İcazet verme hakları yok!

İcazet verme hakları yok!

Mevlana torunu Ali Sayım Yarkın, Esin Bayru ve Faruk Hemdem'in icazet verme hakkının olmadığını öne sürerek, “Sema ayinlerini ve. Esin Bayru'nun Mevlevileri temsil etmesini kabul etmiyoruz” dedi

Mevlana torunlarından Ali Sayım Yarkın, Bahaeddin Şeref İzbudak, Ziya Yarkın, Hasan Kerem İzbudak, Muhibbe Akdoğan, Arzu Yarkın Sezen, Gevher Onay, Banu Yarkın Atalık, Aysel Arıkan, Ayşe Lale Yarkın Şeb-i Arus törenleri ile ilgili, Garra Otel'de bir basın toplantısı yaptı. Düzenlenen toplantıda konuşan Ali Sayım Yarkın, Mevleviliğin itibarının zedelendiğini söyledi. Onlarca tehdit aldıklarını ifade eden Yarkın, "Bu yıl Vuslat'ın 741. yılı. Biz Hz. Mevlana'nın torunları olarak, bir çok sorun ve tehdit ile karşılaşmaktayız. Hz. Mevlana'nın erkek ve kadın tarafından torunları olan onlarca Çelebi hayattadır. Ve bunların her birisi kendi içlerinde temastadır. Bizler devletimizin yaptığı çalışmalara hiçbir zaman dahil ve müdahil olmadık. Bu bizim edebimizden kaynaklanmaktadır. Ancak bu dönem yaşanan hadiseler, ailemizi, geleneklerimizi, zikirlerimizi tehdit eder hale gelmiştir" diye konuştu.

ESİN BAYRU ÇELEBİLERİ TEMSİL EDEMEZ

Esin Bayru'nun Mevleviliğin ve Çelebilerin temsilcisi olamayacaklarını belirten Yarkın, "Bizler müdahil olmayınca, birileri çokça bizim adımıza konuşur oldu. Bu durumu düzeltmek zaruriyeti hasıl olmuştur. Çelebi ailesinin temsilcisine Makam Çelebisi denir. Bugün Makam Çelebisi geleneklerimize göre Faruk Yarkın Çelebidir. Faruk Yarkın Çelebi haricinde hiç kimse ailemizin temsilcisi mümessili değildir. Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı olan Faruk Hemdem Efendi ve kız kardeşi Esin Bayru asla Mevleviliği, Mevlevileri ve bilhassa Çelebileri temsil edemez" ifadelerini kullandı. Mevlevi Postnişini Mehmet Çıpan Efendi olduğunu kaydeden Yarkın, "1925'de tekke ve zaviyelerin kapatılmasından önce İngiliz casusluğu ve casuslara yardım ve yatakçılıktan TBMM'de yargılanmış olan Abdülhalim Çelebi son postnişin değildir. Mevlevilerin son Postnişinleri Bahaeddin Veled İzbudak Çelebi'dir. Bugün halen Mevlevi Postnişini Mehmet Çipan Dede Efendi'dir" dedi.

İDDİA ETTİKLERİ YOK HÜKMÜNDEDİR

Esin Bayru ve Faruk Hemdem'in icazet verme hakkının olmadığını belirten Yarkın, "Geleneklerimize göre Mevleviliğe ait makamlar bellidir. Çelebilikten azledilmiş olan Abdülhalim Çelebi'nin aile mensuplarının, torunlarının bizleri temsil etmesi mümkün değildir. Bizleri temsil etmesi mümkün olmayan Esin Bayru ve kardeşi Faruk Hemdem'in icazet verme hakkı ve yetkisi yoktur. Bu sebeple verdiklerini iddia ettikleri tüm icazetler yok hükmündedir. Geçersizdir" şeklinde konuştu. Mevlevilerde sınırsız hoşgörünün olmadığının altını çizen Yarkın, "Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus da şudur, Hz. Mevlana'da ve Mevlevilerde sınırsız hoşgörü yoktur. Bizlerin hoşgörüsü İslam sınırları içerisindedir. Hz. Mevlana kalbi temizci aşk adamı değildir. Hz. Mevlana İslam alimidir" sözlerini kullandı.

KONYA DIŞINDAKİ ŞEB-İ ARUSLARI KABUL ETMİYORUZ

Konya dışında yapılan Şeb-i Arus törenlerine tepki gösteren Yarkın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Konya dışında hiçbir şekil, yer ya da isim altında Şeb-i Arus törenlerini kabul etmiyoruz. Kadim geleneklerimizde 17 Aralık Vuslat Buluşmaları, Mevlevilerin tüm dergahlardan ve zaviyelerden çıkıp, Konya'da buluştukları istişare ettikleri gündür. Asitane-i Aliyye dışında yani Konya merkez dergahı dışında Şeb-i Arus düzenlenemez. Devlet eliyle yapılan bu düzenlemeler Konya esnafına darbe vurmaktadır. Böyle yaparak Mevleviliği ve semayı ayaklar altına altılar. Utanmasalar yılbaşında pasta içinden semazen çıkartacaklar."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.