İftar sofrasını fakirlere açın

İftar sofrasını fakirlere açın

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte evlerde, lokantalarda, ve otellerde iftar davetleri başladı. Davetlerde haddinden fazla verilen yemekler israfa neden olurken sofralarda fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine yer açılmıyor

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte dernekler, odalar ve sivil toplum kuruluşları iftar yemeği programlarını planladı. İftar yemeği davetlerinde geçtiğimiz yıllarda yaşanan israfın tekrar yaşanmaması için çağrılar sürüyor. Pek çok lüks mekanda yapılan davetlerde ihtiyaç sahipleri yer almazken artan yemekler çöplere gidiyor. Konya’nın pek çok mahallesinde yoksul vatandaşlar ve Suriye’den gelen mülteciler yokluk çekerken iftar sofralarında yer bulamıyorlar. Konya Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, “Varlıklı insanlarımız paylaşımlarını yaparken açmış oldukları sofraları, zenginlerin bir araya geldikleri, birbirlerini ağırladıkları yerler haline gelmemelidir. Özellikle ihtiyaç sahibi kişiler gözetilerek bu iftarlara davet edilmesi sağlanmalıdır” dedi.

İSLAM İSRAFI YASAKLAR

İslam dininin sadece Ramazan’da değil, hayatın her alanında dengeli, adil olmayı, cimrilikten ve israftan kaçınmayı emrettiğini ifade eden Küçük, şöyle konuştu: “Allah insanların bu dünyayı kullanmalarına izin vermiş, fakat ihtiyaç fazlasını kullanmayı israf, ihtiyaçtan az kullanmayı ise cimrilik olarak tanımlamıştır. Bu ikisinin arasında orta bir yol izlenmesi gerektiği bize açık olarak emredilmiştir. Yine hepimizin bildiği ‘Yiyin için fakat israf etmeyin’ şeklinde emredilmiştir. Müslümanların özellikle Ramazan ayında ‘Vakit iyilik vaktidir, bu Ramazan ve her zaman’ anlayışıyla insanlara karşı iyilik yapmak, elindekini paylaşmak dinimizin temel görevlerinden biridir. Ramazan’da insanlarımızın ihtiyaç sahibi olanlara iftar sofrası açması, onların karınlarını doyurması kadar doğal bir şey yoktur ancak, burada ölçüyü iyi tespit etmek gerekir. Varlıklı insanlarımız paylaşımlarını yaparken açmış oldukları sofraları, zenginlerin bir araya geldikleri, birbirlerini ağırladıkları yerler haline gelmemelidir. Özellikle ihtiyaç sahibi kişiler gözetilerek bu iftarlara davet edilmesi sağlanmalıdır. Son aylarda ülkemize, özellikle Konya’ya çokça gelen Suriyeli mültecilerin sofralardan istifade ettirilmesi önemli noktalardandır. Bu sofralar açılırken zengin olan da çağrılabilir, fakir de çağrılabilir ama sırf zenginlere ait sofralar olmamalı, fakirlerle yemekler paylaşılmalı, bunu yaparken de riya, gösteriş ve israftan uzak durulmalıdır.” 

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.