İnşaat mühendislerinin refahı arttırılmalı

İnşaat mühendislerinin refahı arttırılmalı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şubesi tarafından 19 Aralık İnşaat Mühendisleri Günü dolayısıyla Dedeman Otel'de bir program düzenledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şubesi tarafından 19 Aralık İnşaat Mühendisleri Günü dolayısıyla Dedeman Otel'de bir program düzenledi. Programın sponsoru ise MEKPAN Panel oldu.  Programa Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya İl Başkanı Av. Barış Bektaş, İYİ Parti Konya İl Başkanı Mazhar Peker, Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, DEVA Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, yönetimleri, çok sayıda inşaat mühendisi ve aileleri katıldı. Meslekte belli yılını dolduranlara da oda tarafından onur belgesi verildi. 

YAPI DENETİMİ ETKİN OLMALI

Programda konuşan İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, yapı güvenliğinin Türkiye'nin en önemli konusunun olduğuna vurgu yaptı. Akın, “Yara sarmak yerine yarayı oluşturan bir toplumuz. Felaketler yaşandıktan sonra alınan önlemin çok bir önemi yok. İnsanlar öldüğüyle kalmamalıdır. Yanlış yapanın cezası ağır olmadır. Yapı denetim firmalarımız ne kadar etkin çalışırlarsa yapı güvenliğimiz o kadar artar. Meslek odaları olarak bizler bu ülkenin evlatlarıyız ve bu ülkeye de hizmet etmek zorundayız. Hükümetin meslek odalarıyla birlikte hareket etmesi milletimiz için büyük menfaat sağlayacaktır. Şantiye şeflerinin taşıyıcı sistemden anlayan, inşaat mühendisi ve mimarlardan oluşmasının zorunlu hale getirilmesi de toplumun yararına olacaktır” dedi. Akın, meslektaşlarının refahının artması gerektiğine de dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Başta deprem olmak üzere meydana gelen doğa olaylarının ortaya çıkardığı içimizi yakan can ve mal kayıplarının önüne geçmenin tek yolu ise her yapının fizibilite çalışmasından başlayarak, proje, yapım ve kullanım süreçlerinin her aşamasının etkin kontrol ve denetimlerinin İnşaat Mühendislerince yapılması öncelikli amacımızdır. Bu sağlandığı takdirde her doğa olayında ortaya çıkan can kayıplarımız ortadan kalkarak, ülke ekonomisine olan etkileri de azami ölçüde azalacaktır. Bu amaçla; yapım sürecinde görev alacak tüm meslektaşlarımızın uzmanlıklarının bağımsız şekilde akredite edilmesi ve her aşamada işin türüne göre akreditasyona sahip meslektaşlarımızın görev almasının sağlanması bir gerekliliktir. Mevcut yapı stoğunun ise 5 yıllık periyotlarla Akredite ve Bakanlıkça atama yolu ile görevlendirilen İnşaat Mühendislerince Denetlenmesi ise çeşitli sebeplerle (Korozyon, geçmiş deprem etkileri, kullanım amacının değişmesi sonucu projelendirilmiş yük ve Bina önem katsayısının değişmesi, taşıyıcı sisteme yapılan çeşitli müdahaleler vb.) ortaya çıkan ve yapı güvenliğine etki edecek faktörlerin önceden belirlenmesine ve önlem alınarak ortaya çıkacak can ve mal kayıplarının önüne geçecektir. Şantiye şefi ve fenni mesuliyet ücretlerinin yapı denetim sisteminde olduğu gibi bakanlıkça ödenmesi de hem etkin denetime katkı sağlarken, meslektaşlarımızın emeklerinin karşılığının garanti altına alınmasını sağlayacaktır. Yapı Denetim Sisteminde fiili ve etkin denetimin sağlanması hepimiz için çok büyük önem arz etmektedir. Bu konuda Akredite olmuş teknik personelin fiili çalışmasının sağlanması amacı ile çoklu doğrulayıcı ve taklit edilemeyen (Parmak izi ve konum ile aktive olan) yazılımların kullanılmasının sağlanması keyfiyetten öte bir zorunluluktur. Yukarıda saydığımız tüm aşamaların gerçekleşmesi ile mesleğimizin değeri ve meslektaşlarımızın refahı artacak, güvenli ve refah içerisinde bir ülke inşa edilmeye devam edecektir.”

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum