İbadethaneye Saldırı, Toplumun Merkezine Yapılmış Bir Saldırıdır

İbadethaneye Saldırı, Toplumun Merkezine Yapılmış Bir Saldırıdır

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel Berlin'de yanan Mevlana Camii'ni ziyaret ederek Müslümanların üzüntü ve endişelerini paylaştı. Gabriel'in ziyareti başta cami cemaati olmak üzere tüm Kreuzberglilerin yüreğine su serpti. İslam...

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel Berlin'de yanan Mevlana Camii'ni ziyaret ederek Müslümanların üzüntü ve endişelerini paylaştı. Gabriel'in ziyareti başta cami cemaati olmak üzere tüm Kreuzberglilerin yüreğine su serpti. İslam Federasyonu Başkanı Fazlı Altın “Sevinçler paylaştı artar, üzüntüler paylaştıkça azalır. Gabriel üzüntümüzü azalttı. Teşekkür ediyoruz”dedi.

Federal Almanya Başbakan Yardımcısı, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı ve SPD Partisi Genel Başkanı Sigmar Gabriel Berlin'in Kreuzberg İlçesi'nde yanan Mevlana Camii'ni ziyaret ederek Müslümanların üzüntüsünü paylaştı. Gabriel ziyaretinde ortak yaşamın önemine dair sinyaller verdi. Kundaklama ihtimali üzerinde durulan ancak kundaklama olduğu henüz kesinlik kazanmayan cami yangınına ilişkin polisin soruşturması devam ederken, Gabriel'in cami cemaatine yaptığı ziyaret Türk toplumunda büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Gabriel'e ziyaretinde, Almanya Merkez Müslümanlar Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek, Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, SPD Milletvekili Cansel Kızıltepe ile Almanya Yahudi Cemaati Eski Genel Sekreteri Stefan Kramer eşlik etti.

TOPLUMUN MERKEZİNE YAPILMIŞ BİR SALDIRI

11 Ağustos tarihinde, yatsı namazından sonra gece saat onbir sıralarında yanan Mevlana Camii'ni gezip dolaştıktan ve bu esnada yetkililerden bilgi aldıktan sonra caminin önünde basına konuşan Başbakan Yardımcısı Gabriel şöyle dedi: “Kiliseye, ibadethanele, camiye, tapınağa veya sinagoga yapılan saldırı toplumun merkezine yapılmış bir saldırıdır. Biz burada huzur içinde birlikte yaşamak istiyoruz.

Ne antisemitizm istiyoruz ne de İslamofobi. Dünyanın diğer ucunda yaşanan bir çatışmanın ülkemize taşınmasına da izin veremeyiz. Irak'taki gelişmeler ışığında dinlerin birlikte huzur içinde ortak yaşamına yönelik çabalar önem kazanmıştır. Kültürler savaşına izin vermemeliyiz.”

Yahudi Cemaati temsilcilerinin de ziyarete katıldığına dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Gabriel, "ZMD nasıl Yahudi düşmanı sözlere karşı çıkmışsa, aynı şekilde bu ülkenin Yahudileri, Hıristiyanları ve demokratları da bu tür saldırılara karşı duruyorlar" diyerek cami cemaatine başta Türkiye'den gelmesi gereken çini ve hattat ustalarına vize kolaylığının sağlanması olmak üzere caminin inşaatının uzun sürmesi halinde cemaate namaz kılabilecekleri bir mekanın bulunması konusunda da yardım sözü verdi.

SIRA BERLİNLİ POLİTİKACILARDA

ZMD Başkanı Aiman Mazyek ise konuşmasında Almanya'da bir hafta içinde iki caminin, Wuppertal kentinde bir sinagogun kundaklandığını hatırlatarak, Gabriel'e Mevlana Camii'ni ziyaret etmesinden dolayı teşekkür etti. Mazyek daha sonra Zaman'a verdiği demeçte, “Sayın Gabriel'in ziyareti bizler için çok önemliydi. Sadece bizim için değil Almanya için önemli bir ziyaretti.

Hassas bir ziyaretti. Bizi can kulağı ile dinledi. Cemaatin üzüntüsünü anladı, acımızı paylaştı ve bu bize çok iyi geldi” şeklinde konuştu. Mazyek Berlinli politikacılara seslendi ve “Berlinli politikacıların da artık yaz tatili rehavetinden kurtulup harekete geçmeleri gerekiyor. Senato'nun ibadethanelere saldırıldığında ortak bir duruş sergilenmesi gerektiğini göstermesi gerek. Senato'nun Müslümanlarla dayanışma içinde olduğunu göstermesi çok önemli” ifadelerini kullandı.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ZİYARETTİ

Gabriel'in ziyaretini değerlendiren Berlin İslam Federasyonu Başkanı Fazlı Altın ise düşüncelerini şöyle paylaştı:“Bizim için çok önemli bir ziyaretti, çünkü bu sorunun sadece Müslümanlarla ilgili bir sorun olmadığını, ibadethanelere yapılan saldırılan toplumun ortak sorunu olduğunun altını çizdi ve bunu bütün Alman toplumuna gösterdi. Bu bizim için çok önemliydi.”

Bundan sonra toplumun içindeki dayanışmanın artacağını düşündüklerini belirten Altın, “Toplumdaki hassasiyetin biraz daha derinleşeceğini düşünüyoruz. Sevinçler paylaşıldıkça artar, üzüntüler paylaşıldıkça azalır. Bu ziyaret üzüntümüzü azalttı. Kendisine teşekkür ediyorum!” dedi

SİYASETTEN GÜÇLÜ SİNYALLERE İHTİYAÇ VAR

Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da "Yangının sebebini henüz bilmiyoruz. Bunu güvenlik makamları açıklığa kavuşturacak. Bundan bağımsız olarak hepimizin ortak bir duruş sergilemesi lazım. İbadethaneler özel olarak korunması gereken yerlerdir. İbadethaneler barışın mekanlarıdır. Bu ziyaretin toplum için güzel bir mesaj olmasını ümit ediyorum" dedi.

Toplumun sadece Hıristiyanlardan oluşmadığını dile getiren Kızılkaya, “"Biz bir toplumuz, Yahudi'si de var, Müslüman'ı da var, inananı ve inanmayanı var. Bu toplumun tümü Almanya'nın bir parçasıdır. Bunun bilincinde olmamız ve toplum olarak birlik ve beraberlik içerisinde daha huzurlu ortam için gayret etmemiz lazım.

Bunun için de siyasetten güçlü sinyallere ihtiyaç var. Sayın Başbakan Yardımcısı geldi, camiyi gezdi, sıkıntıları dinledi ve en azından bize acımızı ve endişemizi paylaştığını gösterdi" diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.