'İki Yıldan Uzun Süren Enfeksiyonlar, Büyük Bir Kanser Riski Oluşturur'

'İki Yıldan Uzun Süren Enfeksiyonlar, Büyük Bir Kanser Riski Oluşturur'

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Kadın Hastalıkları Uz. Dr. Serhat Ünal, rahim ağzı kanserinden korunmanın mümkün olduğunu söyledi. Ünal, 2 yıldan fazla süren siğil benzeri enfeksiyonların, büyük bir kanser riski oluşturduğu uyarısı yaptı....

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Kadın Hastalıkları Uz. Dr. Serhat Ünal, rahim ağzı kanserinden korunmanın mümkün olduğunu söyledi. Ünal, 2 yıldan fazla süren siğil benzeri enfeksiyonların, büyük bir kanser riski oluşturduğu uyarısı yaptı.

Amerika’da yaklaşık 20 milyon kişide, vücudun herhangi bir yerinde çıkan siğillere ve başka lezyonlara sebep olan HPV virüsüne rastlandığını belirten Dr. Ünal, bunların bazılarının rahim kanserine yol açtığını kaydetti. Virüsün siğil yada başka lezyon olmadan fark edilmediğine dikkat çeken Dr. Ünal, siğillerin ise kanser habercisi olmadığını vurguladı.

Küçük ten renginde yada gri renkteki şişkinliklerin, karnıbahar şeklini alacak birçok siğilin toplanması şeklinde görülebileceğini belirten Ünal, bunların genelde kanserle ilgisiz olduğunu ifade etti. Genital bölgedeki LPV enfeksiyonlarının lezyonlara sebep olduğunu ancak bunların tedaviye gerek kalmadan hücrelerin normale dönmesiyle sonuçlandığını anlatan Dr. Ünal, normale dönmeye meyilli olmayan yüksek dereceli anormalliklerin rahim ağzı kanserine sebep olduğu uyarısını yaptı.

Bazı HPV enfeksiyonlarının siğillere ve dilde, bademciklerde, damakta, gırtlakta ve burunda oluşabilecek diğer lezyonlara sebep olduğunu kaydeden Ünal, şu bilgileri verdi: “Bu lezyonlar tip 6 ve 11 gibi düşük riskli HPV çeşitlerinin veya 16 ve 18 gibi yüksek riskli HPV çeşitlerinin sonucu olabilir. Yüksek risk taşıyan birçok HPV enfeksiyon çeşidi genelde kansere dönüşmez, fakat 2 yıldan uzun süren kalıcı enfeksiyonlar büyük bir kanser riski oluştururlar. Aşırı adet kanaması veya adet periyodları arası kanama gibi anormal vajinal kanamalar serviks kanserinin belirtileridir. Hemen hemen tüm serviks kanserleri HPV virüsü nedeniyle olmaktadır. Dünya çapında çok fazla kadın serviks kanserine yakalanmaktadır. Çünkü birçoğu çok önemli olan smear testini yaptırmamaktadır. Tüm serviks kanserinin yüzde 70’i 16 ve 18 tip HPV çeşitleri sebebiyle olur. Bu tipler aynı zamanda genital organ kanserleri, anüs, ağız ve üst solunum kanserlerine de neden olabilirler.”

'AĞRIYA SEBEP OLAN SİĞİL GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR'

Ellerde, parmaklarda ve parmak aralarında oluşan genel siğillerin kabarık yumru şeklini alabileceğini, görünüşleri ile can sıksa tehlike arz etmediğinin altını çizen Ünal, ayak tabanında çıkan siğiller için ise, “Bunlar sert, damarlı, zararsız büyümelerdir ve genellikle topuklarda ve ayakta en çok baskıyı hisseden kısımlarda çıkarlar. Bu siğiller rahatsızlık ve ağrı yapabilir. Ayak tabanında çıkan siğiller her ne kadar yetişkinlerde görülse de; birçok yetişkin bunlarla çocukluk veya gençlik dönemlerinde tanışmaktadırlar. Düz siğiller cildinizden koyu renkte olan, genellikle yassı başlı, hafif kabarık, zararsız lezyonlardır. Çoğunlukla yüz, boyun, eller, dirsekler ve dizlerde görülürler.” ifadelerini kullandı.

Dr. Ünal, vücutta rahatsızlık veren, ağrıya sebep olan siğil görüldüğünde doktora başvurmak gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.