İmalat sanayisinde   daralma hızlandı

İmalat sanayisinde daralma hızlandı

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) haziranda 47,9'a gerileyerek sektörde daralmanın hızlandığına işaret etti. Böylece endeks üst üste üçüncü ayda da eşik değer olan 50'nin altında kaldı.

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) haziranda 47,9'a gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret ederken talep koşulları durgun seyrini sürdürdü.

İkinci çeyrek dönemin son ayında zayıf talep nedeniyle üretim ve yeni siparişler yavaşlarken istihdam 20 ayın belirgin düşüşünü kaydetti. Öte yandan, fiyat enflasyonundaki düşüş sürerken satış fiyatlarında dört buçuk yılın en düşük artışı gerçekleşti.

ÜÇÜNCÜ AYDA DA EŞİK DEĞERİN ALTINDA

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Mayıs'ta kaydedilen 48,4 seviyesinden 47,9'a gerileyerek üst üste üçüncü ayda da eşik değer olan 50'nin altında kaldı. İmalat sektöründe faaliyet koşullarında ılımlı daralma görülse de endeks aralık ayından bu yana en düşük değeri aldı.

Durgun talep koşulları ikinci çeyreğin sonunda sektör için önemli bir unsur olmayı sürdürdü ve hem yeni siparişler hem de üretimde yavaşlamanın hızlanmasına yol açtı.

Üretim, üst üste üçüncü ayda da daralmaya işaret ederken bir önceki aya göre çok sınırlı iyileşme kaydetti. Üretim alt endeksi 47,2'den haziranda 47,4 seviyesine yükseldi.

Hem iç hem dış pazarlarda zayıflık bildirilirken yeni siparişlerde daralma mayısa kıyasla hızlandı. Öte yandan, toplam siparişlerde yurtdışından gelen siparişlere kıyasla daha belirgin bir daralma gerçekleşti.

AA

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.