İkinci bir kriz istemiyoruz!

İkinci bir kriz istemiyoruz!

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, “Esnafın ve işçinin ikinci bir kriz yaşamaması adına, hükümet bugün gerekli tüm adımları atmalıdır” dedi 

 

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunarak, gündem değerlendirmesi yaptı. Koronavirüs salgını ile birlikte özellikle esnafın ve işçi kesiminin kaybının fazla olduğunu dile getiren Saydam, mağduriyetlerin giderilmesi adına da hükümete çağrıda bulundu. Saydam, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Koronavirüs salgını her birimizi farklı şekillerde olumsuz etkiliyor. Farklı sektör ve iş alanlarında mağduriyet yaşayan insanımızın sesini duyurmaya ve çözüm yolları sunmaya Saadet Partisi olarak devam ediyoruz” dedi.

KRİZ ORTAMI SİYASİ FIRSAT ALANI OLMAMALI

Halk sağlığı ve ulusal ekonomi planı hazırlanması gerektiğini ifade eden Saydam, şunları kaydetti: “Barış ve huzur ortamını tesis edecek bir üslup kullanılmalıdır. İsraf durdurulmalıdır. Kriz yönetimleri ancak işin ehli insanlar ile çözüme kavuşturulur. Ehliyet ve liyakat esas alınmalıdır. Adalet ile hareket edilmelidir. Kibir değil, tevazu sahibi olunmalıdır. Kriz ortamı kesinlikle siyasi fırsat alanı olarak görülmemelidir. Iban verilmemeli, Iban istenmelidir. Yardımlar için fon yönetimi oluşturulmalıdır. Belediyeler ile birlikte çalışılmalıdır. Her bir insana şefkat ve merhamet elinin uzatılması gerekmektedir. Çiftçi ve esnafa destek olunmalıdır. Ülkemizin müesseseleri yabancılara peşkeş çekilmemelidir. Her bir vatandaşımıza karşılıksız bin TL verilmelidir.”

EN AZ 6 AY BOYUNCA FATURA İNDİRİMİ YAPILMALI

Ayrıca bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşayan esnaf grubuna da desteğin ivedilikle artırılması gerektiğinin altını çizen Saydam, “Bu süreçte yayımlanan genelge ile iş yerleri kapatılan berberler, ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldılar. Günlük kazanç ile ayakta duran berberlerin sıkıntılarının giderilmesi için iş yeri kapalı olduğu süre göz önüne alınarak, her bir berbere aylık en az asgari ücret tutarında nakit desteği yapılmalıdır. Berberlerin bu süreçte her bir vergi borcu silinmelidir. En az 6 ay boyunca iş yerlerine elektrik, su ve doğalgaz indirimi yapılmalıdır.  Sadece usta berber ve kuaförlere değil, yanlarında çalıştırdıkları kalfa veya yardımcılarına da bu süre zarfında doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. Çalışmadıkları süre için kira ödemesi desteği verilmeli, BAĞ-KUR borçlarının iptal edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

MALİ MÜŞAVİRLERE FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİ

Mali Müşavirlerin yaşadığı sorunlara da sessiz kalınmaması gerektiğinin altını çizen Saydam, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kamu yararına çalışan ve ekonomik olarak zor şartlar altında çalışan Mali Müşavirlerin yüzde 18 olan KDV oranı ivedilikle yüzde 8'e indirilmelidir. Kriz ile tahsilat sorunu yaşayan Mali Müşavirlere faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. Mücbir sebep ilanı tüm firmaları kapsayacak şekilde genişletilerek, tüm beyanların süreleri ileri bir tarihe ertelenmelidir. Mali Müşavirler için ek iş yükü olan poşet beyannamesi gibi beyannameler, KDV beyannamesine bir satır eklenmek suretiyle beyan edilmeli ve beyanname sayısı azaltılmalıdır. Bu süreçte yapılan tüm düzenlemeler ayrı ve yeni bir sirkülerde birleştirilerek, tek sirkülere dönüştürülmelidir. Kriz sebebi ile alınacak tedbirlerin oluşması aşamasında meslek odalarının katkılarının alınması faydalı olacaktır.”

