İlaç sistemi felç oldu

İlaç sistemi felç oldu
SGK’nın tedavi ve ilaç temininde altyapısı hazır olmayan MEDULA sistemine geçmesi, vatandaşa büyük sıkıntı yaşattı. Bazı vatandaşlar hastane kapılarından, bazıları ise eczanelerden eli boş döndü

HASTAYI DAHA DA HASTA ETTİ!

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’nun 1 Mart 2010 tarihinden itibaren ilaç ve tedavide sistem değişikliğine gitmesi dün vatandaşları hem tedavide, hem de ilaç temininde büyük sıkıntıyla karşı karşıya bıraktı. Sisteme girilememesi ve eksik altyapı nedeniyle bazı hastanelerde hastalar geri çevrildi veya sağlık ocaklarına yönlendirildi. Eczanelerde ise sistemin çalışmaması nedeniyle vatandaşlar saatler boyunca ilaç bekledi.
18 BİN DOKTOR SİSTEME KAYITLI DEĞİL
Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, SGK tarafından İlaç Takip Sistemi(İTS) için altyapısı hazır olmadan sistem değişikliği yapıldığını, bu nedenle büyük sıkıntı yaşandığını kaydetti. Tevfik Göçer, “Altyapısı hazır olmayan bu sistem çalışmıyor. Doktor girişlerine müsaade edilmediği için 18 bin doktor sisteme kayıt olamıyor. 25 bin doktorun ise uzmanlık alanı belirlenmemiş. Böyle olduğunda da reçetelerdeki ilaçlar hastaya verilemiyor” dedi.
3-5 ECZANE İLE SİSTEM YÜRÜMEZ
Sabah saatlerinde hastaların ancak 10’da birinin ilaç alabildiğini vurgulayan Göçer, “Öncelikle SGK kendi programını her yönüyle kullanıma hazır hale getirmeli, eczacı da kendi programını hazırlamalıydı. SGK dışarından 3-5 tane eczanede durumu kontrol ederek, böyle bir işe girmeye çalıştı. Her yer Ankara-Balgat değil ki! Sorunların diyalogla çözülmesini istiyoruz” diye konuştu. Göçer, çözüm için 7 somut öneride bulundu.



İlaçta sistem darbesi

SGK’nın ilaç temininde altyapısı hazır olmadan sistem değişikliğine gitmesi hastaneleri ve eczaneleri kilitledi. Vatandaşlar, ilaç alabilmek için saatler süren sıkıntı ile karşı karşıya kaldı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç ve tedavide sistem değişikliğine giderek MEDULA’ya geçmesi, eski sistemi ise kapatması, dün vatandaşların hem tedavi olmasında, hem de ilaç temin etmesinde büyük sıkıntılar yaşamasına yol açtı. Sisteme girilememesi ve eksik altyapı nedeniyle bazı hastanelerde hastalar geri çevrildi veya sağlık ocaklarına yönlendirildi. Eczanelerde ise sistemin çalışmaması, vatandaşın ilaç almasını engelledi.
Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından İlaç Takip Sistemi(İTS) için MEDULA provizyon sistemine gerekli hazıklıklar yapılmadan geçildiğini, bu durumun vatandaşın ilaç temin etmesinde gün boyu büyük sorunlar yaşamasına yol açtığını vurguladı. MEDULA’da çok önemli eksikliklerin bulunduğunu kaydeden Tevfik Göçer, “Altyapısı hazır olmayan bu sistem çalışmıyor. Doktor girişlerine müsaade edilmediği için 18 bin doktor sisteme kayıt olamıyor. 25 bin doktorun ise uzmanlık alanı belirlenmemiş. Böyle olduğunda da kayıtlı olmayan veya uzmanlık alanı yanlış yazılmış olan doktorun reçetesindeki ilaçlar hastaya verilemiyor. Vatandaşlarımız sabah saatlerinden bu yana ilaç alamıyor. 20 hastadan belki 1 veya 2’si ilaç alabilmiştir. Çünkü bir iki tane ilaç için 15-20 dakika boyunca ekranın görünmesini bekliyoruz” dedi.
Eczacının ilaç satmak, vatandaşın ihtiyacını karşılamak istediğini ancak eski sistemin de zaten çalışmaması nedeniyle sorunun kronik hal aldığını kaydeden Tevfik Göçer, şöyle devam etti: “Öncelikle SGK kendi programını her yönüyle kullanıma hazır hale getirmeli, eczacı da kendi programını hazırlamalıydı. Her konuda eczacıları suçluyorlar ama eczacıyı suçlarken haklılık paylarının olması lazım. SGK dışarından 3-5 tane eczanede durumu kontrol ederek, böyle bir işe girmeye çalıştı. 3-5 eczane ile bu iş olmaz. Her yer Ankara-Balgat değil ki! Biz İTS’ye veya MEDULA’ya geçişe kesinlikle karşı değiliz. Altyapı eksiklerinin tamamlanması ve eczacının tam olarak sisteme hazırlanmasının ardından geçilmesi lazımdı. Eczacıya ağır yük getirecek şekilde bu sistem uygulanmaya başlandı. Eczacıdan ilacı depodan alıp tek tek sisteme kaydetmesi, satıp tekrar kaydetmesi gibi resmen angarya işlemler isteniyor ki bu işin içinden çıkmamız mümkün değil. Biz bir ilaç için 15-20 dakika kaybetmek zorundayız. İTS eczacı açısından da son derece faydalı ama sistem bu şekilde uygulanamaz.”
ECZACILARDAN 7 SOMUT ÖNERİ
Sorunların diyalogla çözülmesini istediklerini, eczacıların meslek örgütü birliği TEB’in her söylediğinin ‘muhalefet’ olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Göçer, “Türk Eczacılar Birliği (TEB) aslında olması gerekenleri anlatıyor. Ondan sonra sistem çöküyor, ilgililer kervanı yolda düzeltmeye kalkıyor. Uygulamada 24 bin eczanenin durumu hesaba katılmayınca bu sorunlar yaşanıyor” diye konuştu.
Sistem sorununun çözülmesi için 7 somut öneri getirdiklerini anlatan Tevfik Göçer, İTS’nin tek ekrandan yürütülmesi, stok affına gidilmesi, eczaneler arasında takasın yolunun açılması, iade kolaylığı ile birlikte üretimden başlamak üzere depolarında içinde bulunduğu bir sistemin kurulmasını istedi. 4 bin eczanede sadece 1 bilgisayarın bulunduğunu, 17 bin 500 eczanede karekod okuyucunun bulunmadığını, ilaç sanayinin de üretmiş olduğu karekodlu ilaçları satamadığı için büyük sıkıntı içerisinde olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.