İngiltere, Afganistan’dan Çekildi

İngiltere, Afganistan’dan Çekildi

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Afganistan’da bulunan İngiliz askeri birliklerin bölgeden tamamen çekildiğini açıkladı. İngiliz basınına konuşan Fallon “Artık ülkenin güvenliği tamamen Afgan güçlerine aittir.” dedi.13 yıldır...

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Afganistan’da bulunan İngiliz askeri birliklerin bölgeden tamamen çekildiğini açıkladı. İngiliz basınına konuşan Fallon “Artık ülkenin güvenliği tamamen Afgan güçlerine aittir.” dedi.

13 yıldır süren savaş, dün üssü Bastion kampında yapılan törende son İngiliz askeri birliklerinin de ülkeden çekilmesiyle bu ülke adına bitirildi. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, 2001 yılından beri süren savaşta ülkesinin hata yaptığı noktalar olduğunu fakat çoğunlukla başarı sağlandığını söyledi. Afganistan’da halkın can güvenliğinin sağlanması konusunda İngiltere askerî birliklerinin önemli rol oynadığını belirten Fallon, “Bölgede güvenliğin tamamen sağlandığı konusunda kesin konuşmak mümkün değil ama artık Afgan Hükümeti’nin güvenlikten sorumlu 300 bine yakın güvenlik mensubu var.” dedi.

Ülkeye askerî ve mali konularda desteğin tamamen bitmeyeceğini de sözlerine ekleyen savunma bakanı, “Bundan sonra ülkenin güvenliği tamamen Afgan güçlerine aittir.” dedi.

2001 yılından beri Afganistan’da görev yapan 453 İngiliz askeri hayatını kaybetti. 13 yıl içinde toplam 140 bin İngiliz asker görevlendirildi. Britanya’nın Afganistan için harcadığı bütçe ise 19 milyar Sterlin’i buldu.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise Afganistan’da hayatını kaybeden İngiliz askerleri için “Bizim adımıza orada görev yapanları her zaman saygıyla anacağız.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.