İmo, 17 Ağustos Depremini Unutmadı

İmo, 17 Ağustos Depremini Unutmadı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu ve ona göre tedbir almak gerektiğini söyledi.    İMO Bursa Şubesi tarafından, Bursa Akademik Odalar...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu ve ona göre tedbir almak gerektiğini söyledi.

    İMO Bursa Şubesi tarafından, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) sergi alanında 17 Ağustos depremi konulu sergi düzenlendi. Sergide, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinde deprem fotoğrafları da yer aldı. Depremde hasar görmüş yapıların fotoğrafları neden sonuç ilişkisi kapsamında değerlendirilerek deprem için önleyici yöntemler vurgulandı.

    AKYILDIZ: DEPREMİ UNUTTURMAMA ISRARIMIZ SÜRÜYOR

    İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız, depremi unutmama, unutturmama ısrarını sürdürdüklerini belirterek şunları dile getirdi: "İMO, güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar da depremi unutmamaya, unutturmamaya, siyasi iktidarın görev ve sorumluluğunu hatırlatmaya kararlıdır. Bu salt, yapı üretim sürecinin asli unsuru olan meslek mensuplarının örgütü olmaktan kaynaklanmaktadır; toplumsal, kamusal sorumluluğun bir gereğidir. İnşaat Mühendisleri Odası, insanın refahını ve mutluluğunu temel almakta, güvenli ve sağlıklı yapılarda yaşamayı taviz verilemez temel bir hak olarak görmekte, yapı üretim sürecinin kâr esasına göre düzenlenmesine karşı çıkmakta, barınma hakkı kavramını, güvenli, sağlıklı ve nitelikli barınma hakkı olarak genişletmekte, mesleki-politik hattını bu görüşüne uygun oluşturmaktadır."

    Akyıldız, Gölcük merkezli bir depremi hatırlatarak o dönemde deprem bilincinin oluşmadığını ifade etti. Yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretmenin depremi tehlike olmaktan çıkartacağına dikkat çeken Akyıldız, "Ülkemizi, kentlerimizi, yapılarımızı depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunmaktadır. İlki mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, güçlendirilmesidir. İkincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir. İlki, mevcut olumsuzluğu azaltmayı amaçlamaktadır. İkincisi ise geleceği kazanmakla ilgilidir. Mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, mevcut binaların güçlendirilmesi bağlamı beraberinde pek çok soru işareti taşımakta, özellikle kamu binalarının akıbeti hakkındaki bilinmezlik devam etmektedir. Ne yazık ki ülkemizde ayrıntılandırılmış yapı envanteri olmadığı için yapılarımızın olası bir depremde ne tür tepki vereceği bilinmemektedir." diye konuştu.

    Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu vurgulayan Akyıldız, deprem önlemlerinin başında işlevsel, uygulanabilir bir denetim mekanizması geldiğinin altını çizdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.