınız bir eşyayı veya çok önemli bir ressamın tablosunu burada çok cüzi miktarlara alabiliyorsunuz. Aynı zamanda çok çok ucuz olan bir parçayı 3-4 kişinin katılımıyla daha yüksek fiyatlara da alabiliyorsunuz. Bunun en güzel tarafı çok çok uyguna size ait olan, eğer bir koleksiyonunuz varsa buradan eşyaları gayet rahat bir şekilde toparlayabiliyorsunuz. Ben; kitap, resim gibi veyahut daha eski değişik eşyalar topladığımdan dolayı kendime ait bir sürü eşyayı toplamış durumdayım. Üstelik bayağı bayağı uygun fiyatlara topladım. O yüzden çok avantajlı." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.