İş ortamının kapasitesi "yapısal adımlar" ve "dijital dönüşüm" ile geliştirilecek

İş ortamının kapasitesi "yapısal adımlar" ve "dijital dönüşüm" ile geliştirilecek

Türkiye, bir yandan iş ortamının kapasitesini güçlendirmek, diğer yandan nitelikli uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasını sağlamak amacıyla yapısal adımlara ve dijital dönüşüm uygulamalarına odaklandı.

AA muhabirinin, 2025-2027 yıllarına yönelik hazırlanan Orta Vadeli Program'dan (OVP) yaptığı derlemeye göre, kurala dayalı, öngörülebilir, şeffaf ve kolaylaştırıcı kamu politikaları çerçevesinde, iş ve yatırım ortamının iyileştirilerek, büyüme ve istihdamın desteklenmesi amaçlanıyor.

Program döneminde, iş ve yatırım süreçlerinin iyileştirilmesi için şirket kurma ve tasfiye süreçlerinin iyileştirilmesi, bürokratik işlemlerin azaltılması, kolaylaştırılması, hızlandırılması ve maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor.

Bu amaçla şirket ve ticaret sicili işlemlerinde dijital uygulamalar yaygınlaştırılacak, yatırımlara ilişkin izin, lisans, ruhsat gibi işlemlerin çevrim içi platforma taşınması sağlanacak. Kurumsal tek durak ofisleri aracılığıyla iş sonuçlandırma süreçleri kısaltılacak, uluslararası doğrudan yatırımcılara şirket kurulma aşamasında ve sonrasında verilecek destek hizmetleri için bir model oluşturulacak.

Yeni yılın ilk çeyreğinde yatırımcıların faydalanması için "yatırım yeri envanteri" hazırlanacak.

Yeni ihtisas mahkemeleri oluşturulacak
İş ve yatırım ortamında düzenleyici çerçeve iyileştirilerek, yatırımcı güveni, öngörülebilirlik ve istikrar artırılacak.

Yargılama süreçlerinin etkinleştirilmesi ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin daha da güçlendirilmesi sağlanacak. Yargıda ihtisaslaşmanın geliştirilmesi kapsamında hakim ve savcılarla bilirkişi ve arabulucuların nitelik ve nicelik açısından geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, ihtisas mahkemeleri güçlendirilecek.

Bu mahkemelerin etki analizi yapılarak, yeni ihtiyaç alanları belirlenecek ve yenileri oluşturulacak.

Kadastro mahkemelerindeki yargılamalar, makul sürede yargılanma hakkı çerçevesinde geliştirilecek. İcra ve iflas mevzuatı güncellenecek.

Avrupa Birliği (AB) dijital ekonomi düzenlemeleri doğrultusunda, ilgili mevzuatta müktesebata uyum süreci tamamlanacak.

"Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu" oluşturulacak
Farklı idareler tarafından yürütülen piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin toplulaştırılması, uygulama yeknesaklığının sağlanması ve mükerrerliklerin engellenmesi amacıyla Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak.

Öncelikli sektörler ve bölgesel koşullar dikkate alınarak, özel kesim yatırımlarının artırılması amacıyla başta yeni girişimciler olmak üzere yatırımların finansman imkanları geliştirilecek, yatırım yeri arzı artırılacak ve tahsisi sistemi güçlendirilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.