Irak yoksa Rusya var

Irak yoksa Rusya var

IŞİD tehdidinden dolayı zor günler geçiren yumurta üreticileri Rusya’ya gönderilecek yumurtalar ile rahat bir nefes alacak. Önümüzdeki günlerde başlayacak yumurta ihtiyacı Konyalı üreticileri de memnun etti

Avrupa Birliği'ne gıda ithalatı ambargosu kararı alan ve kanatlı ürünlerindeki açığını Türkiye'den gidermek isteyen Rusya'ya yumurta ihracatı önümüzdeki günlerde başlıyor. Bu durum yumurta üreticileri tarafından bir fırsat olarak görülüyor. Karar, yumurta üreticisini memnun etti.

IŞİD’den dolayı Ortadoğu pazarına girmekte zorluk çeken yumurta üreticileri bu açığı Rusya ile kapatacak.  Türkiye'nin Almanya’dan sonra en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak’ta son yaşanan gelişmeler Konyalı ihracatçıları da olumsuz etkilemişti. Konya için önemli bir pazar olan Irak’a 2013 yılında 236 milyon 538 bin dolarla Konya’nın ihracatında ilk sırada yer alırken, bu yılın ilk 5 ayında da 102 milyon 795 bin dolar ihracat gerçekleşti. IŞİD’in şehir yollarını kesmesinden dolayı da TIR’lar Bağdat, Musul ve Necef gibi bölgelere ulaşamamış, Irak pazarı yumurta ihracatı için adeta can simidi olmuştu. Rusya’nın yumurta ithalatı yapacağı yönündeki açıklamaların ardından yumurta üreticileri Irak’taki zararını Rusya’dan kapatacak.  Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya da,  Rusya'nın AB'ye ambargo uygulamasıyla en yakınındaki Türkiye için önemli fırsat olduğunu söyledi.


İÇ PİYASADA HAREKETLENME OLACAK
Konya’nın 95 üretim çiftliği ile Türkiye’deki üretimin yüzde 20’sini karşıladığını belirten Konya, “Yapılan protokollerin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız yumurta üretim tesislerini denetlemeye başladı. Denetlemesi yapılan 15 firmamız ihracat yapılabileceği yönünde Rus hükumetine bildirildi. Eylül ayı itibarıyla Rusya'ya yumurta ihracatı başlayacak. Ülkedeki gıda açığından dolayı enflasyon ve fiyat artışları meydana geldi. Sürekli yazışma yapıyorlar. Hükümetimiz de kalıcı bir pazar oluşturabilmek için daha sağlıklı, kalıntısız, hastalıklardan ari ürünlerin ihraç edilmesi noktasında önlemler alıyor ve denetim yapıyor. İhracat yapabilen 83 firmamız var. Şartları yerine getiren firmalar ihracata başlayacak. Heyecanlıyız, denetimlerin bitmesini bekliyoruz."

Önümüzdeki günlerde Rusya’ya yapılacak yumurta ihracatıyla iç piyasada hareketlenmenin yaşanacağını belirten Konya, “Yumurta sektörü için bu ay harman ayı. Çünkü,  okulların açılması ve yumurta tüketiminin atmasıyla zaten fiyatlarda küçük de olsa bir artış söz konusu oluyordu. İhracatla piyasada ekstra bir artış ve hareketlenme olmayacağı kanaatindeyim. Yani Rusya’ya ihracat başladı. Yumurta fiyatları yükseldi gibi bir algı oluşmasın çünkü; Eylül ayında standat bir zam gelir. Bu da tüketiciyi çok zorlayacak bir zam olmaz” açıklamasında bulundu.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.