Hong Kong’da Çin Karşıtı Gerilim Sürüyor: 61 Gözaltı Var

Hong Kong’da Çin Karşıtı Gerilim Sürüyor: 61 Gözaltı Var

Hong Kong’da Pekin yönetiminin 'demokratik seçimleri ortadan kaldırma girişimine' tepki olarak başlayan gösteriler şiddetlendi. Eylemciler polisle çatıştı. 61 gözaltı var.İngiltere’nin eski sömürgesi ve Asya’nın finans merkezi olan...

Hong Kong’da Pekin yönetiminin 'demokratik seçimleri ortadan kaldırma girişimine' tepki olarak başlayan gösteriler şiddetlendi. Eylemciler polisle çatıştı. 61 gözaltı var.

İngiltere’nin eski sömürgesi ve Asya’nın finans merkezi olan Hong Kong’da, hükümet merkezini kuşatan binlerce öğrenci dün akşam binayı işgal etmek isteyince polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Sayılarının 10 bini geçtiği belirtilen gösterilerin hükümet merkezi önündeki bekleyişi sürüyor. Hong Kong medyasına göre, gösterilerde en az 15 eylemci yaralandı, gösterilerin öncüsü 17 yaşındaki genç de gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısının 48’i erkek, 13’ü kadın olmak üzere 61 olduğu da bildirildi. Yönetimi istifaya çağıran gençlerin direnişi sürüyor.

Çin’in Cumhuriyet Bayramı olan 1 Ekim'de de demokrasi yanlısı "Occupy Central" adlı adlı grubun çağrısıyla büyük bir protesto eylemi yapılması ve çağrıya sendikaların da destek vermesi bekleniyor.

Çin Milli Halk Meclisi Daimi Komitesi’nin, kısa süre önce 1997’de İngiltere’den devralınan Hong Kong'un 2017'daki seçimleri için açıktan aday olma imkânını kaldırdığını açıklamıştı. Açıktan aday olma imkânını kaldıran Çin, kendisinin belirlemesi beklenen ve "Aday Komitesi" adı verilen bir oluşumun adaylığı onaylayacağını ve aday sayısının en fazla üçe indirileceği duyurmuştu. Bunun ardından ‘’bir ülke iki sistem’’ ile yönetilen Hong Kong’daki Çin muhalifleri, karara sert tepki göstermişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.