'İmam hatip'in ismi kaldı
4+4+4 yasasının uygulanmasıyla pek çok ortaokul, lise 'vatandaşların tercihleri' doğrultusunda imam hatip ortaokulu veya lisesi şeklinde değiştirildi. Tabiri caizse 'tabela değişikliği' gibi bir dönüşüm oldu. İmam hatip okullarının sayısı kat kat arttı. Bunda, yıllarca bu milletin inancına ters idarecilerin vatandaş üzerinde oluşturduğu baskının geri tepmesi büyük etken oldu.
***
İmam hatip okullarının sayısının hızla artması vatandaşta bir heyecan oluşturdu fakat geldiğimiz noktada bu okulların düz liselerden neredeyse bir farkı kalmadığı görüktü. Bu dönüşüm siyasi bir malzeme olarak hazırlanmış ve altyapı olarak hazır değildi... Tabi vatandaş, imam hatip okullarından vasıflı, kaliteli nesillerin yetişmesini kısa vadede bir sonuç olarak beklemedi. İmam hatip okullarının sayısının kat kat artması yeterli (!) bir icraattı...
***
Geçtiğimiz gün TİMAV'ın Dedeman Otel'de düzenlediği “Din Öğretiminde Kalite” isimli çalıştayın açılışına katıldık. Türkiye'deki 70 ilahiyat fakültesinden temsilcinin katıldığı çalıştayın açılışında Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de vardı. Kendisini ilk defa yakinen izleme fırsatım oldu. Bakan Bey'in dışındaki açılış konuşmalarında değinilen konular daha çok 'önümüz ne kadar da açıldı, imkanlarımız ne kadar da arttı' şeklindeydi. Nicelik konusuna pek girilmedi.
***
Konya protokolünün aksine Emrullah İşler farklı şeyler söyledi. İmam hatiplerin sayısındaki artışın kaliteye de yansıması gerektiğini ifade etti. “Nitelik artıyor ama kalite sorunumuz var” dedi. Biraz daha gerçekçi yaklaştı.
***
Din eğitiminde ciddi bir kalite sorunu olduğu aşikar. Milli Eğitim bu hükümetin en başarısız olduğu konulardan biri. Her yıl sınav sistemi değişiyor, her 'bakan' değişiminde yeni bir heyecan geliyor, 'bu farklı' deniliyor ama sonuç aynı...
***
Milli Eğitimi, 'milli'leştirmeden bu sorun devam edecek. İmam hatiplerin sayısı kat ve kat arttı diye kürsülerde övüneceğiz fakat bu okullarımızdan mezun olan gençlerimiz 'düz liseliler'den bir farkı kalmayacak... Eski imam hatipliler ile yenilerin farkını anlamak için Merkez İmam Hatip Lisesi'nin dağılma vaktinde Alaaddin otobüs duraklarına gelin bir bakın.
***
Çalıştaylar yapılır, raporlar sunulur fakat çözüm siyasi iradede... Hükümet bu konuyu 'siyasi malzeme' olarak görmekten vazgeçip, düzenlemeleri AB müfredatına göre değil 'milli' bir müfredata göre yapmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.