‘iş Kazalarının Büyük Bölümü Kayıtlara Geçmiyor’ İddiası

‘iş Kazalarının Büyük Bölümü Kayıtlara Geçmiyor’ İddiası

Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, iş kazalarının büyük bölümünün kayıtlara geçmediğini iddia etti. Sarı, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerinde 2012 için iş kazası sayısı 74 bin 871 iken,...

Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, iş kazalarının büyük bölümünün kayıtlara geçmediğini iddia etti. Sarı, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerinde 2012 için iş kazası sayısı 74 bin 871 iken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 verilerine göre bu rakam 706 bin. İki veri de kayıt dışı iş kazalarının ne kadar çok olduğunu ortaya koymaktadır.” dedi.

Soma ve Ermenek faciaları, asansör kazaları iş güvenliği konusunu tartışmaya açtı. 2014 verilerine göre Ocak ayında 97 işçi, Şubat ayında 82 işçi, Mart ayında 122 işçi, Nisan ayında 121 işçi, Mayıs ayında 417 işçi, Haziran ayında 146 işçi, Temmuz ayında 127 işçi, Ağustos ayında 159 işçi, Eylül ayında 143 işçi yaşamını yitirdi.

İşçilerin kazaların yanı sıra ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığına da işaret eden Sarı, “Bugün sağlıksız koşullarda yaklaşık 900 bin işçimiz çalışmaktadır. Çalışanların yüzde 80’i fiziksel sağlığını, yüzde 9’u ruhsal sağlığını olumsuz etkileyecek faktörlerle birlikte iş hayatında bulunmaktadır. Yüzde 19’u kaza riskiyle çalışırken, yüzde 14’ü kimyasal madde, toz, duman veya zararlı gazlara muhatap kalmakta; yüzde 15’i ise zor duruş şekline veya harekete maruz kalarak sağlığından olmaktadır.” ifadelerini kullandı. Sarı, iş kazalarının cinayet niteliği taşıdığını da belirtti.

Sarı, iş kazaları ve çalışma ortamı ile ilgili hükümetin önlem almadığını savundu. CHP’li Sarı’nın açıklamalarına göre Ermenek faciasından sonra taş kömürü üretiminin Türkiye Taşkömürü Kurumu ve taşeronları tarafından yapılması ve özel işletmelerin faaliyete geçmesi de iş kazalarını arttırmıştır. Sarı, “Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) 2011’de hazırladığı raporda rödovansla işletilen kömür işletmelerinde yapılan iş güvenliği denetimlerinde ocakların birçoğunda henüz koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin beklendiği ölçüde yerleşmediği, metan gazı ve göçük risklerine karşı tedbirlerin yeterince alınmadığı tespit edilmiştir. Partimiz ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından defalarca yapılan uyarılara rağmen siyasi iktidar gerekli önlemleri almamış ve maalesef bu sene Soma ve Ermenek faciaları yaşanmıştır.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.