İhracatçıdan Büyüme Yorumu: Rakamlar Beklentilerimize Paralel

İhracatçıdan Büyüme Yorumu: Rakamlar Beklentilerimize Paralel

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ikinci çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerine paralel olduğunu vurguladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ikinci çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerine paralel olduğunu vurguladı.


Büyükekşi, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“En son açıkladığımız İhracatçı Eğilim Anketi’ne göre ihracatçılarımızın ikinci çeyrek beklentisi yüzde 3,9’du, sene sonu beklentisi ise 4,8 idi. Büyüme rakamları ihracatçılarımızın beklentilerine paralelinde oldu. Dünya ekonomilerinde yaşanan kademeli toparlanma ile Avrupa Birliği’nin ikinci çeyrek büyümesi yüzde 0,3, Japonya’nın yüzde 0,9, Rusya’nın yüzde 1,2, Brezilya’nın yüzde 1,5 iken Türkiye’nin ikinci çeyrekte yakaladığı yüzde 4,4’lük büyüme rakamını oldukça önemli görüyoruz. Türkiye, dünya ekonomilerinden olumlu anlamda ayrışmaya devam ediyor. Dünyada Çin dışında ilk 69 ekonomide senenin 6 ayında ihracat değişimi yüzde eksi 0,1 iken, Türkiye bu dönemde artış oranı ile yedinci sırada yer aldı. Dünya ticaretinde görülen duraklamaya rağmen mal ihracatımızı bu dönemde yüzde 5 üzerinde artırmayı başardık.


İkinci çeyrekte genel ihracatımız geçene seneye göre altın ihracatında yaşanan gerilemeler ve siyasi risklerin artması ile sıkıntılı bir dönemden geçti. Ancak Türkiye’nin mal ihracatı büyümeye devam ediyor. İlk 8 ayda yüzde 5 artış tempomuzu koruduk. 1 Temmuz-10 Eylül arası gözönüne alındığında üçüncü çeyrekte Türkiye’nin mal ihracatı yüzde 9,6 artış temposu yakalamış durumda. Ancak ilk 7 ayda yüzde 63 gerileyen altın ihracatındaki dönemsel etkinin devam etmesi ve altın ithalatının kuvvetli artışı, toplam ihracat artışını ithalat artışı gerisinde bırakırsa net katkıyı negatife çevirebilir.

İhracatçılarımızın üçüncü çeyreğe yönelik büyüme beklentisi yüzde 3,7, sene onu büyüme beklentisi ise yüzde 4,8’dir. İhracatı negatif etkileyen geçici etkiler sona erdiğinde artan mal ihracatı temposu ile Türkiye çift kanatlı büyümeye devam edecektir. Türkiye’nin daha güçlü büyümesi için ihracat odaklı büyüme planına daha fazla odaklanması gerekiyor. Daha fazla ihracat yapmak, dış ticaret açığını ve cari açığı indirmek için katma değere, inovasyona ve Ar-Ge’ye yönelmekten başka yol göremiyoruz. Ar-Ge ve inovasyona verilen desteklerin ve ekonominin tüm bileşenlerinin katma değer odaklı üretime yönelmesinin büyümede yeni yollar açacağına kanaat getiriyoruz.”


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.