Hububat kış uykusuna yattı

Hububat kış uykusuna yattı

Konya bölgesinde tarlalardaki ekim işleri büyük ölçüde tamamlandı.

Konya bölgesinde tarlalardaki ekim işleri büyük ölçüde tamamlandı. Yaz döneminde uzun bir süre yağış olmamasına rağmen sonbahar mevsiminin rahmetle başlaması çiftçileri sevindirdi. Çiftçilerin yağışlarla birlikte araziye indiğini ve kısa süre içerisinde ekim faaliyetlerini bitirdiğini dile getiren Konya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, “Yağışların erken düşmesi ile birlikte tarlaya ekilen tohum da yeşermeye başladı. Çiftçi için önemli olan güzlemenin gerçekleşmesiydi, bu da gerçekleştirildi. Bu manada birço çiftçimizin ektiği ürünler yeşerdi. Fakat bu yıl soğuk hava da erken bastırdı. Kasım ayının başlarında toprakta soğuma başladı. Bu nedenle hububatta çalışma durdu, toprak şu an işlemiyor. Yani hububat kış uykusuna erken yattı” dedi.

HUBUBAT SOĞUĞA ERKEN YAKALANDI

 

Hububatın bu yıl soğuğa daha erken ve daha gençken yakalandığını dile getiren Faruk Çöklü, “Kış uzun bir süreç. Bu süreçte sert soğukların hububatı etkilemesinden endişe ediyoruz. Taze ekinin dona karşı mukavemeti az olur. Ama çimlense, yapraklansa, kardeşlense soğuğa karşı dayanıklı olurdu. Şu an hububatın zayıf dönemi, bu dönemde soğuklar bastırdı. Bizim temennimiz yağışlı havanın devam etmesi. Kışın kuru soğuk olarak geçmesinden ziyade kar yağışının bol olduğu bir kış mevsiminin olması için dua ediyoruz. Kar, yorgan vazifesi görecek, hem de karın altında ekilen tohum işlemeye devam edecek” diye konuştu. Mahsulünü eken çiftçinin sertifikalı tohum kullandığını, gübre ve mazot aldığını ve bu yüzden büyük mali külfetlerin altına girdiğini dile getiren Çöklü, “Geçen yıl prim destekleri kasım ayının ilk günlerinde ödenmişti. Bu yıl kasım ayının sonuna gelmiş olmamıza rağmen ödeme yapılmadı. Çiftçi, geçen yılki ödemelere güvenerek kasım ayı için borçlandı, söz verdi esnafa. Çiftçimizin bu sözünün yerine getirilmesi için ödemelerin en kısa süre içerisinde yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÜRÜN DESENİNE GÖRE TEŞVİK GELİYOR

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur ise, çiftçiler için desteklemede yeni dönemin başladığını, artık desteklemelerin ürün desenine göre yapılacağını söyledi. Mustafa Hepokur, “Birliğimiz uzun süredir vermiş olduğu mücadeleyi kazandı. Ürün desenine göre yapılacak olan desteklemede, bir ürünün en yaygın olarak üretildiği alanda desteklenmesi, başka yerlerde desteklenmemesi sağlandı. Örneğin Konya’da buğday ve arpa desteklenirken, Ege ve Akdeniz’de narenciye desteklenecek. Önceden Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde bir yılda üç farklı ürün yetiştirilebiliyor, üç farklı ürün için de destek alınabiliyordu. Bu da çiftçi desteği için ayrılan bütçenin bölgelere göre dağılımında dengesizlik oluşturuyordu. Şimdi ise desteklemeler bütün bölgelerde ürün desenine göre yapılacağı için bütçeden ayrılan pay da eşit dağıtılmış olacak. Olmayan bir fındığı Konya’da desteklemek veya ekilmeyen buğdayı Karadeniz’de desteklemek doğru olmazdı. Sonunda doğru olan yapılacak” dedi. Hepokur ayrıca kaçak kuyuların kayıt altına alınması için de Türkiye genelinde çalışma başlattıklarını belirterek, kaçak kuyuların bir defaya mahsus kayıt altına alınarak kooperatifleştirilmesi için çalışma başlatıldığını sözlerine ekledi.

RASİM ATALAY

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.