İbadetleri Kolaylaştıran Çorap Mest Türkiye'de

İbadetleri Kolaylaştıran Çorap Mest Türkiye'de

İbadetleri Kolaylaştıran Çorap Mest Türkiye'de

İslam dini ibadetlerin eda edilmesinde insanlara çeşitli kolaylıklar tanımaktadır. Mest üzerine mesh de tanınan kolaylıklardan biridir. Mest üzerine mesh Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin dördünde de kadın erkek, mukim ya da seferi her Müslüman için caizdir. Mest üzerine meshin icazet kaynağı hadis-i şerifler ve Sahabe-i kiramın uygulamalarıdır. Mest hakkındaki hadisi şeriflerden bazıları şunlardır:

  • Yahudiler ibadetlerinde ayaklarını örtmezler, siz onlara muhalefet edin, nalın veya mest giyin. (Hakim)
  • [Haccda] Nalını olmayan mestlerini giysin. (Buhari, Müslim, İmamı Ahmed, Tirmizi )
  • Mest üzerine mesh süresi mukim olan için bir gün, seferi olan için üç gündür. (Buhari, Müslim, Tirmizi )
  • Mesh ederken parmaklar ıslatılır ve mestin parmak kısmından yukarı doğru kaydırılarak çekilir. Mesh; mestin üst kısmına yapılır, mestin altı meshedilmez.

Bir nesnenin mest hükmünde sayılması için su geçirmez olması, yaklaşık beş altı kilometre kadar yol yüründüğünde yırtılmaması, bir yüzeye koyulduğunda destek olmaksızın kendi başına ayakta durabilmesi gerekmektedir. Mestleri özellikle kış aylarında dedelerimizin ve ninelerimizin ayağında çok görürüz. Klasik mestler fermuarlı ve deri katkılı maddeden üretilen kısa bot şeklinde olan ürünlerdir. Renkleri siyahtır. Son yıllarda piyasada görülmeye başlayan değişik bir mest türü ise çeşitleridir. Yavaş yavaş klasik mestlerin yerini almaya başlayan çorap mestler dışarıdan bakıldığında çorap gibi gözüken, ayağa rahat oturan ürünlerdir.

Çorap mestler, mestin sahih olabilmesi için gerekli olan tüm özelliklere sahiptirler. Çorap mestlerin icazetiyle ilgili fıkhî açıdan herhangi bir sıkıntı yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve ilim ehlinin çorap mestlerin caiz olduğuna dair fetvaları mevcuttur. Çorap mestler hava alabilme özelliği sebebiyle ayağı rahat tutarlar. Kullanımları son derece pratiktir. Ayakkabı numarasının büyütülmesini gerektirmezler. Çeşitli renk seçenekleri mevcuttur. Her ortamda rahatça giyilerek kullanılabilirler.   Çorap mestlerin pazarlaması tarafından yapılmaktadır. Web sitesinde ürünle ilgili daha detaylı bilgiler yer almaktadır. Ürün mağazadan bizzat temin edilebildiği gibi online olarak da sitesinden kolayca ve güvenle sipariş verilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.