Hong Kong’da Çin Karşıtı Tansiyon Dinmiyor

Hong Kong’da Çin Karşıtı Tansiyon Dinmiyor
Eski İngiliz kolonisi olan ve 1997’de Çin’e özel statüyle geri verilen Hong Kong’da binlerce gösterici, Pekin yönetiminin seçime müdahalesini protestoya devam ediyor.Polis, bir haftadır hükümet binası önünde devam eden gösterilerde güvenlik...

Eski İngiliz kolonisi olan ve 1997’de Çin’e özel statüyle geri verilen Hong Kong’da binlerce gösterici,

Pekin yönetiminin seçime müdahalesini protestoya devam ediyor.

Polis, bir haftadır hükümet binası önünde devam eden gösterilerde güvenlik barikatlarını aşmaya çalışan göstericilere bugün yine biber gazıyla müdahale etti. Dün de gösterilerde 61 kişi gözaltına alınmıştı.

Göstericilerin tepkisini çeken Hong Kong Yönetimi Başkanı Cy Leung, gösterilerle ilgili ilk açıklamasını yaptı ve seçimlerin planladığı gibi yapılacağını belirterek, halkı 'yasa dışı' olarak nitelendirdiği gösterilerden uzak durmaya çağırdı.

Öte yandan Occupy Cetral (Merkezi İşgal Et) adındaki başka bir gösterici grup da Çin’in Cumhuriyet Bayramı olan 1 Ekim gününde yapmayı planladığı büyük eylemi erkene aldı ve merkezi hükümet binasındaki gösterilere katıldı.

ÇİN: HUZURU BOZAN EYLEMLERE KARŞIYIZ

Gösterilerle ilgili olarak Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi Sözcüsü, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde (HKSAR) "Merkezi İşgal Et" adı altında düzenlenen ‘yasa dışı’ gösterileri yakından takip ettiklerini kaydederek, "Merkezi hükümet, Hong Kong'da hukuki düzeni ihlal eden ve toplumsal huzuru bozan yasa dışı eylemlere kararlılıkla karşı çıkmaktadır." dedi.

Sözcü, Çin’in Hong Kong’u yönetecek liderin seçimiyle ilgili kararının Hong Kong’un temel yasası doğrultusunda bölgedeki değişik çevrelerin fikirlerine başvurulduktan sonra alındığını savundu.

Çin, daha önce Hong Kong liderinin 2017'de doğrudan seçimlerle işbaşına geleceği taahhüdünde bulunmuştu. Ancak Pekin, 31 Ağustos'ta, Hong Kong'un 2017'deki seçimleri için açıktan aday olma imkânını kaldırdığını açıkladı. Açıktan aday olma imkânını kaldıran Çin, kendisinin belirlemesi beklenen ve "Aday Komitesi" adı verilen bir oluşumun adaylığı onaylayacağını ve aday sayısının en fazla üçe indirileceği duyurmuştu. Bunun ardından ‘’bir ülke iki sistem’’ ile yönetilen Hong Kong’daki Çin muhalifleri, karara sert tepki göstermişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.