İnternet kütüphanelerin yükünü aldı
Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, internetin yaygınlaşması ile birlikte kütüphanalere olan talebin azaldığı fikrine katılmadığını belirterek, “Eskiden kütüphaneler öğrencilerin ödev yapma yeri olarak bilinirdi. İnternetin işlevselleşimesi ve yaygın kullanımı ile birlikte öğrenciler aradıkları bilgileri internetten bulmaya başladı. Kütüphaneler de nitelikli okuyuculara kaldı” diye konuştu.
ARTIK KİMSE ZORUNULUKTAN GELMİYOR
İnternet kullanımının artmasıyla birlikte kütüphanelerin gerçek okoyucu kitlesiyle buluştuğunu söyleyen Coşar, “İnternet, kütüphanelerin zorunluluktan kaynaklanan yükünü aldı. Eskiden ödev zorunluluğu nedeniyle öğrenciler kütüphanelere akın ederdi. Bu nedenle kitaplar hasar görür, sayfaları yırtılır hatta kaybolurdu. Ayrıca bu öğrenciler genel kütüphane ahlakına uygun davranmazlar çevredeki gerçek kitap sevdalılarını rahatsız ederlerdi. Bu nedenle kütüphanelerde vakit geçirmek isteyen pek çok insan buralardan uzak dururdu. Şimdi ise okuma alışkanlığı olan, kitaba ihtiyaç ve saygı duyan bir kitle var ortada. İnternetin bu yönden kütüphanelere zararı değil faydası oldu” ifadelerini kullandı.
AYLIK ZİYARETÇİ SAYISI 90 BİN
Coşar, Kültürpark'ta bulunan yeni binalarına taşınmalarının ardından ziyaretçi sayısının 2 katına çıktığını belirterek, “Fiziki şartlar insanların önem verdikleri bir durum. Nasıl eski püskü, kırık dökük bir yerde yemek yemek istemezseniz kitap okumak da istemezsiniz. Normalde kütüphenelere işe yaramayan binaları verirler. Ancak bizim bu modern ve işlevsel binaya taşınmamızdan itibaren ziyaretçi sayımızda çok büyük bir artış yaşandı. Kasım ayında kütüphanemize gelen okur sayısı 90 bin. Sadece bir güde 4 binin üzerinde kitap ödünç alınmış veya teslim edilmiş. Ferah ve düzenli bir yapı olması sebebiyle insanları cezbediyor” dedi.
KONYA'DA OKUMA ORANI ARTIYOR
Okuma alışkanlığında istenilen seviyede olmasa da gözle görülür bir artış yaşandığını belirten Coşar, “Türkiye genel rakamlarını bilmediğim için genel bir ifade kullanamasam da Konya'da okuma oranının artığını söyleyebilirim. Eğitim sistemindeki değişim ve toplumdaki bilinçlenme ile birlikte kitap okuma oranları yavaş yavaş artıyor. Ben gelecek adına ümitliyim. Kütüphanemizin müdavimlerinin yaş ortalaması baz alındığında ümitlenmemek elde değil. Yeni neslin bir bölümü kitap sevdalısı olarak yetişiyor. Kitaplar ateşböcekleri gibidir. Her ateşböceği zihninizde bir karanlık noktayı aydınlatır. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı kütüphanemize üye olmaya çağırıyorum. Bir fotoğraf ve nüfus cüzdanınızla birlikte kütüphanemize üye olabilirler. Kitap ödünç sistemimize göre kaynak kitaplar haricinde bir seferde 15 günlüğüne 3 kitap ödünç alabilirler” diye konuştu.
YUNUS ATINBEYAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.