Hüseyin Erkan İMKB'ye yeniden aday

Hüseyin Erkan İMKB'ye yeniden aday

'Henüz ben, yapacaklarımı tamamlayamadım' diyen İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, ilk kez hükümetin, borsa ile ilgili çıkardığı kanun hükmündeki kararname hakkında konuştu

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, ilk kez ayrıntılı biçimde hükümetin, borsa ile ilgili çıkardığı kanun hükmündeki kararname hakkında konuştu.

Bugün'ün haberine göre kendisi de dahil, yönetimin feshedilerek üyelerin 4'ünün kamudan, 3'ünün de yarın yapılacak Genel Kurul'da seçilmesini öngören kararnameyle ilgili görüşlerini anlatan Erkan, "yeniden başkan olma" isteğini gizlemiyor.

Bu isteğini, "Henüz ben, yapacaklarımı tamamlayamadım. Hayalim, İMKB'yi Alman Borsası (Deutche Börse) gibi büyük bir borsa haline dönüştürmektir" diyen Erkan, çıkarılan kararnameye de destek veriyor.

Kararname nedeniyle 31 Aralık'ta görev süresi dolacak olan Erkan, göreve geldiğinden bu yana yaptıklarını ve yapamadıklarını özetledi, eleştirileri cevapladı.

BORSA KİT OLAMAZ


Kararname, kamunun, İMKB'nin A.Ş olması konusundaki kararlığını gösteriyor. İMKB'nin ne yönetim kurulu ne de genel kurulu İMKB'nin özelleştirilmesi konusunda bir karar alamaz. Bu kanunla veya kanun hükmünde kararname ile düzenlenmesi gereken bir konudur.

 İMKB'nin bir A.Ş'ye dönüştüğü zaman bir KİT olarak faaliyetini sürdürmesi çok zor. KİT'lerin tabii olduğu bazı kamusal kısıtlamalar var. Borsanın bu kısıtlamalar ile çalışması amaca uygun olmayıp stratejik rekabet avantajını ortadan kaldıracaktır.

İKİZ BORSA İSTEDİK

İstanbul Finans Merkezi Projesi'ne ve borsanın Ataşehir'e taşınmasına asla karşı çıkmadık. Benim 'İkiz Merkez' lafım yanlış anlaşılıyor. Teknik olarak bir yer daha lazım bize. İki noktada birden olmak zorundayız.

Mevcut yeri tamamen terkedip iki ayrı yer aramak teknik ve maddi birçok sorun yaratır. Mevcudu koruyup, ikinci merkezi öyle devreye almak çok daha sağlıklı olacaktır. Deprem bölgeleri dışında olağanüstü bir yedek merkeze daha ihtiyacımız var. Finans Merkezi Projesi'nde yerimizi alacağız.

MAAŞ KONUSU ABARTILIYOR

Maaşım dışında Takasbank'tan da ayrıca 30 bin liralık gelire sahip olduğu yönündeki açıklamalar çok abartılı. Mevcut düzenlemeler buna izin vermez. İMKB, çalışan personel ve maliyet açısından dünya borsaları ortalamasının altında. .

Yapmak istediklerimizin çok azını gerçekleştirebildik. Satın almalarda sorunlar yaşıyoruz. Acil durum sınırımız 35-36 bin lira. Oysa İMKB, bir KİT olmamasına rağmen KİT'lere göre bile çok daha sıkı kurallara tabi. KİT'ler, yaklaşık 5 milyon liraya kadar kendi faaliyetleri ile ilgili satın almalarda kamu ihale kanunu hükümlerine tabi değiller, biz tabiyiz.

Getirilecek bir rahatlama İMKB'nin önünü çok açardı. Henüz yapacaklarımı tamamlamadım, hayalim İMKB'yi Deutsche Börse gibi büyük bir borsa haline dönüştürmektir.

POLONYA BORSASI MODELİ

İMKB Başkanı Erkan, özelleştirilmesi durumunda İMKB'ye çok yoğun talep olacağını belirtti ve uygun model olarak Polonya Borsası'nı gösterdi. "Bütün büyük borsalar, İMKB ile ilgileniyor. Sadece İstanbul'un borsası değil bölge borsası olarak da bakılıyor.

 Ancak. satış için zamanlama uygun değil. Varlık fiyatları şu anda çok düşük" diyen Erkan şöyle konuştu: "Özelleştirilirken model de çok önemlidir. Kimlere satılacak? Stratejik ortağa satılacaksa çok dikkat edilmesi gereken hususlar var.

Mesela, Polonya Borsası, platformunun büyük borsalardan biri tarafından alınmasına 'Hayır, ülkemizde kalmasını tercih ediyoruz' dedi. Onun üzerine borsa, halka arz edildi ve bugün Avrupa'nın en hızlı gelişen borsası konumuna geldi. Avrupa'da en çok halka arzın yapıldığı borsadır."

TÜRKİYE'DE OFİS AÇIYOR

Hüseyin Erkan, "hayalim" dediği Avrupa'nın en eski borsalarından olan Deutsche Börse'nin işlem ofisini gazetecilerle gezdi.

9 bin şirketin kote olduğu, 3 bin 500 kişinin çalıştığı borsanın koridorun tabanında hisse senetlerinin iniş ve çıkışları yanıp sönen yeşil ile kırmızı renklerle gösteriliyor. Alman Borsası yetkilileri, İstanbul'da bir temsilcilik ofisi açma niyeti ve hazırlığı olduğunu söylediler

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.