İç savaş nedeniyle sağlık sistemi çöken Yemen'de kızamık çocukların hayatını tehdit ediyor

İç savaş nedeniyle sağlık sistemi çöken Yemen'de kızamık çocukların hayatını tehdit ediyor

Yemen'de yaklaşık 9 yıl önce başlayan iç savaşın sağlık sektörünü tükenmenin eşiğine sürüklemesi, çocukların hayatını tehdit eden kızamıkla mücadeleyi durma noktasına getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, ağustos sonunda yaptığı açıklamada, 2023'ün başından temmuz sonuna kadar Yemen'de kızamık ve kızamıkçık kaynaklı ölümlerin 413'e, toplam vaka sayısının ise yaklaşık 34 bin 300'e ulaştığını bildirdi.

Ülkede geçen yıl da 27 bin vaka ve 220 ölüm kaydedildiği belirtilen açıklamada, bu yıl vakaların daha da artmasından endişe edildiği vurgulandı.

Açıklamada, buna ekonomik bozulma, düşük gelirler, halkın yerinden edilmesi ve kamplardaki aşırı kalabalık yaşam koşullarının yanı sıra tükenen sağlık sistemi, düşük aşılama oranları ve rutin aşılama kampanyaları sırasında çok sayıda çocuğa ulaşılamamasının sebep olduğuna işaret edildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de ağustosta yayımladığı raporda, son üç yılda, Yemen'de örgütün desteklediği hastanelerde kızamık vakalarının sayısının önemli ölçüde arttığını belirtti.

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Ekiplerimiz, yalnızca 2023'ün ilk yarısında, kızamık geçiren hasta sayısında 2022 yılının tamamına göre 3 kat artış görüldüğüne tanık oldu; ülkenin çeşitli yerlerinde 4 bin kızamık hastası kabul edildi ve tedavi edildi. Durumu daha da kötüleştiren şey, aşı kampanyalarının olmayışı ve etkili bir şekilde çalışan ve uygun fiyatlı kamu sağlık tesislerinin sınırlı sayıda olması, bunun da insanları gerekli tedaviyi almak için daha fazla seyahat etmeye zorlaması."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.