Irak Türkmenlerinde seçim heyecanı

Irak Türkmenlerinde seçim heyecanı

Irak, 7 Mart 2010 tarihinde, Irak dışında 5-6-7 Mart tarihlerinde belirtilen yerlerde genel seçime gidiyor.

Seçim dolayısıyla Irak’ta ki tüm gruplar seçim hazırlıklarını yavaş yavaş tamamlıyor. Bu kapsamda Irak Türkmen Cephesi de, 325 milletvekilli mecliste çoğunluğunu artırmak için Irak ve Türkiye’de faaliyetini arttırıyor.

“EN AZ 12 MİLLETVEKİLİ MECLİSE GÖNDERECEĞİZ”
Konya’daki Irak Türkmenlerini seçimle ilgili bilgilendirmek amacıyla Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Sadun Köprülü, Konya Türk Ocağı’nda bir toplantı düzenledi. Sadun Köprülü, hedeflerinin yapılacak seçimlerde en az 12 milletvekilini meclise göndermek olduğunu belirtti. Türkiye’deki Irak Türkmenlerinin nerelerde ve nasıl oy kullanacağı hakkında bilgi veren Sadun Köprülü, “Kerkük, Musul, Selahattin, Bağdat, Diyala, Vasit, Erbil ve Süleymaniye’de seçime katıldık. Seçime 31 Aralık 1992 tarihinden önce doğan tüm ırak vatandaşları katılabilmektedir. 8 ilde toplam 18 adayla seçime girdik. Türkiye’de oy kullanabilecek seçmenler, nüfus cüzdanı veya pasaportu ile birlikte, Iraklı olduğunu ispatlayacak bir belge ile oy kullanabilir. Türkiye’de oylar Ankara’da Milli Kütüphane ve İstanbul’da Oruç Gazi, Mecidiye ve Moda İlköğretim Okullarında kullanılacaktır. Oy verme işleminin gerçekleştirildiği kabinlerde adayları tanıtıcı bilgiler asılı olacaktır” dedi.  
“TÜRKMEN NÜFUSU YOK EDİLİYOR”
Seçimdeki tek amaçlarının Irak’ta Türkmen varlığını ispat etmek olduğunu dile getiren Sadun Köprülü, bu amaçla seçimlere yoğun bir çalışma ile gireceklerini aktardı. “Başta Kerkük ve Süleymaniye bölgeleri olmak üzere birçok yerde Türkmenler azınlık konuma getirilmeye çalışılmaktadır” diyen Köprülü şunları kaydetti: “Kerkük dışından 750 bin Kürt bölgeye getirildi. Kerkük’ün nüfusu 850 binden biranda 1 milyon 650 bini buldu. Bu Kürtler ise Suriye, Türkiye ve İran’dan getirildi. Bu nedenle Kerkük’teki birçok Kürt birbirlerinin konuşmasını anlayamıyor. Bu seçim bizim için önemli. Kerkük’ün bir Türkmen şehri olduğunu dünyaya göstermemiz gerekiyor.”
“1 MART TEZKERESİ’NİN İNTİKAMI ALINIYOR”
Amerika’nın 2010 yılında Irak’tan çekilme takvimini açıkladığını bildiren Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Sadun Köprülü, Amerika’nın bölgedeki petrolleri ise Barzani ve Talabani kontrolüne bırakacağına dikkat çekti. Amerika’nın bölgeden çekilmiş gibi görünse de çekilmeyeceğine işaret eden Köprülü, “Amerika bölgeye petrol için girdi. Ortadoğu’nun gücü petroldür. Amerika petrolleri Irak’a bırakarak çekilmez. Yine kendi yönetiminde tutmak isteyecektir. Onun için hem Türkiye’den 1 Mart Tezkeresi’nin intikamını almak hem de bölge halkına ve Irak’a gözdağı vermek için petrolleri Barzani ve Talabani kontrolüne bırakacaktır. Amerika çekilirken de silahları eskiden olduğu gibi ülkede güçlü olmaları için bu iki guruba bırakacaktır” diye konuştu.
HASAN AYHAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.