Işid Savaşçılarının Kimlikleri İşaretlenerek Dondurulacak

Işid Savaşçılarının Kimlikleri İşaretlenerek Dondurulacak

Alman hükümeti terörle mücadele kapsamında yeni cezai önlemler almak için çalışmalar başlattı. Öncellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri gerçekleştiren Alman vatandaşlarının bu ülkeye geçişlerini engellemek ve haklarında cezai...

Alman hükümeti terörle mücadele kapsamında yeni cezai önlemler almak için çalışmalar başlattı. Öncellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri gerçekleştiren Alman vatandaşlarının bu ülkeye geçişlerini engellemek ve haklarında cezai işlem başlatmak hedefiyle yürürlükte olan ceza hukukunun daha da sertleştirilmesi öngörülüyor. İlk somut önlem olarak ise kimlik kartlarına işaretlerin konması planlanıyor. IŞİD’e katılmak için ülkeyi terk edenlerin pasaport iptallerine rağmen kimlik kartlarıyla seyahat ettikleri belirlendi.

Alman Federal İstihbarat Servisi BND tarafından açıklanan verilere göre terör örgütü IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye savaşmaya giden ve büyük bir çoğunluğu gençlerden oluşan 450’nin üzerindeki kişiden 24’ü çocuklardan oluşuyor. En küçük çocuğun 13 yaşında olduğunu açıklayan BND, içlerinde terör kamplarında silah ve bomba eğitimi almış toplam 130 savaşçının ise tekrardan Almanya’ya giriş yaptığının altını çizdi. IŞİD’e katılmak üzere özellikle Türkiye üzerinden Suriye’ye geçen gençlerin pasaport kullanmadan Alman kimlik kartıyla seyahat etmeleri Federal Hükümet’i hareketlendirdi.

Önceden tartışmaya açılan pasaport iptallerinin seyahat etmeye engel teşkil etmediğini tespit eden Alman hükümeti terörle mücadele kapsamında yeni önlemler almak için çalışmalar başlattı. Öncellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri gerçekleştiren Alman vatandaşlarının bu ülkeye geçişlerini engellemek ve haklarında cezai işlem başlatmak hedefiyle yürürlükte olan ceza hukukunun daha da sertleştirilmesi öngörülüyor. İlk somut önlem olarak ise kimlik kartlarına işaretlerin konması planlanıyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Meclis İçişleri Politikaları Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, “Daha önceden potansiyel terör savaşçılarının pasaportlarının iptal edilmesi düşünülüyordu. Ancak, Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçmek için pasaport gerekmiyor, kimlik kartları yeterli oluyor.” tespitini dile getirdi. Die Welt gazetesine konuşan Bosbach, “Bu nedenle, ilgili makamların en azından potansiyel terör savaşçılarının kimlik kartlarının dondurulduğunu açıkça görülür hale getirmeleri mantıklıca.” dedi.

Ceza hukukunda terör eylemi şüphesi çerçevesinde pasaportların iptali için gerekli olan ‘yabancı bir terör örgütüne destek olmak için ülkeyi terk etmeye çalışan kişiler’ şeklindeki maddenin bulunduğunu hatırlatan Bosbach, ancak Alman kimlik kartlarıyla ilgili hüküm ve kararnamenin olmadığına dikkat çekerek eleştiride bulundu.

HÜKÜMET ORTAKLARI ANLAŞTI

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan vekili Eva Högl ise açıklamasında, kimlik kartlarının işaretlenmesi konusunda koalisyon ortaklarıyla anlaştıklarını belirterek, ilgili teklifin grubu tarafından da kabul gördüğüne işaret etti. Högl, “Türkiye üzerinden transit geçişlerin engellenmesi için kimlik kartlarının da işaretlenmesi uygulamasının hayata geçirilmesinin incelendiğini” kaydetti.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) da “İslam maskesi altında şiddete başvuranlar ceza hukukunun tüm sertliğini hissedecekler. Hukuk devletimiz bunun için sahip olduğu tüm araçları kullanacaktır.” şeklindeki açıklamasına rağmen, özgürlük ve hukuk devletinin sınırlandırılması konusunda “ölçünün kaçırılmaması” uyarısında da bulunmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.