“Hububat politikası doğru yürütülüyor”

“Hububat politikası doğru yürütülüyor”

Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Özellikle buğday üretiminden kaçış vardı. Açıklanan taban fiyatı, çiftçiyi yeniden üretimi sevk etti” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığının son 18 yıl içinde hububatta ilk kez son iki yıl içinde doğru bir politika yürüttüğünü ifade eden Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Özellikle buğday üretiminden kaçış vardı. Açıklanan taban fiyatı, çiftçiyi yeniden üretimi sevk etti” dedi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasa düzenleme görevi kapsamında spekülatif kaynaklı yaşanabilecek fiyat artışlarının gıda enflasyonunu tetikleyici etkilerini önlemek, olağanüstü hal stoklarını oluşturmak, yurt içi alımlarla belirli bir seviyede kalan buğday ve arpa stoklarının ithalat yoluyla takviye etmek amacıyla 500 bin ton buğday ve 60 bin arpa ithalatı için ihaleye çıkacak.

ÇİFTÇİ 35 KURUŞ FAZLAYA SATIYOR

Bir dönem özellikle buğday üretiminden kaçış olduğunu hatırlatan Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, son iki yıl içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izlenen hububat politikasının yeniden üretimi artırdığına dikkat çekti. Özellikle buğdayda çok cesaretli fiyatların açıklandığına vurgu yapan Başkan Yağız, “Buğday, taban fiyatının 35 kuruş üzerinde satılıyor. Buğdayın taban fiyatı 1,65 olarak açıklandı. Çiftçi de 2 liraya sattı. Buğdayda son yılların en yüksek taban fiyatı verildi. Bir dönem buğday üretiminden kaçış vardı. Açıklanan fiyat, çiftçiyi üreticiyi yeniden ekime yönlendirdi. Bu fiyat ve hububat politikasının devam ettirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

DÖVİZ MALİYETİ HÜKÜMETİ ZORLAR

Çiftçinin elinde buğdayın kalmadığını, imkânı olanların da buğdayını lisanslı depolara koyduğunu dile getiren Yağız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buğday, taban fiyatının 35 kuruş üzerinde satıldığı için çiftçi, mazot giderini de karşılarken eskisi gibi zorlanmıyor. Fiyatın 35 kuruş üzeri satılması demek çiftçinin 3 buçuk veya 4 litre mazot parasına denk gelmesi demek. Kim ne derse desin, son 18 yılın en iyi hububat politikası bu son 2 yıl içinde uygulanıyor. Eğer bu gidişat böyle devam ederse, her geçen yıl üretim kapasitesi artar. Buğdayda ithalat kararı alınmış. Eğer bu karar gerçekten stokçuluğun ve fahiş fiyat artışının önüne geçmek için ise doğru bir karar. Gereksiz yere ithalat yapılıyorsa bu da yanlış olur. Buğday ve ekmekle çok oynamamak gerekir. Şuan döviz kuru da çok yüksek. Euro ve Dolar aldı başını gitti. İthalat gideri hükümeti eskiye göre daha çok zorlayabilir.” Hükümet, ayrıca 25 Ağustos’ta ihaleye çıkılacak 60 bin ton arpa ithalatı için de kolları sıvadı. Arpa ithalatına dair de değerlendirmelerde bulunan Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Maalesef bu yıl arpada beklenilen rekolte yakalanamadı. Verim kayıpları var. Geçen yıla oranla arpada açık var. Bazı bölgeleri dolu vurdu. Bazı bölgelere Nisan ayında hiç yağış düşmedi. Olumsuz hava koşulları ve bazı felaketler arpayı da vurdu. Bu kapsamda yapılacak ithalatın önemli ve gerekli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.