İlaç çilesi devam ediyor

İlaç çilesi devam ediyor

SGK’nın tedavi ve ilaç temininde değişikliğe gitmesinin ardından uygulamaya başlanan MEDULA sisteminin eczanelerde oluşturduğu sıkıntı dün de devam etti



Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Mart 2010 tarihi itibari ile uygulamaya başlattığı MEDULA sisteminin alt yapısının hazır olmaması önceki gün hastane ve eczanelerde büyük sıkıntının yaşanmasına neden olmuştu. Önceki gün başlanan uygulamanın ardından eczaneler sisteme girmekte zorlanırken karışıklığın faturası ise vatandaşa çıkarılmıştı. Sistemin ikinci gününde gerek hastanelerde gerek eczanelerde sorun yine aşılmadı. Hastanede muayene olduktan sonra ilaçlarını almak için eczaneye gelen vatandaşlar eczacıların sisteme girmekte zorlanması nedeniyle ikinci günde de ilaçlarını alamadan geri döndü.
Eczacılar önceki gün başlayan çilenin dünde devam ettiğini ifade ederek bir çok hastanın ilaç almadan dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Eczacılar, “SGK İlaç Takip Sistemi (İTS) için altyapısı henüz hazır olmayan MEDULA sistemini uygulamaya başlatmıştı. Ancak ilk günün ardından dün de aynı çile devam etti. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Konya’da bu sıkıntıdan nasibini aldı. Sistem henüz ikinci günde olmasına rağmen yaşanan kargaşa yüzünden iflas etti. SGK bu sistemi hayata geçirmeden önce ilk olarak kendi konumunu sisteme uygun hale getirmeliydi” diyerek yaşanan sıkıntıları dile getirdi.
Sistemin uygulanmaya başlanmasının ardından yaşanan sıkıntının bir başka boyutu ise gece nöbetçi eczanelerde yaşandı. Hastaneden çıkan vatandaşlar ilaç almak için gittikleri eczanede aynı sıkıntıyı yaşadı. Gece nöbetçi eczaneye giden vatandaşlar sistemin açılmaması nedeni ile ilaçları para almak zorunda kaldı. Eczacılar vatandaşlar ile aralarında bu durum yüzünden tartışmalar yaşandığını ifade ederek, “Hastalarımız haklı olarak ilaçlarını alıp gitmek istiyor. Ancak sistem buna izin vermediği için ilaçlarını parasız alamıyorlar. Biz de gece mağdur olmamaları için ilaçların bedelini tahsil ediyoruz. Sistem faaileyete geçince vatandaşlar paralarını geri alabilecek. Vatandaşın mağdur olmamaları için bu şekilde yapmaktan başka çaremiz kalmamıştı” dedi.
Gece ilaç almaya gelen ancak sistemin açık olmaması yüzünden ilacını almadığını söyleyen bir hasta ise tepkisini şu şekilde dile getirdi: “Eşim hamile. Doktor, mutlaka bugün kullanması gereken ilaçları yazdı. Ancak eczanede sistem açık olmadığı için alamadık. Eczacı haklı olarak parasını tahsil etmek istedi. Üzerimde para olmadığı için alamadım. Bunda benim günahım ne? En önemli sorun ise doktorun yazdığı ilacın parasını devlet ödemediği gerekçesi ile eczacı aynı ilacın muadilini veriyor. Bu ilaç bizim için uygun mu değil mi soran yok. Devlet önce bu sorunu çözsün. Biz bu sorunları yaşarken birde sistem yüzünden ilaç alamıyoruz.”

ALİ SAİT ÖGE
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.