İşçilerin zor mesaisi

İşçilerin zor mesaisi

Ramazan ayının son yıllarda sıcak yaz günlerine denk gelmesi oruç tutmayı zorlaştırıyor. 35 derece sıcağın altında çalışan işçiler, harman kaldıran çiftçiler ve fırıncılar sabır imtihanı veriyor

Hava sıcaklığı son günlerde 35 derece civarında seyrediyor. Ramazan ayının yaz ortasına denk gelmesi bazı meslek gruplarının işini daha da zorlaştırıyor. 35 derecenin altında, normalde bile işleri zor olan işçiler hem oruç tutup hem de ağır işlerini yapıyorlar. İşçilerin dışında fırıncılar da iftara kısa bir zaman kala vatandaşa ekmek yetiştirmek için yaklaşık 50 derecelik fırınların önünde çalışmak zorunda kalıyor. Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi, ekmek ve pide üretimi yapan fırıncıların da zorlu mesai yapmalarına neden oluyor. Meslekleri gereği sürekli ateş karşısında çalışmak zorunda kalan fırıncılar, fırının sıcaklığının yanına aşırı sıcaklar da eklenince çalışmakta güçlük çekiyor. Günlerin uzun olması ve hava sıcaklığının 30-35 dereceye kadar çıkması vatandaş için engel değil, adeta bir sabır imtihanı oldu. Özellikle köylerde harman kaldıran çiftçiler, vatandaşın iftarına pide hazırlayan fırıncılar ile işçiler bu uzun Ramazan günlerinde zorlansalar da oruçlarını tutmak için büyük gayret gösteriyorlar.

HALİMİZE ŞÜKREDİYORUZ

Bir çok iş yeri Ramazan dolayısıyla iftardan sonra dükkanı açmayı tercih ediyor. Ancak mesaisi güneşin altında olanlara yüksek sıcaklık değerleri engel olmuyor. Hava sıcaklığının 36 dereceyi gösterdiği bir ortamda ekmek parası için çalışan işçiler, dini vazifelerini de yerine getirmeyi ihmal etmiyorlar. Nalçacı Caddesi'nde tramvay yolu düzenlemesinde çalışan işçiler de adete bir sabır imtihanı veriyor. İşçilerin zorlu mesaisinin üstene bir de sıcağın altında, oruçlu bir halde çalışmak, işlerini daha da zorlaştırıyor. İşçiler bir yandan oruçlarını tutarken, bir yandan da hummalı bir şekilde işlerini yapıyor. Sıcakların oruç tutmak için bir engel teşkil etmediğini dile getiren işçiler, "İşimiz normalde de ağır bir iş. 35 derece sıcağın altında çalışmak oruç tutmamıza engel olmuyor. Oruç tutmak sabır işidir. Biz de bir sabır imtihanı veriyoruz burada" dedi.

RABBİM BİZLERE SABIR VERSİN

Büyük zorluklar çekmelerine rağmen işlerini aksatmamaya gayret gösterdiklerini söyleyen, Nalçacı Caddesi'nde tramvay yolu düzenlemesi yapan işçiler, "İşimiz bir iş değil. Yapacak bir şey yok, ekmek parası. Zorlanıyoruz. Ancak Ramazan'ın ilk günü dolayısıyla elbette zor olacaktır. 2-3 gün sonra alışırız. Açlık pek etkilemiyor. Ancak sıcağın altında durduğumuz için çok susuyoruz. Allah zorlu geçecek Ramazan ayında herkese sabır versin ancak bizim daha çok sabra ihtiyacımız var. Bizim serinlemek için klimamız yok. Gölgede de çalışmıyoruz. Şükretmeyi bilmek gerekiyor. Sabretmesini bilen müfaakatını alır. Biz de bu niyetle sabrediyoruz. Öğle saatleri çok sıcak olmasından dolayı arada gölgede dinlenmek zorunda kalıyoruz. Bazen kafamızı da suyla yıkıyoruz. Bu bizi biraz olsun rahatlatıyor" ifadelerini kullandı.

ALLAH SABREDENE VERİYOR

Meteorolojiden alınan bilgiye göre de sıcaklık değerleri önümüzdeki günlerde 33 derece civarında seyredecek. Sıcaklık değerleri hafta sonuna kadar aynı kalacak. Uzmanlar Ramazan ayının ortalarında sıcaklık değerlerinin az da olsa düşmesini bekliyor. Ramazan ayında sıkıntı çekecek bir diğer meslek grubu ise inşaat işçileri. İnşaatlarda ter döken işçiler, “Son 3-4 yıldır Ramazan ayı sıcak günlere denk geliyor. Yaz ayında hem oruç tutmak hem çalışmak zor. Planlı bir şekilde çalışarak, oruçlarımızı tutuyoruz. Allah çalışana sabır ve güç veriyor” diye konuştu. Öte yandan Konya ve ilçelerine çalışmak için gelen mevsimlik işçiler de Ramazan ayının açık arazide 35-40 derece arası sıcaklıkta idrak ediyor. Mevsim işçilerin büyük bir kısmı sabahın serin saatlerinde ve iftardan sonra çalışıyor. Bu yıl Ramazan ayının tam harman mevsimine denk gelmesi çiftçileri de planlı ve programlı çalışmaya itti. 35-36 derece sıcakta harman kaldıran ova çiftçisi sabahın erken saatlerinde ve iftardan sonra çalışmayı tercih ediyor. Yeni model biçerdöverlerin çıkmasıyla birlikte klimalı ortamlarda ekin deren biçerdöver şoförleri ise çiftçilere göre biraz daha şanslı. Çumra'nın köylerinde ekin deren biçerdöver şoförü Ramazan Bilen, bu yıl Ramazan ayı harman mevsimine denk gelmesi nedeniyle zorlansak da oruçlarını tutmaya çalıştıklarını söyledi

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.