Hyundai, İzmit'teki Üretimini 200 Binden 300 Bine Çıkartma Sözü Verdi

Hyundai, İzmit'teki Üretimini 200 Binden 300 Bine Çıkartma Sözü Verdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesini 200 bin 300 bine çıkartması talebinde bulundu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesini 200 bin 300 bine çıkartması talebinde bulundu. Çağlayan, "Bir kere hedefi 300 bine çıkartalım. Bunun sözünü alabilir miyiz? 300 binin sözünü aldık. İnanın bundan kazançlı çıkacaksınız." dedi.

Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesini 200 bin adede çıkaran yeni yatırım tamamlandı. Yan sanayi ile birlikte 1,2 milyar TL tutarında gerçekleşen yatırım sayesinde 2 bin 700 kişiye ek istihdam oluşturulacak ve Kocaeli ile Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlanmış olacak. Dünyada ilk kez sadece Hyundai Assan’da başlayan Yeni i10 üretimi için fabrikada gerçekleştirilen törene, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Kore Büyükelçisi Sang-Kyu Lee, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Eui-Sun Chung, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan Başkan ve CEO’su Won-Shin Chang ile birlikte devlet yetkilileri, Hyundai Assan’ın yönetici ve çalışanları katıldı.
Hyundaı Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar yaptığı konuşmada, bugünün hem Hyundai Assan, hem otomotiv endüstrisi, hem de Türkiye için oldukça önemli bir gün olduğunu söyledi. Kibar, "Sizlerle bir yıl kadar önce yine fabrikamızda ilk kez paylaştığımız 1.2 milyar TL tutarındaki yeni yatırımımızı planlanan süreden önce tamamladık ve bugün itibariyle de Yeni i10 modelimizin seri üretimine başlıyoruz." dedi. Kibar, Hyundai Motor Company ortaklığıyla, markalarının denizaşırı ülkelerde kurduğu Kore dışındaki 7 mevcut fabrikanın ilki olan Hyundai Assan fabrikalarında, 2010 yılından beri ürettikleri i20 modelinin yanına eklenen i10 ile birlikte yıllık kapasitelerini 200 bin adede çıkardıklarını kaydetti.

Kibar, yeni i10’un dünyadaki ilk seri üretimini bu fabrikada gerçekleştirmenin, ve öncelikle tüm Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihraç etmenin gururunu hep birlikte yaşayacaklarını anlattı. Kibar, şunları kaydetti: "Tam kapasite ile üretime geçtiğimizde ürettiğimiz araçlarımızın yüzde 90’ını ihraç etmeyi ve yılda 2 milyar USD seviyesinde döviz getirmeyi hedefliyoruz. Bu büyük yatırımı yaparken, sadece fabrikamızda yeniden yapılandırmaya gitmedik. Bizimle birlikte olan 39 yan sanayi üreticimiz de önemli yatırımlar yaptı ve buna ek olarak 4 büyük Koreli dev yan sanayi üreticisi de bölgemizde yeni yatırımlar gerçekleştirdi. Böylece, fabrikamızdaki yerlilik oranımızı yüzde 70’ler seviyesine çıkarmış olduk. Ayrıca yeni iş kolları oluşturduk ve 2700 kişiye de yeni istihdam alanı yaratmış olduk. Böylesine önemli olan bu yatırımımız sayesinde hem bölgemizin hem de Türkiyemizin ekonomisine büyük ölçekte katkı sağlamış olduk."

Hyundaı Motor Company Başkan Yardımcısı Euı-Sun Chung ise Hyundai Motor Company’nin globalleşme sürecinde Türkiye fabrikalarının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Hyundai olarak şu ana kadar Türkiye fabrikalarında 634 milyon USD’lik yatırım yaptıklarını ve yıl sonuna kadar 43 milyon USD daha yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Chung, şunları aktardı: "Bu yatırımlarımızla, Türkiye fabrikamızı en modern ve en kaliteli tesislerden biri haline getirdik ve bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Fabrika yatırımımızın haricinde Türk otomotiv yan sanayisinin gelişimi için mevcut 4 şirkete ek olarak Hyundai Grubu firmalarından Hyundai Mobis ve Hyundai Hysco gibi 4 yeni yan sanayi şirketimizin de yatırımını gerçekleştirdik. Bununla birlikte Türkiye’deki yerel firmalar ile parça gelişimini artırmayı da önümüzdeki dönemlerde hedeflemekteyiz. Hyundai Türkiye için yapılan yatırımların artmasının sebebi, hem kardeş ülke Türkiye’nin otomotiv sanayi ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak hem de Türkiye ve Kocaeli’ye aktif destek ve iş birliği imkanı sağlamaktır. Şu an çift vardiyayla üretim yaptığımız fabrikamızda, önümüzdeki yıldan itibaren üç vardiyalı üretime geçeceğiz. Gelecek yıl yeni bir modelin daha üretimine başlayıp, Avrupa pazarının üretim üssü olan Türkiye fabrikasının rolünü daha da artıracağız."

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai'nin üretiminin önemine dikkat çekti. Çağlayan, 200 bin üretim kapasitesini 300 bine çıkartmasını isteyerek, şunları kaydetti: "Hyundai Kore'deki fabrikasının dünyadaki otomotiv sektöründeki en büyük, en entegre fabrika olduğunu biliyorum. Son derece önemli bir kapasiteye sahip dünyanın en büyük fabrikası. Şimdi diyorum ki kardeşime, değerli ortaklarına eğer bir gün bu fabrikanın ikincisini yapacak olursanız bilin ki bunun adresi Türkiye. Biz çünkü yatırımlarda kazan-kazan ilişkisi içindeyiz. Önce yatırımcımız kazansın, önce milletimiz kazansın. Bu şekilde birlikte kazanacağımız pozisyonu benimsemiş bulunuyoruz. Bu anlamda sizlerden bir yerde kapasitenizi üstüne çıkartmayı isterken aslında Hyundai'den bir isteğim daha var. Bunu her fırsatta Ali kardeşime ifade ediyorum. Şimdi 'Ayten' güzel de isim. Türk halkının da seveceği isim. Bunun kapasitesini 200 bin üretmeniz, yapmanız yetmez. Madem yolun başındayız, madem yeni hedefler koyacağız dediniz. Bir kere hedefi 300 bine çıkartalım. Bunun sözünü alabilir miyiz, var mıyız buna, 300 bine çıkacak mıyız? 300 binin sözünü aldık. İnanın bundan kazançlı çıkacaksınız. Biz sizlerden kapasite artışına paralel olarak, inşallah bir motor fabrikası yapmanızın da sizin ve ülkeniz açısından da önemli olacağını ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin son derece güçlü olduğu bir sektör otomotiv sektörü. 20 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştireceğiz. Ana sanayisi ve mükemmel bir yan sanayisine sahip olan önemli bir sektör otomotiv sektörü. Türk otomotiv sektörü adeta dünyadaki ekonomik krize meydan okurcasına her geçen gün gelişiyor."

Çağlayan, daha fazla Koreli yatırımcı istediklerini dile getirdi. Bugün Türkiye'de 224 adet Güney Koreli sermaye şirketi bulunduğunu belirten Çağlayan, "Toplam Türkiye yatırımları dünyaya yaptığı karşılığında çok düşük. Yeni teşviklerle yeni fırsatları görmesini istiyoruz. Dünyada büyümek kazanmak istiyorsanız, bunun adresi Türkiye'dir. Türkiye'de yapacağınız bu yatırımlar önemli oranda teşviklerle desteklenmekte. Son 6 yılda 25 firma teşvik almış ve yeni yatırımlar yapacağını ifade etmiş. Türk otomotiv sektörü önemli dünyayla boy ölçüşüyor. Sizlere yağ çekmeye benim ihtiyacım yok. Gördüklerimi söylüyorum. Sanayiden gelen biriyim, çalışmanın çalıştırmanın ne olduğunu bilen biriyim. Bugüne kadar gezmiş olduğum en mükemmel, en teknolojik, en güzel fabrikayı gördüm. Tebrik ediyorum. Bu seviyeyi dünyadaki tüm Hyundai fabrikaları içinde en verimli, en başarılı olduğunu da biliyorum." ifadelerini kullandı.

Çağlayan, konuşmalar sonunda Türkiye-Kore Büyükelçisi Sang-Kyu Lee, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Eui-Sun Chung, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan Başkan ve CEO’su Won-Shin Chang ile birlikte sahneye alınan i10 ile gazetecilere poz verdi. Çağlayan, bu sırada, "Bugün benim oğlumun doğum günü. Onu bırakıp buradaki bu törene katıldım. Bu da Hyundai'ye verdiğim önemi gösteriyor." diye belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.