"İftar edelim israf değil!"

"İftar edelim israf değil!"

AGD Konya Şubesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdurrahman Korkmaz, “Bu ay, aç olanın, yoksul olanın halinden anlama ayı olması nedeniyle önemlidir. Ramazan sofralarında israftan uzak duralım” dedi

Ramazan ayında iftar sofraları çeşit çeşit yemekler ve iftariyelikler ile adeta saray sofralarını aratmıyor. Günü oruçlu geçiren vatandaşlar adeta kendilerini iftar sofrasına hazırlıyor. Uzmanlar ise iftar sofralarında aşırıya kaçıldığını belirtiyor. Ramazan ayının feyzinin dışına çıkıldığını, 5 kişinin doyabileceği yemeğin bir kişiye verildiğini ifade eden uzmanlar, iftar sofralarında aşıraya kaçılmanın yanlış olduğunu söylüyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şubesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdurrahman Korkmaz, “Bu ay, aç olanın, yoksul olanın halinden anlama ayı olması nedeniyle önemlidir” dedi. Allah’ın bahşettiği  bütün imkanları israf etmeden, en uygun ve verimli şekilde kullanmamızı bizlere emrettiğini hatırlatan Korkmaz, israfın, dinimizce haram olduğunun altını çizdi. Korkmaz, daha sonra şunları söyledi: “Bundan dolayı nimetleri israf olacak şekilde hoyratça kullanmamalıyız. Özellikle ramazanda iftar ve sahur sofralarında israf oldukça fazla. İftarda ve sahurda doyumsuzluk hissi oluyor. Oysa ramazan bize israfı ve farkındalığı öğretmek için geliyor” ifadelerini kullandı. 

4-3-1.jpg

RAMAZAN AYI NEFSİ TERBİYE AYIDIR 

Ramazan ayının insanlara sabır ve nefis terbiyesini anlattığını ifade eden Korkmaz, “Ramazan ayında iftar ve sahur sofraları mütevazı olmalı. Sade yaşamayı öğrenmeliyiz. Sofralarda israftan kaçınalım. Burada önemli olan yemekleri çeşitleri ve sofranın zengin gözükmesi değildir. Oruç tutuyorum diye çok yemek yapmak ve israfa varmak, dinimizin kurallarına uymaz.  Ramazan ayında özellikle israf konusuna daha dikkat edilmeli. Ramazan, çok yemek yemek, her şeyi almak veya her şeyi sofraya getirmek ayı değildir. Ramazan, ölçülü olmak demektir. Oysa bir iki lokma ile de doyarız. Tekrar ifade etmekte fayda var. İftar sofralarında gösterişten uzak durulması ve israftan kaçınılması şarttır. Yoksullar hatırlanmalı, yardımlaşma duygusu pekişmeli. Yine bu ayda ihtiyaç sahiplerinin karnını doyurmanın birçok fazileti olduğu da bilinmelidir. Ayrıca israf sadece ekmekte ve su da değil. Eşyayı kullanmada da israf var. En büyük israflardan biri zamanımızı, sıhhatimizi ve gençliğimizi de israf etmemiz” diye konuştu.

RAMAZAN AYINDA MAALESEF İSRAF ARTIYOR 

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada ise şunları söyledi: “Ramazan ayında en fazla israf maalesef  ekmekte oluyor.  Vatandaşımız Ramazan ayı ile özdeşleşmiş pideyi sıcak sıcak yeme arzusunda. Bu durum da ekmek israfını körüklüyor.  Ayrıca açlığın etkisi daha çok iftara yakın saatlerde hissediliyor.

4-2-1.jpg

İftara  yakın saatlerde yapılan alışverişlerde vatandaşlarımız ihtiyaç fazlasına kaçıyor.  Hali ile bu durum israfı da beraberinde getiriyor. Ayrıca İftarda aileler, yemek çeşitliliği konusunda da abartıya kaçabiliyor. Ramazan ayındaki israf, normal dönemlere göre daha fazla oluyor. Yaptığımız tüm uyarılara rağmen özellikle Ramazan ayında israf artıyor. Oysa Ramazan ayının amacı, israf değil. İftar sofralarındaki çok çeşitlilik, iftar saatinin yaklaştığı saatlerde yapılan alışverişlerde nefsani duygulardan dolayı abartıya kaçış fazla oluyor.  Bu tutumumuz ve israf anlayışımız, Ramazan ayının maneviyatını da yeterince anlamlandıramamıza sebebiyet veriyor.

SAİT ÇELİK 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum