Konya'da ekilen bu bitki insan boyunu geçti!

Konya'da ekilen bu bitki insan boyunu geçti!

Konya’da kenevir ekimini izin verilmesiyle birlikte çalışmalar hızlandı. Konya Ovası’nda ilk ekimin yapıldığı Çumra’daki 20 dekarlık arazide kenevirlerin boy vermesi ile birlikte ürün deseni de çeşitlendi

Türkiye’nin tarımdaki stratejik ürünlerinden biri haline kenevir ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Konya’nın Çumra ilçesinde ilk kenevirin ekiminin ardından ürünler boy verdi. Kenevirlerin de Konya Ovası’nda yetişmesiyle birlikte bölgedeki ürün deseni de arttı. Çok fazla su tüketmeyen kenevir mısıra alternatif bir ürün olarak gösteriliyor. Çumra’da Mustafa Özaydın isimli çiftçinin 20 dekarlık arazisinde gerçekleşen ilk deneme ekiminin ardından Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Müdürü Ahmet Bestil, Av. Süleyman Özdemir ve Av. Ömer Şahin kenevir tarlasında incelemelerde bulundu.

kenevir-2.jpg

KENEVİRLER İNSAN BOYUNU GEÇTİ

Çumra’da ilk kenevir ekiminin 9 Mayıs’ta gerçekleştiğini dile getiren Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Müdürü Ahmet Bestil, “Son yıllarda kenevir üretiminin yasal hale gelmesi için girişimlerde bulunmuştuk. Çok şükür bu sene kenevir üretimi konusunda önümüzdeki yasal engeller kalkmış oldu. Yaklaşık 1,5 ay önce ilk ekimi yaptık. Bugün arazide yaptığımız incelemede kenevirlerin insan boyunu geçti. Sulama yağmurlama ile yapılıyor. İki su vermiş. Üçüncü sudan sonra hasat yapılacak. Dönümünden 3 ton verim bekleniyor. Mısırdan iki kat daha karlı. Mısır çok su istiyordu. Kenevir az su istiyor. Kendisini böceklere karşı koruyor. Kenevir çok fazla bakım ve su istemeyen bir ürün. Masrafı da çok düşük.”

kenevir3.jpg

50 GÜN SONRA HASADI YAPILACAK

Çumra’da hasat edilen kenevirin hasadının 50 gün sonra yapılacağını kaydeden Bestil, şunları: “Hasat edilen kenevirler balya haline getirilecek. Buradan Samsun’a gönderilecek. Samsun’da tesisler var. Geçtiğimiz ay ABD’den mühendisler Çumra’ya geldi. Kenevirden 100 metrekarelik ev yapmayı düşünüyorlar. Numunelik bir ev alacak. Önümüzdeki yıl tüm ilçelerde kenevir ekimi yapmayı planlıyoruz. Sözleşmeli tarım yapacağız. Talebe göre ekim yapılacak. Alıcı bulamazsak ekmeyiz. Alıcı bulursak ekim yapacak. 14 tane kooperatif kurduk.

kenevirii.jpg

Güç birliği oluşturduk. Her bölgeye ektireceğiz. Tarlada güvenlik kamerası var. Çiçek açınca güvenlik görevlisi istihdam edilecek. Kenevir bölgenin iklimini ve doğal yapısını değiştirdi. Kenevir tarımının Konya Ovası’nın kaderini değiştireceğiz.”

Kaynak:İbrahim Büyükeken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.