Irak'ta şifa dağıttılar
Yayınlanma:
Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneğinin organizasyonuyla Iraka giden doktorlar, yüzlerce hastayı ameliyat etti. Gönüllü doktorlar ayrıca Iraktaki meslektaşlarına da eğitim semineri verdi
Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen program çerçevesinde Konya’dan Irak’ın Basra kentindeki Sadr Hastanesine giden Prof. Dr. Fatih Karel, Prof. Dr. Ruçan Akar, Prof. Dr. Savaş Açıkgöz, Dr. Prof. Dr. Ümit Özyurda, Op. Dr. Aydın Beyatlı ve Dr. Habib Aydın yüzlerce hastayı ameliyat ederken aynı zamanda orada bulunan doktorlara da eğitim semineri verdi. Irak’ta düzenlenen program hakkında bilgi veren
Irak Türkmen Sağlık Konseyi Başkanı, Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı ve Op. Dr. Aydın Beyatlı, Irak’ta savaşın izlerinin halen silinmediğini ve hastaların halen şifa aradığını söyledi.
Beyatlı, “Savaşın ardından bölgede görev yapan doktor arkadaşlarımız sıkıntılı günler yaşadı. Bölgede acil ameliyat olması gereken yüzlerce hasta olmasına rağmen doktorlarımız tıbbi cihaz uzman eksikliği yüzünden çaresiz kalıyorlardı. Irak ve bölgesinde yaşanan bu sıkıntıları bildiğimiz için dernek olarak 1991 yılından bu güne kadar 500’e yakın hastayı Irak’tan getirerek özel hastaneler ve çeşitli kurumların destekleri ile ameliyat ederek sağlıklarına kavuşturmuştuk. Ne var ki 2003 yılından sonra hasta sayısı arttı. Bunun için oradan buraya hasta getirmek hem zorlaştı hem sadece birkaç hastaya ulaştığımız için gelemeyen hastalar çaresiz kalmıştı” dedi.
Beyatlı, “15 Ocak tarihinde Prof. Dr. Fatih Karel, Prof. Dr. Ruçan Akar, Prof. Dr. Savaş Açıkgöz, Dr. Prof. Dr. Ümit Özyurda, Dr. Habib Aydın ile birlikte Irak’ın Basra kentine gittik. Basra Başkonsolosu Ali Rıza Özcoşkun ve Basra Valisi Dr. Shıltagh Abaud Almayah, Basra Üniversitesi Rektörü, Tıp Fakültesi Dekanı, Basra Sağlık Müdürü, Sadr Hastanesi Başhekimi ile civar illerden gelen yüzlerce doktor birlikte bizleri çiçeklerle karşıladı” diye konuştu.
Beyatlı, Konya’dan giden sağlık ekibi ile yaptıkları ameliyatların ardından orada bulunan sağlık ekibine konferanslar verdiklerini de belirtirken, “Ben Arapça, diğer arkadaşlarımız İngilizce konferans verdik. Özellikle, kalp ve göz alanında en son teknolojilerin neler olduğunu, bunların püf noktalarını ve önemli detayların neler olduğunu anlattık. Çok sayıda hasta vardı. Onları muayene ettik. Kalp ve göz ameliyatları ile onlarca hastayı sağlığına kavuşturduk. Biz hastaları ameliyat ederken orada bulunan doktor arkadaşlarımıza bu ameliyatı nasıl yapacaklarını, neden yapacaklarını anlattık. Basra halkının en zor hastalarını muayene ettik. En zor hastaları bizlere ayırmışlardı. Ameliyatlar sayesinde Basra ve diğer vilayetlerde ki doktorları faydalandırdık ve arkadaşlarımıza şimdiye kadar görmedikleri teknolojileri gösterdik. Çünkü 30 belki de 40 yıldır orada zor şartlar altında görev yapan arkadaşlarımızın yurt dışına gidip teknolojiyi takip etmek şansları yoktu. Teorik alanda çok iyiler ama pratik ve cihaz konusunda eksikleri ve sıkıntıları vardı. Onların giderilmesine katkıda bulunduk ve eğitimlerini verdik” diyerek Basra’da sağlık yönünden yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi.
Beyatlı, 3 – 7 Temmuz 2009 tarihleri arasında Konya’da yaptıkları 1. Irak Sağlık Kurultayının ikincisini Haziran ayında Kerkük’te yapacaklarını da dile getirirken, “Irak’taki sağlık sistemine yurt dışında bulunan doktorların nasıl yardımcı olacakları konusunda çalışmalarımız var. Bizler hiçbir şekilde ayrım gözetmeden aksaklıkları ortadan kaldırmak ve sağlık sistemindeki bozuklukları ve eksiklikleri tamamlamak için tüm sorunları Kerkük’te yapacağımız ikinci kurultayımızda ele alacağız” dedi.
Konuşmasının sonunda, Basra’dan ayrılırken kendilerini gözyaşları ile uğurladıklarını sözlerine ekleyen Beyatlı, “Bizi çiçeklerle karşıladılar ama gözyaşları ile de uğurladılar. Ayrıca Basra Sağlık Müdürü ile bir protokol imzaladık. Oradan da doktor getirip burada teknoloji ile tanışmalarına ve her alanda eğitim almalarına aracı olacağız. Bunun yanı sıra önümüzdeki aylarda buradan bir başka ekip ile Mayıs ayı sonunda Tikrit’e gideceğiz. Tikrit’te hiçbir kimseyi ayırt etmeden gerek hastalara gerek orada ki doktorlara gereken her türlü imkanı sunacağız. Irak’ın tüm illeri bizimdir. Irak’ın kalkınması birlikte hareket ederek mümkün olacaktır. Türkiye’de bulunan uzman arkadaşlarımızın da bizlere her konuda yardımcı olacağına inanıyorum. Özellikle Konya halkının, Valimiz ve tüm belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının bizlere çok desteği oldu. Tüm Irak halkı adına hepsine teşekkür ediyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.
ALİ SAİT ÖGE
Resmi İlanlar
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.