GEREKİRSE PAZARCI ESNAFININ BORCU SİLİNMELİDİR

Pazar esnafının da sorunlarına duyarsız kalınmaması gerektiğini kaydeden Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, Koronavirüs salgınından dolayı tezgâh açamayan giyim pazarı esnafının da sorunlarının görmezden gelinmemesini istedi. Tezgâhından başka geliri olmayan pazarcılara ve pazarda günlük yevme ile çalışan işçilere salgın bitene kadar hesaplarına en az aylık 1 asgari ücret yatırılmasının atılacak doğru bir adım olacağını söyleyen Saydam, “Sezonluk mal ve ürünü olan pazarcılara salgın sezonu sonrasında mal ve ürün temin edebilmeleri için karşılıksız nakit desteği sağlanmalıdır. Pazarcı esnafımızın BAĞ-KUR borçları yapılandırılmalı, gerektiği noktada da borçları silinmelidir” dedi. 

ESNAF STOPAJ VERGİSİ ALTINDA EZİLMESİN

Salgın sonrasında en büyük kaybı yaşayan meslek gruplarının başında çay ocağı, kahvehane ve kafe işletmelerinin geldiğini belirten Saydam, 3 ay boyunca ertelenen stopaj vergisinin tamamen kaldırılmasını talep etti. Temmuz ayında iş yerlerinin iki stopaj vergisi yükü altında ezilebileceğini öngördüklerini aktaran Sayram, şu ifadeleri kullandı: “Bu süreçte dolabında bulunan erzağı bozulan iş yerlerinin zararının karşılanması için destek paketi verilmeli, iş yerini açan esnafın erzak maliyeti altında ezilmesinin önüne geçilmelidir. Açılamayan iş yerlerinin bütün vergi borçları bu süreçte silinmelidir. En az 6 ay boyunca iş yerlerine elektrik, su ve doğalgaz indirimi yapılmalıdır. İş yerlerinin ayakta kalabilmesi için mekân büyüklüğü ve gelir giderine bakılarak destek paketleri hazırlanmalı, geri ödemesiz nakit desteği sağlanmalıdır.” 

UCUZ VE ÖTV'SİZ AKARYAKIT DESTEĞİ SAĞLANMALI

Servis şoförleri ve taksicilere de destek çıkılması konusunda bazı önerilerde bulunan Saydam, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Hem okulların tatil edilmesi hem de sokağa çıkma yasakları ile birlikte işleri durma noktasına gelen servisçi esnaflarımız da asla ihmal edilmemelidir. Taşımalı eğitimde servisçilik yapan esnaflarımızın ihalede taahhüt edilen ödemeleri mücbir bir sebep sayılmalı ve MEB tarafından 180 gün üzerinden ödemelerinin tamamı yapılmalıdır. Kamu bankalarına olan borçları faizsiz olarak 1 yıl ertelenmeli, ayrıca kriz boyunca para kazanamayacak esnafımıza nakdi yardım yapılmalı. SGK ve BAĞ-KUR ödemeleri 1 yıl devlet tarafından karşılanmalıdır. Zorunlu trafik sigortası ve kasko ücretlerinde indirime gidilmelidir. Koronavirüs sonrası yaşanacak ekonomik daralma göz önünde bulundurularak, kamu kurumlarındaki ihalelerde 3 yaş/7 yaş gibi araç yaş şartı kaldırılmalı; esnaflarımızın mevcut araçları ile çalışmalarına olanak sağlanmalıdır. ÖTV'siz akaryakıt desteği sağlanmalıdır. Ayrıca tek ve çift plaka uygulamasına geçen taksicilerimizin gelir kaybı da görmezden gelinmemelidir. İçinde bulunduğumuz bu süreçte işleri durma noktasına gelen taksicilerimiz için acil olarak taksi kira desteği sağlanmalıdır. Taksicilerimize en az 6 ay geçerli olmak üzere ucuz akaryakıt desteği sağlanmalı, sarı kart gibi bir uygulama ile taksicilerimize devlet akaryakıt konusunda yardımcı olmalıdır. Taksicilere özel destek paketi hazırlanmalı, bu süreçte mağdur olan taksicilere de nakit desteği yapılmalıdır.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum