İkinci el yok satıyor

İkinci el yok satıyor

Konya’nın ikinci el eşya pazarı Tellal Pazarı’nda yoğunluk gözleniyor. Okulların açılmasına kısa bir süre kala Konya’ya gelen üniversite öğrencileri, ev eşyalarını almak için Tellal Pazarı’na akın ediyor

Konya'da Eski Garaj civarında, spot beyaz eşyadan, hacizli ev eşyasına, masa ve sandalyeden her türlü eşyanın satıldığı Tellal Pazarı, altın çağını yaşıyor. Eşyalar ikinci el olduğu için fiyatının ucuz olması öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Pazara gelen ikinci el eşya tamir edildikten sonra eski görünüme kavuşması sağlanıyor. Geçen yıldan itibaren akın akın Konya’ya gelen Suriyeliler de pazarı hareketlendirdiği öğrenildi. Esnaflar, öğrencilere satamadıkları eşyaları Suriyelilere sattığını söyledi.

SURİYELİLER HAREKETLENDİRDİ

20 yıldır spotçuluk yaptığını belirten Tellal Pazarı esnaflarından Mustafa Taşcı, “Bu yaz boyunca öğrenciler için bir sürü eşya topladık. Stoklarımızı genişleterek eksiklikleri tamamladık. Şimdi müşteri bekliyoruz. Geçen yıl ve bu sene işlerimiz çok hareketli Allah’a şükür. Bu sene biz bile eşya bulmakta zorlandık. Öğrencilerden eşya almıyoruz genellikle ailelerden alıyoruz. Çünkü öğrencilerden mezun olurken evlerine yeni gelecek öğrencileri eşyalarını devrediyor. Buna rağmen eşyalar yeterli olmuyor ve tekrar bizden alıyorlar. Suriyeliler pazarı canlandırdı. Bu yaz Suriyelilere çok fazla ikinci el eşya sattık” dedi.

YENİ GELEN ÖĞRENCİLER BİLMİYOR

Öğrenci mahallesi olarak bilinen Bosna Hersek’te çok fazla spotçu olmasına rağmen yine de öğrencilerin Tellal Pazarı’nı tercih ettiğini kaydeden Taşçı, “Burası ikinci el eşyanın kalbi olduğu için oldukça da hesaplı. Bosna’daki bir spotçuda 100 lira olan bir eşya burada maksimum 60 liradır. Öğrenci için bu avantaj ama yeni gelen öğrenciler bilmiyor. Buradaki esnaflar nakliyat ücretini de almıyor. Bosna’dan burası çok fazla tutmuyor. Evini burada döşeyen öğrenciye ücretsiz nakliyat yapılıyor. Ya da en fazla 10 lira kadar cuzi bir ücret alınıyor. Öğrencilerde son zamanlarda LCD televizyonlara ilgi göstermeye başladı. Artık tüplü televizyonlar tercih edilmiyor” ifadelerini kullandı.

500-1500 LİRA ARASI EV DÖŞENİYOR

Eve yeni çıkacak bir öğrencinin zorunlu ihtiyaçlar olan buzdolabı, çamaşır makinesi vb. gibi eşyaları 500-Bin 500 lira arasında alabileceğini söyleyen Taşçı, “Birinci sınıf eşya almak istiyorsa bin lirayı geçer. Ama az kullanılmış eşyaları bin liraya alabilir. Öğrenciler genellikle eve 3 kişi çıkıyor. Buraya gelip uygun fiyata evin bütün ihtiyaçlarını alıyorlar. Genellikle 750 lira gibi bir fiyat çıkıyor. Kişi başı da 250 lira düşüyor. Bu fiyata full ev döşemek gerçekten pahalı değil. 15 yıldır da buradayız. Ekmeğimizi buradan kazanıyoruz. Yeni bir yer yapılırsa bizde çok mutlu oluruz. Buradaki esnafın belediyeden şikayeti yok beklentisi var. Geniş ferah bir yer olsa daha iyi olur” dedi. Tellal Pazarı’nda ikici el eşya fiyatları ise şu şekilde: “Çekyatlar 30-100 TL, oturma grubu 100-300 TL, çamaşır makinesi 100-200 TL, bulaşık makinesi 125-200 TL, televizyonlar 50-100 lira, buzdolabı 100-300 TL, katlanır masa 20-25 TL arasında.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.