Hong Kong’da Polis Göstericilerle Çatıştı

Hong Kong’da Polis Göstericilerle Çatıştı
Hong Kong’da 27 Eylül’den beri devam eden gösterilerde polis, göstericilerle çatıştı. Hükümet binalarının bulunduğu ve göstericilerin eylem yaptığı merkeze yakın bir alt geçidi temizlemek isteyen polis, direnişle karşılaştı. Hong...

Hong Kong’da 27 Eylül’den beri devam eden gösterilerde polis, göstericilerle çatıştı. Hükümet binalarının bulunduğu ve göstericilerin eylem yaptığı merkeze yakın bir alt geçidi temizlemek isteyen polis, direnişle karşılaştı. Hong Kong’da demokrasi istediklerini söyleyen göstericilere karşı polis biber gazı ve cop kullandı. Hong Kong medyasına göre, olaylara müdahale eden çevik kuvvet polisi, onlarca göstericiyi gözaltına aldı.

Polis, dün de merkezde göstericilerin kurduğu barikatları kaldırmıştı.

Öte yandan Hong Kong üzerinde kontrole sahip Çin’in medyası, Hong Kong’da dün polisin Queensway'in iki ucundaki barikatları temizlediği ve 60 otobüsün normal faaliyetlerine devam ettiğini yazdı. Çin medyası ayrıca onlarca otobüs seferinin hala askıda olduğu ve 200’den fazla otobüsün de başka yolları kullanmak zorunda olduğunu bildirdi.

Hong Kong’daki olayları ana kıta Çin’e olumsuz etki yapmaması için yansıtmak istemeyen Pekin yönetimi, gösterileri kanunsuz olduğunu savunuyor.

Göstericiler, Hong Kong’un lideri Leung Chun-ying’i Pekin’in ‘’kuklası’’ olarak görüyorlar ve istifasını istiyorlar.

Hong Kong, Afyon savaşlarıyla 1842’den 1997 yılına kadar İngiltere’nin sömürgesi durumundaydı.

Çin’e geri verilirken, İngiltere ve Çin arasında yapılan anlaşmayla Hong Kong’un şimdiki yönetim şekli ve statüsü belirlenmişti.

Çin ise Ağustos’ta aldığı bir kararla, 2017’deki genel seçimlerle ilgili olarak Hong Kongluların, Pekin’in belirlediği adayları seçebileceği hükmü getirmişti. Gösteriler de bu karardan dolayı patlak vermişti. Göstericiler, Pekin’in seçimlere müdahale etmemesini ve kendi adaylarını kendilerinin seçmek istediğini talep ediyor.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Portekizlerin önceki sömürgesi Makao Özel İdari Bölgesi, Çin’in ‘’bir ülke, iki sistem’’ ile yönetilen iki özel bölgesi olarak biliniyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.