İşçinin yüzü güldü

İşçinin yüzü güldü

Yayınlanan KHK ile 900 bin taşeron işçisine kadro yolu açıldı. Kararnamenin yayınlanması ile pek çok merak edilen soru cevap buldu. Hak-İş Konya Şube Başkanı Vacit Sır da düzenleme ile ilgili görüşlerini paylaştı

Taşerona kadro 136 maddelik Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) yer alarak dün yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 900 bin taşeron işçisine verdiği kadro müjdesi KHK ile hayata geçirildi. Kadroya geçiş 4 Aralık 2017 itibarıyla çalışanları kapsayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevsimlik işçi ile taşeronun karıştırıldığını belirterek, "Devletle ilgili olan birçok taşeron, Çaykur'daki gibi mevsimlik işçi var. O başka bir şey bu başka bir şey. Bundan sonra aracı olmayacak. Cumhurbaşkanlığı'nda da taşeron var. Hepsi kadromuz içine giriyor. Ücret politikası tamamen kalkıyor. 300-400 liraya arkadaşlarımız çalışıyor. Taşeron falan kullanılmayacak. Temizlik işlerini diyelim İSTAÇ alacak ve yürütecek" diye konuştu. Değişiklik 900 bin işçiyi ilgilendiriyor.

GEÇİŞTE 4 ARALIK ESAS

Taşeron işçilerin kadroya geçişinde 4 Aralık 2017'de SGK'ya verilen giriş, işten ayrılış bildirgesi, aylık prim, hizmet belgeleri esas alınacak. Kadro isteyenler 10 gün içinde sözleşmesinin yapıldığı birime başvurabilecek. Kadroya geçişte memur olabilme şartları aranacak. Başvuranlar yazılı, sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak. Doğum, hastalık, askerlik nedeniyle sözleşmesi askıda bulunanlar kadroya geçecek. Kadroya geçen işçilerde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmayacak. Taşeron işçiler kamuya mevcut maaşları ve kıdem süreleriyle birlikte geçecek. Eğer taşeron işçi olarak sendikalı olup bir toplu sözleşme imzalamışsa o sözleşme süresi bitinceye kadar ilgili haklardan yararlanacaklar. Kadroya geçenlere geçişle beraber yıllık 52 gün ilave tediye (Yıllık 4 bin 621 lira) 4 parça olarak ödenecek. Alt işveren firmalarının feshedilen sözleşmelerden yapılan işin yüzde 80'ini tamamlamayanlar için yükleniciye yüzde 80 ile yapılan işin tutarı arasındaki bedel farkının yüzde 5'i oranında tazminat ödenecek. Firmaların kullandığı ekipmanlar kamu tarafından satın alınacak ya da kiralanma imkânı sağlanacak.

ÇÖP, TEMİZLİK, PARK İŞLERİ

Belediyelerde çöp toplama, temizlik, park ve bahçe işlerinde çalışan işçiler artık bu idarelerinin kendi iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecek. Mevsimlik geçici işçilerin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri ihtiyaç halinde 4 ay kadar daha uzatılabilecek. Çalışanlar kıdem dahil kazanılmış tüm haklarıyla geçiş yapacak.

Taşeron işçilerinin kamu kurumlarında kadroya geçebilmesi için bugüne kadar taşeron işçilikle ilgili açtıkları tüm davalardan vazgeçtiklerini, icra takiplerinden feragat edeceklerini yazılı olarak beyan etmeleri gerekiyor. Davasından vaz geçmeyen, icra takibini sürdürenlere kadro verilmeyecek. Özel güvenlik görevlileri çalıştıkları kurumlar neresi olursa olsun 5188 ayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu'na tabi olmaya devam edecekler. Taşeron işçilerin kadroya alınmasında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları esas alınacak. Buna göre en az yüzde 70'i işçiliğe dayalı olan, personeli çalışma saatlerinin tamamını idare için kullandığı ve süreklilik arz eden işler bu kapsamda değerlendirilecek. Ancak hizmet alımı değerlendirmesi başta KİT'ler ve belediyeler olmak üzere kurumlara göre farklı olabilecek. Tartışmalı durumlarda işçilerin kadroya alınıp alınmayacağını belirlemek için, oluşturulan kurullar karar verecek.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNE GEÇECEKLER

Hak-İş ve Hizmet İş Sendikası Konya Şube Başkanı Vacit Sır düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu değişiklik işçilerimiz açısından fevkalade oldu. Yasanın çıkmasında kimin emeği geçti ise teşekkür ediyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük kadrosu veriliyor” dedi. 63. Hükümet döneminde çıkan Taşeron Yasası’nın getirmiş olduğu pek çok sıkıntı olduğunu ifade eden Sır, şöyle konuştu: “Bu yasa çalışana pek çok sıkıntı getirdi. Bu konunun düzeltilmesi için sendika olarak çok çaba sar fettik. Hükümetimiz tarafından yapılan düzenleme ile 450 bin kişiye koşulsuz kadro verilecek, 450 bin kişi ise kadroya imtihan ile alınacak. Bunun yanında bir de belediyelerimiz var. Kamuoyunda şöyle bir algı var; 'Belediyelerde kadro yok' gibi. Belediyelerde imtiyazlı şirketler çatısı altına girecek bu çalışanlar. Bu sayede bu işçilerimiz belediye personeli olmuş olacak. Belediye işçisi hangi yasaya göre çalışıyorsa, taşerondan belediyeye geçenler de aynı yasaya göre çalışacak. Toplu iş sözleşmesi yapacak ve sendikalı olacaklar. Kadroluda da var bunlarda da var. Sosyal haklar, doğum ,ölüm yardımı, bayram harçlığı, diğer kazalar ile ilgili sosyal haklar, ikramiyeler, taşerondan gelen işçiler de olacak. İş güvencesi yasasına da tabi olacaklar. Hiç bir farkları kalmayacak.”

KAYMAĞI MÜTEAHHİT YİYORDU

Taşeron işçilerin ana işveren altında alt işverene bağlı olarak çalıştığını ve bunun pek çok soruna neden olduğunu ifade eden Sır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlete iş yapıyorlar, müteahhitten para alıyorlar. Müteahhitlere sorsanız, ‘İşçi alımını kendileri yapmıyorlar, sadece parayı alıp, transfer ediyorlar.’ 4 sandalye 1 masa ile işin kaymağını müteahhit yiyordu. Şimdi işçi belediyeye geçerse, öncelikle yüzde 18 KDV olmayacak. Kar marjı diye bir şey olmayacak. Belediye en az yüzde 30 karlı. Bu karı da çalışanlara yansıtırlarsa Belediye yetkilileri dua alırlar. Taşeronda iken sendika, müteahhit iletişimi sıkıntısı oluyordu, bu yüzden çalışan zor durumdaydı.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum