Hüseyin Üzülmez, 2008 ekonomisini değerlendirdi

Hüseyin Üzülmez, 2008 ekonomisini değerlendirdi

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, 2008 yılı ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

2008 yılında Türkiye’de büyüme rakamlarının bir önceki yılın ortalamalarının altında kaldığına değinen Üzülmez, “Açıkçası, 2008 sonbaharı, küresel krizin Türkiye’de rüzgârlarını sert bir şekilde hissettirmeye başladığı bir dönem olmuştur. Öyle gözüküyor ki; 2009’un kışı da bir hayli sert geçecektir. Bu dönemdeki büyümenin yavaşlamasının temel nedeni; toplam talepte azalma ve tarım sektörünün küçülmesi ve tabi ki krizdir. 2008 yılında büyüme rakamlarının düşmesiyle ekonomik büyüme de yavaşlamıştır. 2008 yılında siyasi istikrarsızlık ve kriz olmasına rağmen, ekonomimiz birkaç yıl öncesine göre sağlam bir zemine oturmuştur. Fakat bu olumsuz durum ile birlikte ekonomik performansımız ve dayanıklılığımız birkaç yıl öncesine göre daha sağlamdır” diye konuştu. 

2009 yılı beklentilerini de değerlendiren Üzülmez, küresel ekonominin küçüldüğü ve dünya konjonktürünün daraldığı bir döneme girildiğini ifade ederek, “Krizlerin öncesinde ülkemizde ve ilimizde kötüleşmeye başlayan beklentiler ve psikolojik faktörler krizlerin gelişini hızlandırmaktadır. Cirolarının düşeceği beklentisiyle firmalarımız giderlerinde tasarruf etmeye çalışabilirler ve bunun en kolay yolu olarak, işçi çıkarmayı görebilirler. İşsiz kalan çalışanlarımız ise gelirsiz kalmalarından ötürü tüketimlerini kısabilir, çalışmaya devam eden işçilerimiz de işsiz kalma ihtimaline karşı önlem olarak daha tasarruflu olmaya yönelebilirler” dedi.
Ekonomik birimlerin krize karşı tasarrufa yönelmesinin, milli gelirimizin azalmasına yol açabileceğini vurgulayan Üzülmez, “Ülkemiz genelinde milli gelirin azalması ise şüphesiz ki Konya’nın da gelirinin azalması ve krizin etkilerinin artması anlamına gelir. Bu etki sadece cari gelirdeki kaybın değil, gelecekteki gelirin azalacağına ya da tamamen kaybolacağına dair endişeleri de ortaya çıkaracaktır. Çalışma kapsamındaki şirketler işçi çıkarmaya alternatif olarak bahsedilen çözümlerini de düşünmelidirler. Genel olarak işçi çıkarmak zorunda kalmamak için, diğer masraflarından tasarruf yapma yoluna da gidebilmeliyiz” şeklinde konuştu.
Umutsuzluğa ve karamsarlığa gerek olmadığını anlatan Üzülmez, şunları söyledi: “Bardağın bir de dolu tarafı bulunmaktadır. Türkiye, bu krize, güçlü bir kamu maliyesi, sağlıklı bir bankacılık sektörü ve etkili bir kurumsal denetim-düzenleme çerçevesiyle yakalanmıştır. Bu sayede, 1994’de ve 2001’de yaşadığımız gibi bir olumsuz durum ortaya çıkmamıştır. O halde ilk ödevimiz, bu güçlü yanlarımızı muhafaza etmek olmalıdır. İkinci olarak, üretim, istihdam ve döviz kazanma kapasitemizi bu dönemde mutlaka korumalıyız. Zira küresel ekonomideki yangın söndüğünde, her şey kaldığı yerden devam edecektir. O halde bu süreci mümkün olduğunca az hasarla atlatmalı ve küresel yarışa en güçlü şekilde devam etmeliyiz. İşte bu noktada, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin önemi ortaya çıkmaktadır. İnşaat sektörünün canlı olması, 200’den farklı sektörü de tetiklemesi sayesinde, ekonominin genelini olumlu etkileyecektir. Öte yandan inşaat sektörü, işsizliğin arttığı bir dönemde, yoğun iş gücü kullanımı sağlamasıyla da, ayrıca büyük öneme sahiptir.  Dünya’da ticaretin daraldığı bir dönemde, mutlaka yeni pazarlar arayışına girmeliyiz. Özel sektörümüz ve müteşebbis insanlarımız olmadan Türkiye büyüyemez, büyüme olmadan da ülkemiz zenginleşemez.”
Başkan Üzülmez, 2008 yılını Konya Ticaret Odası’nı hizmetlerle dolu bir yıl olarak geride bıraktıklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl Konya Ticaret Odası olarak önemli fuar organizasyonlarına ağırlık vererek, yeni pazarlar oluşmasına katkı sağladık. Dış ticaret eğitim seminerlerimizi devam ettirerek, ihtiyaç hissedilen dış ticaret uzmanları yetiştirerek, sertifikalandırdık. Üyelerimizin beklentilerine karşılık vermeye çalıştık. Son olarak Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı olarak KTO-Karatay Üniversitemizin temelini attık. 2008 yılı Kasım ayında hep birlikte temelini attığımız üniversitemiz, geride bıraktığımız yıldaki hizmetlerimizi taçlandırmıştır. İnşallah, 2009 yılı da KTO-Karatay Üniversitesi’nin açılmasıyla taçlanacaktır” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.