Işid’e Katılan Avrupalıların Sayısı Artıyor

Işid’e Katılan Avrupalıların Sayısı Artıyor

Avrupa’da birçok ülke IŞİD ile mücadele kapsamında ABD öncülüğünde kurulan koalisyon güçlerine destek verirken, IŞİD saflarına katılmak için ülkelerinden ayrılan Avrupalıların sayısının arttığını ifade ediliyor.Suriye ve Irak’taki...

Avrupa’da birçok ülke IŞİD ile mücadele kapsamında ABD öncülüğünde kurulan koalisyon güçlerine destek verirken, IŞİD saflarına katılmak için ülkelerinden ayrılan Avrupalıların sayısının arttığını ifade ediliyor.

Suriye ve Irak’taki IŞİD güçlerine katılmak için ülkelerini terk eden Avrupalıların sayısı artıyor. Avrupa Birliği Anti Terör Masası Şefi Gilles de Kerchove Fransız Haber Ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin Avrupalının IŞİD saflarında savaştığını belirtti. Bu sayının bir ay önce 2 bin civarında olduğunu vurgulayan Kerchove kısa süredeki artışa dikkat çekti. Kerchove ayrıca IŞİD’e Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç ve Danimarka'dan katılım olduğunu söyledi.

İskandinavya’da yetkililer bilhassa gençler arasında destek bulan IŞİD ile mücadele etmek için eylem planları hazırlıyor. Danimarka’da Adalet Bakanı Karen Haekkerup ve Sosyal İşler Bakanı Manu Sareen önceki gün radikalizmle mücadele eylem planını açıkladı. Plan kapsamında polise IŞİD’e katılmak için ülkeden ayrılacak gençlerin pasaportlarına el koyma yetkisi verilirken yerel ve ulusal bazda birçok önlemin daha alınmasını öngörülüyor.

Yaklaşık 1 ay önce İsveç medyasının sorularını cevaplayan terör uzmanı Magnus Ranstorp 300 ila 350 kadar İsveçlinin IŞİD ile bağlantısının olduğunu belirtmişti. Ranstorp önceki gün yaptığı açıklamada ise bu sayının, IŞİD’in hilafet ilan etmesinin akabinde arttığını ifade etti. IŞİD’e katılmak için ülkeden ayrılanların büyük bir bölümünü gençler oluşturuyor. İsveç Ulusal Savunma Ajansı’na göre yaş ortalaması ise 21.

Norveç’te hükümetin Müslümanlara yönelik hoşgörülü yaklaşımı radikalizmin gençler arasında yayılmasını bir nebze engellese de IŞİD’e katılımlar olmuyor değil. Norveç İstihbarat Teşkilatı PST’nin yetkililerinden Martin Bernsen, Norveç’te de ülkeden ayrılıp IŞİD saflarına katılanların tespit edildiğini açıkladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.