"İnsan Hakları İhlalinde Babamız Dahi Olsa Tolerans Göstermeyiz"

"İnsan Hakları İhlalinde Babamız Dahi Olsa Tolerans Göstermeyiz"

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 'insan hakkı ihlali nereden gelirse gelsin', bunu babaları dahi yapsa tolerans göstermeyeceklerini söyledi.TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesindeki Mülteciler, Sığınmacılar ve Yasa dışı...

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 'insan hakkı ihlali nereden gelirse gelsin', bunu babaları dahi yapsa tolerans göstermeyeceklerini söyledi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesindeki Mülteciler, Sığınmacılar ve Yasa dışı Göçmen Sorunları İnceleme Alt Komisyonu Çalışma Grubu, Suriyelilerin durumunu incelemek üzere Mardin'e geldi.

Aralarında İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Alt Komisyon Başkanı ve Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, Ordu Milletvekili İhsan Şener, Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın bulunduğu çalışma grubu Mardin Valiliği'ni ziyaret etti.

"İNSAN HAKLARI İHLALLERİNDE BABAMIZ DAHİ OLSA TOLERANS GÖSTERMEYİZ"

Görüşmeden sonra gazetecilere açıklamada bulunan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, komisyon olarak İnsan Hakları Komisyonu bünyesi içinde oluşturulan Göçmenler Alt Komisyonu olarak Mardin’de bulunan Suriyeli göçmenlerinin bulunduğu kampları incelemek üzere Mardin'e geldiklerini belirtti.

İnsan hakları ihlalleri konusunda Türkiye'de bir çaba ve düzelmeler yaşandığını belirten İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 'insan hakkı ihlali nereden gelirse gelsin' bunu babaları dahi yapsa tolerans göstermeyeceklerini söyledi. Üstün, "Bir kamu görevlisi yapıyorsa, bunu kendini bir sivil toplum kisvesi altında bulunarak yapıyorsa, bir vatandaşımıza yapıyorsa yâ da dışarıdan gelen biri yapıyorsa buna da izin verilmez. Dolayısıyla, insan hakkı, insan hakkıdır, İnsan haklarına ihlal ederek ortadan kaldıracak kim böyle bir harekette bulunursa, buna karşı elbette Meclis'in, hükümetin ve halkın bütün kınaması bu kişinin üzerinde olur.” dedi

"BÖLGEDE YAŞANAN OLAYLAR BİZLERİ ÜZDÜ"

Şu anda Türkiye’de İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde Cezaevi Alt Komisyonu'nun da var olduğunu belirten Üstün, şöyle konuştu: "Biz cezaevindeki insanın rahat etmesi için çaba sarf ediyoruz. Türkiye'ye dışarıdan sığınmış bir akrabamızın, bir göçmenin Türkiye de rahat etmesi için çaba sarf ediyoruz. Şu anda Göç Halkı Komisyonu kurduk. Burada kendi vatandaşımızın huzurunu kim kaçırırsa kaçırsın, bu bir kamu görevlisi olabilir, gözünün yaşına bakılmaz. İnsan Hakları Komisyonu, farklı alanlarla ilgileniyor. Bu konuda, herhangi bir ihtiyaç duyulursa, orada oluruz. Bölgede yaşanan olaylar bizleri üzdü. Böyle bir olayın olmasını ne ülkemizde, ne ilimizde herhangi bir bölgemizde olmasını arzu etmeyiz. Bakın Mardin biblo bir şehirdir. Tarihi bir şehir, turistik bir şehir. Burada huzurun hâkim olmasını arzu ederiz. Huzur olursa burada barış olursa herkes kazanır. Mardin de kazanır Nusaybin de kazanır, Kızıltepe de kazanır, Türkiye kazanır, insanlık kazanır. Dolayısıyla bunun tahsisi için herkesin gayret etmesi lazım. Bölgedeki olayları araştırmak için İnsan Hakları Komisyonuna bu konuda bir şey düşerse bir görev düşerse bunu seve seve yerine getiririz.”

"1.5 MİLYON SURİYELİ'DEN 200 BİNİ AFAD KAMPLARINDA YAŞIYOR"

Son yıllarda Suriye ve Irak’ta gelişen olaylardan dolayı Türkiye’ye çok sayıda göçmen, sığınmacı misafirler göçmen ve akrabalarının sığındığına dikkat çeken Üstün, konuşmasına şöyle devam etti: "Bunlara son derece iyi şartlarda bakılmaya çalışılıyor. Bu konuda devletimiz AFAD, STK’lar bu insanlara her konuda yardım etmeye çalışıyor. Mardin’de de AFAD’ın kurduğu kamplar var. Bunları ziyaret edeceğiz. Ondan sonra Şanlıurfa, Viranşehir ve Suruç’ta kurulan kampları ziyaret edeceğiz. Türkiye son yıllarda göç uygulamaları açısında dünyaya örnek olacak uygulamalar sergiliyor. Türkiye geçtiğimiz senelerde çıkardığı göçmen kanunları ile bu konuda ileri bir seviyeye geldi. Bu zamana kadar barındırdığımız göçmen sayısı 1,5 milyonu geçti. Bunların 200 binden fazlası AFAD kamplarında kalıyor. Elbette zaman zaman bazen aksaklıklar olabilir. Meclisimizde İnsan Hakları Komisyonu çerçevesinde kendi bünyesinde oluşturduğu Göçmenler Alt Komisyonu'nda bunları inceleniyor ve denetliyor. Bunları not olarak ilgili bakanlığa ileteceğiz.” diye konuştu.

Daha sonra Mardin’de kurulan Suriye Yardımlaşma Platformu Derneği'ni ziyaret eden Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyeleri burada yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Heyet Midyat ilçesinde bulunan Suriye kamplarını yerinde incelemek üzere Midyat ilçesine hareket etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.