'İlaçta Hırsızlığa Karşı Ambalaj Standardı Getirilmeli'

'İlaçta Hırsızlığa Karşı Ambalaj Standardı Getirilmeli'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, son günlerde bazı illerde yaşanan kanser ilaçlarının çalınması olayları üzerine açıklamalarda bulundu. Hastaların mağdur olmasına neden olan ve neredeyse çeteleşen...

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, son günlerde bazı illerde yaşanan kanser ilaçlarının çalınması olayları üzerine açıklamalarda bulundu. Hastaların mağdur olmasına neden olan ve neredeyse çeteleşen ilaç hırsızlığını kınayan Saydan, "Bu olayların önüne geçmek için ilaç ambalaj standardı getirilmesi gerekiyor." dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çalındığı haberleri gündemdeyken, şimdi de Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olan Ankara Onkoloji Hastanesi’nden binlerce liralık kanser ilaçları çalındı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan hastaların mağdur olmasına neden olan ve neredeyse çeteleşen ilaç hırsızlığını kınayarak, "Bu olayların önüne geçmek için ilaç ambalaj standardı getirilmesi gerekiyor." teklifinde bulundu.

Türkiye’de bir ilaç ambalaj standardı bulunmadığını, bunun hemen yapılması gerektiğini belirten Ecz. Nurten Saydan, "Hastane eczanelerinin ilaç ambalajlarının, piyasadan farklı ve ekonomik olması gerekiyor. Aksi takdirde yaşanan suiistimaller artarak devam edecektir." diye konuştu.

'İLAÇLAR HASTANE İLAÇLARI VE ECZANE İLAÇLARI OLARAK AYRILMALI'

İki tip eczane bulunduğunu, bunların hastane eczaneleri ve serbest eczaneler olduğunu kaydeden Saydan şunları söyledi: "Hastane eczaneleri, hastanelerin içinde olan sadece yatan hastanın ilaçlarını, hastaneler için hazırlanmış olan özel ambalajlı yani ekonomik ambalajlı ilaçların, yine yetkili eczacıların eliyle verildiği yerlerdir. Bütün gelişmiş ülkelerde, yatan hastaların ilaç ve medikal ürünleri hastane içindeki eczanelerden ve yetkili eczacılar tarafından verilmektedir. Dolayısıyla, hastanede yatmakta olan hastaların ilaçlarının acil olarak verilmesini, hasta ve yakınlarına külfet getirmemeyi ve en önemlisi devletin bütçesine tasarruf sağlamayı amaçlamaktadır. Hastane eczanelerinden verilecek, hastane ambalajlı ilaçların devlet bütçelerine katkısı fazladır. Eczanelerimizde satılan ürünler hastane eczanelerinden verilmeye çalışılıyorsa, bu daha önce yaşanan suiistimallerin artarak devamına yol açacaktır. Hastane eczanelerinin ilaçlarının ambalajları, piyasadan farklı olmak ve ekonomik olmak zorundadır."

İlaçların hastane ilaçları ve eczane ilaçları olarak ayrılması gerektiğini vurgulayan Saydan, "Hastane eczanelerinde bulunan ilaçlarla eczanelerimizde sattığımız ilaçların ambalajlarının aynı olmaması gerekmektedir. Hem ambalajı hem de görüntüsü açısından farklı olmak zorundadır. Eczanelerde satılması gereken ilaçların nasıl bir listesi varsa, Bakanlık hastanede satılması gereken ilaçların da bir listesini yapmak zorundadır. Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi hastane eczanelerinde verilebilecek ‘ilaç listelerinin’ ve bu ilaçların ‘ambalaj şekillerinin’ standardize edilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.